misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Csötönyi Sándor: Túlbecsültem Erdei Zsolt képességeit!

Ma már az ügyészség vizsgálja a Magyar Ökölvívó Szövetség által szervezett ifjúsági világbajnokságot, és a rendezvénynek köszönhetően felmerült több mint 300 milliós hiányt, ami azért meghökkentő, mert az elmúlt években hasonló gondok – még csak fel sem merültek. Most viszont a  helyzet odáig fajult, hogy immár eljárás zajlik az elszabadult költségek miatt – a dokumentumok az ügyészség asztalán... -, vizsgálják azt is, hogy büntetőjogi értelemben kit terhel a felelősség, miközben naponta derül fény újabb és újabb döbbenetes részletekre azzal kapcsolatban, hogy miként süllyedt csődközeli helyzetbe az eddig példás gazdálkodást folytatott szövetség. Vajon a világbajnok bokszolóból lett elnök, Erdei Zsolt viszi el a balhét egyedül? Elviszi-e? Egyáltalán mennyiben felelős a szövetség első embere a kialakult helyzetért, és mire számíthatnak azok, akik Erdei mellett dolgoztak az utóbbi időben a Magyar Ökölvívó Szövetségben?  És mit szól a kialakult helyzethez a MÖSZ tiszteletbeli elnöke, Csötönyi Sándor, aki közel huszonöt évig dolgozott közmegelégedésre elnökként a magyar bokszért, amely most – kártyavárként omolhat össze?

ANDICS GÁBOR/SPORT PLUSZ

- Ön legalább tisztán lát az egyre ködösebbnek tűnő ökölvívó-botrányban?
- Valóban nem könnyű követni az eseményeket, illetve mindazt, ami a háttérben zajlott és zajlik, de én elsősorban a tényeknél szeretnék maradni. Márpedig ezek azt bizonyítják, hogy az elnökséget, illetve a teljes apparátust kihagyták a döntésekből, és az ökölvívó szövetségben még megtalálható remek szakemberek tanácsaiból nem kértek.
- Név szerint kik?
- Erdei Zsoltra gondolok elsősorban, illetve azokra a tőlem teljesen távol álló emberekre – ez tudtommal négy személy -, akik külsősként, de úgy is fogalmazhatok, hogy zsoldosként nem a magyar ökölvívás érdekeit tartották szem előtt, hanem a saját zsebüket.
- Kemény szavak...
- Minden egyes szót vállalok, mert nekem továbbra is az ökölvívás számít csak és kizárólag, nem pedig egyes személyek karrierje, előbbre jutása. Ki kell mondani feketén, fehéren, hogy valamilyen oknál fogva Zsolt – talán a természetéből fakadóan, mert eléggé öntörvényű ember – nem kért azoknak a tanácsaiból, akik rendeztek már több világversenyt és óriási tapasztalatuk van e téren.

Amikor még minden szép és jónak tűnt

- Önmagára gondol?
- Akár magamat is említhetem, hiszen egyrészt rendeztem – mégpedig nyereségesen! - három világ-, valamint kilenc Európa-bajnokságot, mindenféle állami támogatás nélkül. Ám rajtam kívül meg lehet kérdezni Rácz Félixet vagy Kovács „Kokó” Istvánt is, nekik is nagy a tapasztalatuk a versenyszervezésben, de a tanácsiakból, meglátásaikból Zsolt nem kért. Szóval, vannak, akikre lehetne támaszkodni a bokszban, ehelyett Zsolt jobban bízott a megbízási és vállalkozási szerződéssel dolgozó külsősökre – mondom, zsoldosokra -, akik közül egyik sem rendezett még életében világversenyt. Nem hogy tizenkettőt, mint jómagam, hanem egyet sem. Az eredményt látjuk...

"A gazdálkodás borzasztónak tűnik"

- Beszélt erről Erdei Zsolttal?
- Leültünk néhányszor egymással beszélgetni, mert a mi kapcsolatunk a mai napig jó, nem is akarok rá rosszat mondani, de... Az a helyzet, hogy Zsolttal nem könnyű tárgyalni, mert lehet, hogy véletlenül, az is lehet, hogy előre megbeszélt módon, de amikor leültünk, öt percre rá vagy bejött valaki, vagy Zsoltnak kellett fontos ügyben távoznia, telefonálnia, szóval, mindig volt valami. És ez így zajlott többször is, amiből én arra következtetek, hogy Zsolt teljesen bizalmatlan volt az elnökséggel és személy szerint velem szemben is. Nem éreztem részéről a bizalmat, nem éreztem, hogy bízik a szakértelmemben, holott tavaly 138 millió plusszal hagytam ott a szövetséget. De nem szeretnék mindent Zsoltra hárítani, azt sem szeretem, ha csak kenjük a szart és nem mossuk fel, mert attól az még bűzlik. Ami viszont kimondottan zavar, hogy ami a Csötönyi-érában történt – ezt a kifejezést Zsolt „emberei” használták rám, hozzátéve, hogy ennek már vége és ma már „Erdei-éra” van -, az úgy lett megítélve, hogy nem jó. Olyannyira, hogy még az ökölvívó szövetség címerét is megváltoztatták, ami 1925 óta változatlan. Megváltoztatták, holott ehhez közgyűlési, vagy elnökségi hatáskör szükséges. Minden irritálta az új vezetést abból, ami hozzám kapcsolódott, bár ez nem Zsoltra vonatkozik, de mégiscsak úgy állunk, hogy Erdei öntörvényű emberként senkire sem hallgatott, csak azokra a zsoldosaira, akik az ő elvárásainak akartak megfelelni, hogy pénzt keressenek.
- Mennyire felelős a kialakult helyzetért Erdei Zsolt, és mennyire felelős az elnökség?
- Mindkét oldalnak megvan a felelőssége, és nagyon örülök, hogy erre rákérdezett. Ugyanis a sandaságokat nem szeretem, és nem feltételezek semmi rosszat, de az biztos, hogy sok döntésből az elnökséget egész egyszerűen kihagyta Erdei. Ez nem helyes. Ugyanakkor az elnökség tagjai is cserbenhagyták némelykor Zsoltot, hiszen nem jelentek meg az elnökségi üléseken – bár pár hónapig ilyen nem is volt... Magyarán, sok-sok olyan tényező összejátszása miatt történt minden, hogy most ekkora káoszról és hiányról beszélünk. A gazdálkodás borzasztónak tűnik. Volt egy gazdasági vezető, aki néhány hónapig bírta, majd elment és jött az új könnyvizsgáló, rövid időn belül az is felállt, visszahozták a régi könyvvizsgálókat, ők tárták fel a káoszt. Visszahoztak olyan gazdasági vezetőt, aki már az én időmben is dolgozott is, akkor káoszt hagyott maga mögött. A legrosszabb mégis az, hogy egy év alatt megszűnt két akadémia is, ez azt jelenti, hogy az azoknak szánt pénzeket is felélték, így most már nem csak anyagi, hanem szakmai hiányosságokról is beszélhetünk. És nem biztos, hogy minden jogszerűen történt...

"Egy ember tanácsára hallgatok igazán, ő Schmitt Pál"

- Hogyan éli meg mindezt annak tudatában, hogy 1993-tól irányította a Magyar Ökölvívó Szövetséget, és egyszer sem hallottunk pénzügyi gondokról?
- Képzelheti... Annak idején, '93-ban a csőd szélén vettem át a szövetséget, a MALÉV 33 milliós hiányával küzdöttünk, de én támaszkodtam a régi, idősebb kollégák szakvéleményeire, az elődömére is, mert ők tudták, hogy ezeket a hibákat miként lehet megoldani, kiküszöbölni. Erről most szó sincs, Zsolt nem kér belőlem, belőlünk, holott nem csak versenyszervezésre gondolok, hanem gazdasági, üzleti kérdésekre is, elvégre a szövetség elnökségében üzletemberek is ülnek, akik tudnának segíteni. Egy ember tanácsára hallgatok igazán, ő Schmitt Pál, aki azt mondta nekem ebben a helyzetben, hogy nincs jogom megsértődni. Pali mindig pozitív, nagy formátumú sportvezetőnek tartom, ezért is kértem ki a véleményét és adok a szavára. És ő azt tanácsolta nekem, hogy igenis segítsem mindenben a Magyar Ökölvívó Szövetséget, mert nincs más út, nincs más megoldás. Ugyanígy jó véleménnyel vagyok Szabó Tünde sportállamtitkárról is. Nála sohasem éreztem, amikor kijöttem az ajtón, hogy én találjam ki: most igent vagy nemet mondott. És Borkai Zsolttal vagy előtte Molnár Zoltánékkal is kiváló volt a kapcsolatom a MOB-ban. Ők mind-mind sokat segítettek, hiszen a gazdálkodást roppant fontosnak tartottam. Mindig addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért, és az is igaz, hogy sokszor ültem a pénzen, mint tyúk a tojáson, ezért meg is kaptam, hogy zsugori vagyok, de vállalom.
- Beszéljünk arról, hogy kik is azok a „zsoldosok” - ahogy Ön nevezte őket – Erdei Zsolt körül?
- Nem akarom név szerint említeni őket, de a berkeken belül mindenki tudja, hogy kikről van szó. Legyen elég annyi, hogy kétszeres, háromszoros fizetést kapott ez a négy ember, mint az alkalmazottak. Nem volt leírva a munkakörük, nem volt megszabva, hogy ki miért felel, az pedig szinte hihetetlen történet, hogy mindenféle felhatalmazás és jogkör nélkül intézkedtek, döntöttek, ahogy tudom, elrettentő dolgokat csináltak. Az egyik hölgy kommunikációban „utazik”, állítólag újságíró, de fogalmam sincs, hová ír, ír-e valahová egyáltalán, ő például az én időmben a női bizottságban dolgozott, de Zsoltnál elérte, hogy előbb megbízási szerződés alapján, majd mint vállalkozó kapott fizetést, és lett például az ifjúsági vb versenyigazgatója, valamint kommunikációs igazgatója – végzettség nélkül. Majd kiadta a feladatokat alvállalkozónak, a vb világítását pedig a párjának... Több százmilliós tételről beszélünk. Ugyanez a hölgy az ökölvívó szövetség nevében levelezett nemzetközi szinten, annak alapján, hogy erre Erdei Zsolt egy személyben felhatalmazta. És akkor azt hitte, már azonnal rendelkezik olyan hatáskörökkel, amit csak az elnökség adhatott volna neki. Aztán megesett az is, hogy a Zsolnaytól rendelték az érméket, kupákat négyszer annyiért, mint amennyiért mi kaptuk azokat eddig az elnökségi tagunktól. Sok szállító céggel nem volt aláírt szerződés sem, de ezek a zsoldosok megbízási szerződés nélkül, jogcím nélkül igazoltak le teljesítéseket, utasították a szövetség alkalmazottait, és még sorolhatnám. Amikor ezeket az embereket szembesítettük az előbb felsoroltakkal, hogy mégis milyen jogcímen intézték az ügyeket, nyeglén közölték, hogy csak az ügyvédjükön keresztül válaszolnak a kérdéseinkre. Személyes támadásnak vették az érdeklődést, holott azért az elnökségnek csak-csak joga lett volna megtudni, mire ment el ez a rengeteg pénz. Egy fura érzés azért kavarog bennem. Mégpedig az, hogy Zsoltnak nem volt veszélyérzete? Hányszor mondtam neki, hogy legalább utólag hagyasd jóvá a döntéseidet az elnökséggel. De nem hallgatott rám.

„Lemond, vagy tisztújító közgyűlést kell összehívni"

- Ebből lett az aztán a feljelentést, illetve a vizsgálat?
- Először a rendőrséget akarták bevonni, de az fals lett volna, mert ez az ügyészséghez tartozik, így az elnökség nekik küldte meg az állásfoglalást, amit a bíróság és a könnyvizsgáló javasolt. Csakhogy a felelősséget Zsolton kívül senki sem vállalta. Én sem érzem jól magam, mert Erdei Zsolttal – mellényúltam. Túlbecsültem a gazdasági képességeit, de ez elnökséget sem mentem fel, mert nekik is kutya kötelességük lett volna segíteni, hogy üzletemberként eljöjjenek az elnökségi ülésekre. Nem segítették Zsolt elnöki munkáját, ezt objektíven el kell ismerni. Én valamennyi elnökségin ott voltam, de túlzottan nem voltak kíváncsiak a véleményemre. Az a helyzet, hogy a szerződés nélküli alkalmazottak és a külsősök átvették a hatalmat a szövetségben, a felelősség pedig Zsoltra hárul. Nagyon féltem a magyar ökölvívást, és meg kell kövessem Rácz Félixet, valamint „Kokó”-t is, mert ők jelezték felém anno: nem biztos, hogy jó döntöttem, amikor Zsolt javára mondtam le tavaly az elnöki pozícióról. Annyit még hadd mondjak el, hogy mindenre hajlandó vagyok a magyar ökölvívásért, nincs jogom megsértődni sem, de két dolgot nem adok: az ökölvívás szeretetét és az önbecsülésemet.

Ez így nem mehet tovább!

- Hogyan tovább? Miként alakul például Erdei Zsolt sorsa?
- Vagy lemond, vagy tisztújító közgyűlést kell összehívni. Én azt mondom, bárki, aki hibázott, feleljen érte, ezt a megfelelő szinten tudni fogják. Zsolt nem szándékozik lemondani, bár erre már többen is felszólították, de ő azt felelte: nem mond le, mert akkor beismerné, hogy csak ő a hibás. Sőt, már olyat is hallottam, hogy egyáltalán nem tartja magát hibásnak a kialakult helyzetért...


Erdei Zsolt reagált: Ez nem egy ember bukása

 A MÖSZ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elnökség a könyvvizsgálói gyorsjelentés, valamint az illetékes szakbizottság megállapításai alapján szükségesnek tartja hivatalos eljárás megindítását annak tisztázására, hogy „az ifjúsági világbajnoksággal kapcsolatban büntetőjogi értelemben felelősség terheli-e a döntési és végrehajtási folyamatokban részt vevő személyeket”.
Nem sokkal később Erdei Zsolt a saját Facebook oldalán reagált az elnökség lépésére. Íme, szó szerint Erdei bejegyzése:
Kedves Sporttársaim, Barátaim!
A tegnapi nap folyamán a MÖSZ által felállított vizsgáló bizottság döntése alapján (amelynek tagjai: dr. Orodán Sándor elnök, Balogh Sándor, dr. Kassai László, Pantl Péter, dr. Pálos Péter és dr. Rátkai Norbert), és az elnökség döntése után egy közleményt adtam ki arról, hogy a testület kezdeményezte a 2018-as ifi világbajnokság költségvetésével kapcsolatos hivatalos vizsgálat elindítását. Mint minden más szövetségben, itt is egy testület dönt, amit elnökként el kell fogadnom.
A döntés nem feltétlenül tükrözi az álláspontomat, de elfogadom, amennyiben a célja, hogy közösségünk jövőjét, eredményességét pozitívan befolyásolja és céljaink megvalósulását szolgálja. A szövetség munkája nem egy ember érdeme vagy bukása. Ebben egy testület egyként képviselteti magát.
Ismerősök és barátok többen kérdezték tőlem, hogy miért csak ezt az időszakot vizsgáljuk, amikor a sportág megújítását teljesen az alapoknál kell kezdeni? További kérdés volt, hogy kinek az érdeke ez a vizsgálat? Úgy, ahogy eddig, ezután sem fogok vádakkal illetni senkit, mint ahogy tették ezt az elmúlt hetekben különféle érdekű személyek. A véleményekre ezután is kíváncsi vagyok, és mindenkit meghallgatok.
Akik ismernek, tudják, hogy soha semmilyen nehézségtől, bajtól vagy veszedelemtől nem futamodtam meg, most sem fogok. Nekem, ahogy sokatoknak, az ökölvívás tényleg az életem. Mindig számíthattok rám, ahogy én is számítok Rátok.”




Misportunk exluzív: Nagy a baj Érden - EHF Kupa kiesés után NAV végrehajtás a klubbot üzemeltető cég ellen? Közlemény, ami nem válasz semmire!