misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Misportunk exluzív: Nagy a baj Érden - EHF Kupa kiesés után NAV végrehajtás a klubbot üzemeltető cég ellen?

Az elmúlt szezon végén meghatározó játékosok távoztak az érdi női kézilabda csapattól, amelyik a hétvégén - egyesek szerint szándékosan - kiesett az EHF-kupából. Mégsem ez lehet a legnagyobb csapás a szurkolók (és a játékosok) számára. A misportunk.com információi szerint akár térdre is eshet az új menedzsment, legalábbis a vészjósló jelek erre utalnak. A hazai bajnokságban már 6 éve stabilan bronzérmes klub irányítását az új vezetőség nyáron vette át. ám novemberre máris adóhivatali végrehajtás érte utol az önkormányzati tulajdonú Érdi Sport Kft.-t. Az igazi nagy érvágás azonban az lehet, ha emiatt a TAO támogatások egy részét is elbukják.


A kézilabdacsapat eddig a pályán bizonyított! Ám most lehet, hogy ez kevés lesz

Komoly viharfelhők érkeztek Érdre november első hetében, mikor a cégbírósági adatok szerint a NAV Pest Megyei Adó-nett és Vámigazgatósága végrehajtási eljárást indított a 150 milliós alaptőkéjű, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Érdi Sport Kft. ellen. A végrehajtást november 5-én rendelték el, nem tudjuk, hogy jelenleg hol áll az ügy, de a végrehajtás még megtalálható a céginformációs rendszerben!

A szurkolók már a bajnokság kezdetekor megkongatták a vészharangot, mikor sem az új igazolások, sem a felkészülés nem az elmúlt sikeres évekhez hasonlóan zajlott. Ráadásul kulcsjátékosok is távoztak. A klubnál dolgozó forrásunk szerint bár nem oly rég kaptak pénzt a játékosok, a jövőben akár a fizetések is veszélybe kerülhetnek. Mindezen anyagi problémák ellenére a csapat három meghatározó játékosa, 141-szeres szerb válogatott Katarina Krpež-Šlezák, Kisfaludy Anett és Janurik Kinga ami viszont a stabil jövőt feltételezi.

Felmerül a kérdés, hozzájuthat e a TAO pénzekhez az érdi klub mindezek után? Hiszen a TAO törvény szerint a látvány-csapatsportági támogatások feltöltéshez a klubnak és a támogatónak is köztartozás-mentességet bizonyító NAV igazolást kell bemutatni, csak ebben az esetben állítja ki a sportági szövetség a Támogatási igazolást. Egy NAV végrehajtás alatt álló sportszervezet ilyet nem kap. A társasági adóelőlegből TAO támogatáshoz jutó sportszervezetek és a támogatók közötti megállapodások túlnyomó része most ebben az időszakban köttetik meg, a sportszervezetek december 20-ig számíthatnak a TAO forrásaik túlnyomó részének feltöltésére, már amennyiben mentesek a köztartozásoktól.


A végrehajtás adatai       
33/8.    A végrehajtás elrendelésének időpontja:
2018. november 5.
 
A végrehajtás ügyszáma:
4538619643
 
A végrehajtást elrendelő megnevezése:
NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztály 2.
 
Az értesítés (indítás) kiállításának időpontja:
2018. november 5.


„De mi folyik itt Érden kérem szépen?” – kérdik jogosan az Orange Dragonok, a klub fanatikus szurkolói akiket már a vezetőségváltás is hidegzuhanyként ért.

Az immár kikristályosodott problémák még 2017. novemberben kezdődtek, mikor az érd 10 gólos előnnyel érkezett Párizsba, majd 11-gyel kapott ki az Issy Paris vendégeként 31-20-ra az EHF kupában. A mérkőzést követően Szabó Edina az érdiek edzője felajánlotta lemondását, amit az akkori vezetés végül nem fogadott el.

Tavasszal folytatódott a sikertelenség, amikor a Fradi elleni kiütéses, 17 gólos vereség után (32-15) már Érd polgármestere, T. Mészáros András is változásokat követelt. A városvezető nem volt megelégedve a csapat teljesítményével, mindkét esetet kiemelte. 

„(…) ha nem a tulajdonos, azaz a város érdekeinek megfelelően alakulnak a csapat ügyei, akkor meg kell vizsgálni, hogy eljött-e az ideje a változtatásnak. Ez lehet személyi, illetve anyagi természetű változtatás. Meg kell vizsgálni, hogy melyik az indokolt, melyik szükséges ahhoz, hogy az ÉRD a közpénzből vásárolt és fizetett játékosok valós tudásához méltó eredményeket érjen el, s ezzel hozzájáruljon a város jó hírnevéhez. Ha kell, edzőcserével, ha kell, vezetőségcserével, ha kell, a támogatási szerződés felülvizsgálatával” - olvsaható az erdmost.hu-n megjelent interjúban, melynek teljes változata ide kattinvta érhető el.

Katarina Krpež-Šlezák maradt a csapatnál!

Az érdi önkormányzat a Sport Kft. működtetésére valóban 358 millió forintos önkormányzati támogatást szavazott meg a 2018-as évre. Emellett TAO támogatásokból, szponzorációból, a Kézilabda Szövetségtől befolyó összegekből, valamint a klub saját egyéb bevételeit összesítve 694 millió forintos 2018-as üzleti tervet fogadott el a polgármester előterjesztésében még 2017. december 13-án az érdi közgyűlés. Az idei költségvetési forrást megemelték a korábbi évekhez képest. Az önkormányzati támogatás idei mértékét is nagyban befolyásolta egy a polgármester előterjesztésben is szereplő fontos változás.

Az összeg emelkedését az alábbiakkal indokolta:

„..az előző években a működési költségek finanszírozását megkönnyítette, hogy a Sportcsarnok megvásárlásával és ezzel egyidejűleg az ingatlan hasznosítási tevékenység Áfa körbe történő bejelentkezésével a Sportcsarnok vételárhoz kapcsolódó, jelentős Áfa összeg került visszaigénylési státuszba, amelyet a társaság a bevételekhez kapcsolódóan keletkező fizetendő Áfa összegre folyamatosan használt fel az elmúlt 4 évben, de 2017. évben ez a fedezet „elfogyott”, így 2018. évtől a bevételekhez kapcsolódó Áfa kötelezettség tényleges fizetési terhet jelent majd a társaságnak.”


Talán ez lehet a mostani bajok egyik forrása, no meg az a tény, hogy a szponzorok nagy része nem írta alá a nyár közepén az idei megállapodásokat a botrányos vezetőségcsere után. A kronológia szerint a tavasszal a megyei jogú város önkormányzatának 100 százaléko tulajdonában lévő kft. képviselője, a polgármester sürgősséggel benyújtott előterjesztésben kérte a város közgyűlésétől a Sport Kft. ügyvezetőjének visszahívását. A vitában T. Mészáros András polgármester azt mondta, nem kell megindokolnia a visszahívást. Ezt követően közleményben lemondott a kézilabdacsapat majdnem teljes vezetősége, kiállva az ügyvezető és az elnök mellett.

Kivéve az edzőket: Szabó Edina és Rácz Mariann maradtak a csapat mellett.

„T. Mészáros András polgármester javaslatára a tegnapi közgyűlésen a testület „indoklás nélkül” visszahívta ügyvezető igazgatónkat! Az indoklás nélküli „visszahívás intézménye” diktatúrákban és banánköztársaságokban gyakorlat! (…) Az ilyen típusú eljárás a mi értékrendünknek nem megfelelő és lelkiismeretünkkel nem összeegyeztethető! Ezért úgy döntöttünk, hogy egyet nem értésünknek hangot adva sorsközösséget vállalunk ügyvezetőnkkel!” – írták búcsúlevélnek beillő közleményükben idén júniusban a handballerd.hu oldalon. Azóta a kézilabdacsapat saját oldalán már nem található a közlemény, de mások is átvették, így az megmaradt az utókornak.

A szappanopera itt nem ért véget.

További zajos események borzolták az érdi szurkolók és az eddig oly szimpatikus stabil bronzérmes csapat háza táját. Következett a több mint 300-szoros francia válogatott Mariame Signaté furcsa eltávolítása a csapattól, ami szintén anyagi okokra vezethető vissza. Az évekig az érdi kézilabdacsapatból kihagyhatatlan balátlövő és középső védő elévülhetetlen érdemeket szerzett a klubnak. Végül saját facebook-oldalán október 5-én kifakadt:
„Nem egy hirtelen, szeszélyes döntéssel hagytam el Érdet. Azért hagytam el az Érd klubot, mert az Érd edzői és a klub ügyvezető többször mondta el nekem szó szerint: "Nem akarunk többet veled dolgozni, és nem fogjuk kifizetni az 5 millió forintos játékengedélyt, azt akarjuk, hogy menj el, és ez a döntés végleges" A végső döntésük alátámasztására nem engedtek be az Arénába és a rehabilitációs létesítményeibe, nem volt szabad járnom sem az edzésre sem a meccsekre. Nem értem az egész eljárásmódot, nem értem a jogszerűtlen magatartást a minimális emberi tisztesség hiányát ( megkülönböztetés, szerződéses kötelezettségvállalások be nem tartása...). Amit most az Érd klub próbál tenni, rontja a magyar kézilabda társadalom jó hírét egész Európában.”

Mariame Signaté-t kurtán-furcsán távolították el a csapattól

November 1-jén már vidámabb hangnemben posztolt, de az érdi tüske benne maradt és hajlandó a bíróságra vinni az ügyet.
„Ma remek híreim vannak: az Európai Kézilabda Szövetség engedélyezte nemzetközi transzferemet !!!!!! Nagyon hosszú és fájdalmas volt, de az Érd oldal örökké változik, még akkor is, ha továbbra is hajlandó vagyok bíróság elé állítani! Egy új kaland kezdődik a Chambray Touraine HandBall-on!”

Signaté nagyon szépen megtanulta nyelvünket az itt töltött évek alatt, így a tárgyalásokat is magyarul folytatta az új vezetéssel és edzőjével. Szeptember 22-én a nemzeti sportnak adott interjúban részletesen kifejtette sérelmeit.

Természetesen megkeressük, megkerestük az érintetteket, így amint választ kapunk kérdéseinkre, azonnal közreadjuk azokat!




Köszöntötték a III. Nomád Világjátékok résztvevőit Csötönyi Sándor: Túlbecsültem Erdei Zsolt képességeit!