misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Már tervezik a Sportcsillagok Falának rekonstrukcióját

Múlt héten csütörtök hajnalban kigyulladt a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka Budapesten az Alkotás úton. A tűz a szomszédos épületre is átterjedt. A károkat a biztosítótársaság szakértőinek részvételével mérik fel. Az első jelentések milliárdos anyagi és felbecsülhetetlen eszmei károkról szóltak. Ez azért is fontos, mert a TE aulájában kapott helyett a Hemingway Alapítvány Sportcsillagok Fala is, amelyen 166 híres sportoló (olimpiai, világ és Európa-bajnokok) tenyérlenyomata és aláírása kapott helyet.



- Kapott-e már bármilyen hivatalos értesítést a tűzesetről, a keletkezett anyagi károkról?
- Nekünk nem mondtak még semmit sem, de azt tapasztaltam, a Testnevelési Egyetem úgy kezeli a helyzetet, mintha nem tudna arról, hogy alapítványunk volt a tulajdonos. Gondolom, majd felvesszük velük a kapcsolatot - mondta George F. Hemingway, az alapítvány tulajdona.

- Összesen százhatvanhat tenyérlenyomat volt megtalálható az aulában. Mikor kezdték el a Sportcsillagok Falát, mennyi munkájukba került az eddigit tárlat kialakítása?
- Ezerkilencszázkilencvenháromban. Rengeteg ember, renget munkája volt benne, hogy idáig jutott a Sportcsillagok Fala.


- Van-e terv a tárlat újraélesztésére?
- A reprodukció, számításaink szerint, húsz millióba forintba kerülne. Azért, mert ennyibe került eddig is. Reméljük, volt biztosítás, és ha pénzt kap az egyetem vagy az Alapítvány a helyre- és visszaállításra, akkor a Sportcsillagok Falát ismét megalkotjuk. Sajnos, vannak, akik már nem élnek azok közül, akik tenyérlenyomatukat adták.

- Ha újra lesz Sportcsillagok Fala, akkor az hol kapna helyet?
- Terveink szerint ugyanott hoznánk létre, mint ahol eddig volt.

- Amikor híres sportolók a tenyérlenyomataikat adták, akkor alaposan megadta az alapítvány a módját a körítésnek. A teljes magyar sajtó jelenlétében megtartott ünnepségeken, a legtöbb esetben, két-három sportoló került a rivaldafénybe. Mit lehet tudni, hogyan zajlanának a továbbiakban a ceremóniák?
- A tervezés már zajlik, ami nagyon összetett, hiszen sokakkal kell egyeztetnünk. Úgy látjuk, nyolc-tíz sportoló lehetne ott egy-egy alkalommal, hogy a kézlenyomatát adja újra a Sportcsillagok Falához.



Diákolimpia: megcélozták Nyíregyházát a csepeli sportlövők Figyeljünk a hokira!