misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

A pályán és a zöld asztalnál is elbuktunk

Sajnos ismét bebizonyosodott, hogy sportdiplomáciában nem vagyunk valami erősek. Mint ismert, két hete Bahrein, egy hete pedig az Arab Emírségek jelezte a Nemzetközi Kézilabda-szövetségnek, hogy nem indulnak a katari férfi kézilabda világbajnokságon. A két ország helyére az  IHF két másik országot hívott meg a rendezvényre. Itthon joggal reménykedtünk abban, hogy az egyik ország mi leszünk. Nem így lett.


 

Hogy egy kis csavar legyen a történetben, kedden mindkét visszalépő ország szövetsége bejelentette, hogy mégis szeretne indulni a világbajnokságon, ám az IHF, talán dacból, ezzel már nem foglalkozott. Sőt, 100 ezer svájci frankra meg is büntette a két szövetséget.

Mint ismert, a vb-szereplés jogát a magyarok nem harcolták ki, a júniusi selejtezőben elbuktak a szlovénokkal szemben, ám amikor a két ázsiai ország visszalépett, a magyar szövetség jelezte részvételi szándékát az IHF felé, hiszen az olimpiai negyedik magyar válogatott a világranglistás és a legutóbbi vb-n, illetve Eb-n elért helyezésével jogos beugró lehetett volna.

Ráadásul a mezőny egyszer már módosult, és ha az akkori indoklást vesszük alapul, nekünk kellene utazni a vb-re, hiszen a selejtezők zárulta után az ausztrálok helyére a német válogatottat – a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legutóbbi vb-n legjobb helyen végző együttest – sorolta be, mivel nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget.

Persze, nem kellene most semmiről beszélnünk, ha fiaink legyőzik Szlovéniát, de nem így történt. Tegnap pedig bebizonyosodott, hogy nemcsak a pályán, de a zöld asztal mellett is elbuktuk a vb-t, hiszen a nemzetközi szövetség Izlanddal és Szaud-Arábiával töltötte fel a létszámot.

És hogy miért lett volna fontos legyőzni Szlovéniát – vagy legalább jobban lobbizni most?
Mert így nemcsak a vb-ről, de az olimpiáról is lemaradhatunk. A vb ugyanis olimpiai kvalifikációs torna is, és azok a csapatok, amelyek lemaradtak a vb-ről, kevés eséllyel pályáznak a 2016-os riói játékokra.

 



Súlyos balesetet szenvedett Mocsai Tamás, de már túl van az életveszélyen Megvannak a teakwondo Európa-játékok helyszínei