misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Megvannak a teakwondo Európa-játékok helyszínei

A törökországi eseménysorozat (klubcsapat, para Eb és nyílt török bajnokság) kapcsán a taekwondo európai szövetsége (ETU) vezérkara ülést tartott a beleki verseny helyszínén. Számos, fontos, a jövőt jelentősen befolyásoló napirend került terítékre az értekezleten, ahol jelen volt szövetségünk elnöke, Patakfalvy Miklós is.


Szó volt többek között a GAL-rendszer (nemzetközi versenyzői engedély) további bővítéséről, azaz a GOL bevezetéséről. A nemzetközi szövetség (WTF) elképzelés szerint minden szövetség minden egyes tagjának ki kell váltania a GOL-kártyát, ami évi 10 euróba kerül. Az elnökség tagjai a szabály finomítására tettek, illetve tesznek javaslatot, miszerint, csak az országos bajnokságon induló és csak a felnőtt versenyzők esetében lenne kötelező a GOL kiváltása – számolt be a törökországi történésekről Patakfalvy Miklós.

A grémium jóváhagyta, és a WTF-nél támogatni fogja 17 európai világranglista verseny 2015-ös megrendezését. Ismert, hogy 2015 január közepén indul a pontvadászat Görögországban, Thesszalonikiben, majd várhatóan Törökországban folytatódik január végén, február elején. Azután a már hagyományos német, holland, svájci spanyol bajnokságok jöhetnek, és időben kicsit előrébb került a svájci és az ukrán viadal is. Tavasszal esedékes még a moldáv, a bosnyák és az osztrák nyílt torna, illetve az iszlám országok nemzetközi versenye. Ősszel pedig a lengyelek, az izraeliek, az oroszok, a szerbek, a horvátok és végül a franciák következhetnek.

Az ETU edzői bizottsága rövid prezentációban mutatta be az idén elindított, ETU Coach képzés eddigi eredményeit és jövőbeni terveit. Mint ismert, az ETU 2015-től csak azokat az edzőket engedi kontinensbajnokságokon, illetve Európában megrendezendő világranglista versenyeken közreműködni, akik részt vettek valamelyik ETU Coach képzésen. Akinek nincs meg az ETU Coach licencük, csak extra részvételi díj mellett vehetnek részt a fent említett versenyeken. Ez a díj megegyezik a képzésen való részvételi költséggel, azaz 200 euró.

A jogi bizottság beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről, ugyanis Svédországban, Belgiumban és Skóciában egyaránt problémák merültek fel a nemzeti szövetségek legalitását, tevékenységét illetően. Az ETU közvetítő szerepet vállalt a problémák megoldásában, természetesen az érintett országok nemzeti olimpiai bizottságainak közreműködésével. Az ügy lezárásáig a svédek például csak ETU „zászló” alatt versenyezhetnek.

Napirendre került az ETU Alapszabályának módosítása is, melyet jövőre, az ETU közgyűlése hagyhat jóvá. Pragalos elnök beszámolt az ETU – Kukkiwon párbeszédről a jövőben esedékes Dan vizsgák esetleges ETU felügyeletével kapcsolatosan.
 
Az egyik legfontosabb napirendi pont a jövő évi kontinensviadalok helyszínének kijelölése volt. A 2015-ben sorra kerülő kadet Európa-bajnokság rendezője Franciaország lesz, az időpont a diákok nyári szünetére való tekintettel, várhatóan június vége vagy július lesz. Az ifjúsági Európa-bajnokságnak Lettország, Riga lesz a házigazdája, az U-21-es Eb rendezési jogát Lengyelország kapta. A poomsae kontinensviadalra Szerbiát jelülte ki az elnökség.
– Az értekezleten részletes információt hallottunk a jövő évi Európa Játékok rendezésével kapcsolatosan, és egy precíz, szép kivitelű könyvecskében nyomon követhettük a különböző versenyek helyszínnek legfontosabb paramétereit. A következő értekezletre 2015 január végén az ETU főhadiszállásán, Athénban kerül sor – összegzett a helyszínről a magyar elnök, Patakfalvy Miklós.
 



A pályán és a zöld asztalnál is elbuktunk Megnyitották a Tüskecsarnokot