misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Az első magyar, aki átússza a Tsungaru-csatornát

Az angliai La Manche-csatorna átúszását méltán hasonlítják az Everest megmászásához. Mányoki Attila tavaly augusztus 20-án úszta át a csatornát. A célhoz vezető út alatt 47.23 km-t úszott, 10 óra 47 perc alatt. A közel 70 nemzetet képviselő több mint 300 sportoló közül csak 42 ért be a célba! Mányokit a 2013-as év leggyorsabb férfi átúszója címmel ismerték el, melyet első magyarként vehetett át.A idei esztendőben újabb hatalmas kihívással néz szembe a kitűnő zalai úszó. Az Ocean’s Seven sorozat részeként meghirdetett Tsugaru-csatorna átúszás vár rá, a Honshu és Hokkaido közötti 19.5 km. Az esemény időpontja augusztus 8-9.

Az angliai-csatorna 1875-ös első sikeres átúszását követően napjainkig több mint 900 sikeres átúszás történt. Évente, átlagosan 25-35 úszónak sikerül teljesíteni az angliai átúszást, míg a Tsugaru-csatornát története alatt csupán összesen 12 embernek sikerült legyőznie!

A közel 20 kilométeres táv önmagában nem számít hosszúnak, a csatorna átúszásának igazi nehézségét inkább a természeti körülményekben kell keresni. A Tsugaru áramlat folyik át a Tsugaru-csatorna között a Japán-tengerből a Csendes-óceán irányába. Ezt a területet rendkívül turbulens vízfelület jellemzi. Augusztusban már 16 fok fölé melegszik a tenger.

A csatorna számos kihívást tartogat, úgy mint az erős áramlatok, ár-apály, kiszámíthatatlan örvények, úszhatatlan vizek, amikor a szél is támad, medúzák, óriás tintahalak, cápák kísérik az úszót, miközben nagy olajszállító tartályhajók és teherhajók szelik át a csatornát.

- Célom, hogy első magyarként teljesítsem a távot. A kísérőhajóm a Eikoh-Maru No. 61 lesz, Mizushima kapitány irányításával, aki a legtapasztaltabb hajós a csatornán. A kíséretet a japán parti őrség adja, az átúszás jelentős kockázatai miatt. A teljesítést nehezíti majd, hogy az időjárás percről percre változik. Az óceán tegnap reggel félelmetes erővel dolgozott. Pár száz méter úszás is majd fél órát vett igénybe. Nagyon nehéz haladni. Érzésre nem volt annyira hideg, de ez a próba csak partközelben zajlott. Rengeteg az áramlat és a szél is erős, nincs nap, hogy ne esne az eső - mondta Mányoki Attila.MEGJELENT A MI FOCINK CÍMŰ KÖNYV
Három évvel ezelőtt indult a mifocink.blog.hu, melyből szeptemberben mifocink.com lett. Az oldal azért jött létre, hogy olyan dolgokat írjon meg a magyar futballról, amelyet mások nem mernek, vagy nem akarnak megírni. Az oldal általam legjobbnak vélt cikkeiből – azért sok olyan cikk kimaradt helyhiány miatt, amit betettem volna – aztán megszületett ez a könyv. Azt gondolom, hogy a könyvből pontosan kiderül, az elmúlt években szinte semmi nem változott a magyar futballban. Sőt!


Mondanám, hogy amolyan görbe tükör lenne ez a magyar futballra, de szerintem az a görbe tükör, amit naponta olvashatunk. Azt vallom, rózsaszín szemüvegen keresztül szemléljük futballunkat, és ez az egyik legnagyobb hibánk. Sajnos, aki itthon le meri írni a rossz dolgokat, aki rá mer kérdezni a kényes dolgokra, az maga az ördög.


Rendelnél a könyvből?
Klikk a információkért: http://www.mifocink.com/?p=4533


 

 Gyász: elhunyt Németh Angéla olimpiai bajnok gerelyhajító Az év kerékpáros kihívása: lehet-e 800 km-t tekerni 24 óra alatt?