misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

XIV. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: Nagy Réka volt a sztár

A vizes világbajnokság miatt elterelődött a figyelem a győri XIV. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF). A jövő olimpikonjait felsorakoztató eseményen a 14 éves Nagy Réka lett a magyar küldöttség legeredményesebb sportolója, két arany-, két ezüst- és két bronzérmével.

 – Nagyon jó érzés volt Győrben úszni, főleg a hazai közönség miatt – kezdte a Lokálnak Nagy Réka, a BVSC-Zugló úszója. – Sokkal egyszerűbb volt minden, tudtam, hova kell menni a medencéhez, a szervezés is kitűnő volt, mindent megkaptunk, amire szükségünk volt. Fantasztikus élmény volt, minden percét élveztem.

Magyarország az éremtáblázaton a harmadik helyen végzett 41 dobogós helyezéssel. Érmekre lebontva 12 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzérem született. Ebből hat érmet Réka nyakába akasztottak, aki aranyat szerzett 200 és 400 méter vegyesen, második lett 4 x 100 méter vegyesen és 800 méter gyorson, bronzérmet pedig 4 x 100 méter gyorson és mix 4 x 100 méteres vegyesen szerzett.

Réka szerint a legkeményebb ellenfele Lea Polonsky volt 200 vegyesen.
– Az izraeli lány a legjobb idővel jutott be a döntőbe, míg én csak a másodikkal. Ezért is talán ez a legemlékezetesebb érmem a hat közül. Ebben a számban még az EYOF-csúcsot is sikerült megdöntenem, de 800 méter gyorson is sikerült felülmúlni a saját rekordomat. Mivel ez volt életem első ekkora kaliberű versenye, rengeteg tapasztalatot szereztem – mondta Réka.

Elmondása szerint távlati terveiben szerepel az olimpiai indulás is, de tudja, hogy addig még rengeteg lépcsőfokot kell megmásznia, jelenleg viszont a pihenésre és regenerálódásra koncentrál, hiszen az edzései csak szeptemberben kezdődnek. Példaképének Hosszú Katinkát tekinti.
– Természetesen Katinka a példaképen, az pedig csak hab a tortán, hogy az ő fő száma is a vegyesúszás.



Kucsera Gábor: Számkivetett lettem, de visszatérek! XIV. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: Hotváth Karolina Európa legjobb akadályfutója