misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Átadták az Ezüstgerely pályázat díjait

A Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum vezetői csütörtökön adták át az Ezüstgerely 2016 pályázat díjait és nyitották meg a Sport a kortárs magyar művészetben című kiállítást a Papp László Budapest Sportaréna szomszédságában található SportAgorában.


Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: a Ezüstgerely pályázat az élet két ajándéka, a sport és a művészet legnemesebb értékeit hangolja össze és mutatja be. Hozzátette, a művészet segít megállítani az időt és megjeleníteni a sportban lévő szépséget.
"A művészet érzékenyen reagálva a körülöttünk lévő világra, képes olyan rejtett titkokat felfedezni és elénk tárni, amelyeket a hétköznapokban nem vennénk észre" - jelentette ki az államtitkár.        

Siklós Erik, a pályázatot kiíró MOB marketing és kommunikációs igazgatója emlékezetett arra, hogy bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 167 magyar aranyérmet tart nyilván, a MOB viszont eggyel többet, 168-at, mivel Mező Ferenc szellemi olimpiai bajnoki címét is beszámítja.

Bodnár András olimpiai bajnok, a MOB Mező Ferenc Sportbizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a művészetet nem lehet elválasztani a sporttól, hiszen jól fel tudja hívni a figyelmet arra, hogy a sport fantasztikus dolog.

A sportfotó kategória győztese, Illyés Tibor, az MTI/MTVA 44 éves fotóriportere lett, aki az elismerést négy különböző sorozatával érdemelte ki


Az ezúttal 4,2 millió forint összdíjazású Ezüstgerelyt először 1961-ben írták ki, így Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója szerint ez itthon a legrégebbi tematikus művészeti pályázat. A kiírásra most öt kategóriában - képzőművészet, alkalmazott művészet, sportfotó, irodalom és film-videó - 219 pályázó 728 pályaművet nyújtott be.

A legjobb pályaműveket bemutató kiállítást április 17-ig a hétfők kivételével 10 és 18 óra között lehet megtekinteni a SportAgorában.

Az Ezüstgerely 2016 pályázat győztesei

képzőművészet:
Oláh Katalin Kinga: Szinkronúszó csapat

alkalmazott művészet:
Fenyvesi Márta: Symboleo kultúrtörténeti társasjáték

sportfotó:
Illyés Tibor: Asszonyok, Az Öröm hat pillanata, Ritmikusan és Téli Olimpia sorozataival

sportirodalom:
Killyéni András: Olimpiai álom a Radnai-havasokban




Életmód: A D-vitamin hiány a testsúlyunkra is hatással van? Küzdősport : Sényei László MMA világbajnok lett