misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Bronzérem a teakwondo Eb nyitónapján

A lettországi Daugavpilsben tartandó junior Európa-bajnokságon Nagy Nikolett az első napon egészen az elődöntőig menetelt, és végül a dobogó harmadik fokára állhatott. Folytatás ma.

A kontinenstorna nyitónapján az 52 kg-osok mezőnyében Nagy Nikolettnek már a 16 közé jutásért is mérkőznie kellett. A svéd Thea Klinget aranyponttal múlta felül. A nyolcaddöntőben a cseh Dominika Hronova várt rá, a magyar lány jól taktikázva 7-2-vel menetelt tovább. A négy közé kerülésért az ukrán Karolina Kupriianova sem járt jobban, Niki 13-6-os győzelmet aratott fölötte. A fináléba kerülésért az olasz Francesca Radaelli következett. Sokáig úgy tűnt, a fináléra készülhet a magyar lány, 7-2-re vezetett az első, 13-6-ra a második menet végén. A hajrában 19-17-es vezetésénél öt mínusz pontja miatt tíz másodperccel a vége előtt leléptették. A talján jutott a döntőbe, Nagy Niki pedig bronzérmet szerzett az Eb első napján.

Patakfalvy Miklós, a magyar szövetség helyszíne a kontinenstorna helyszínéről részletesen számolt be a találkozókról:

A Junior Európa-bajnokság első napján lépett pástra a 24 indulót felvonultató 52 kg-os kategóriában csapatunk első versenyzője, Nagy Nikolett. Ellenfele a svéd Kling volt. A két versenyző az első menetben csak „kóstolgatta” egymást, végül Niki egy feltartó testrúgással vezetést szerzett (1-0). A második menetben a svéd lépett fel támadólag, de Niki hosszú lábaitól tartott és igazán nem tudott komoly akciókat vezetni. Sajnos a menet vége felé egy pillanatra kinyílt versenyzőnk és ezt kihasználva egyenlített a svéd lány (1-1). Az utolsó két percben sem változott sokat a mérkőzés képe, a lányok felváltva indították nem túl meggyőző akcióikat. A második perc elején versenyzőnk feltartó rúgása ponttal ért fel (2-1), mely ismét támadásra kényszerítette skandináv ellenfelét, aki az utolsó másodpercekben egy köríves testrúgással sikerrel egyenlített (2-2). Következhetett a ráadás, a ”hirtelen halál” az aranypontért. A hosszabbítás utolsó fél percéig eredmény nélkül támadtak oda vissza a vetélytársak, majd a svéd versenyző edzője arctalálatot észlelve videozsűrit kért. A visszajátszásban kiderült, nem volt találat, így folytatódhatott a küzdelem. Alig néhány másodperc volt már csak hátra, amikor is Niki egy sarok-testtalálattal pontot, és ezzel győzelmet szerzett. Nem akármilyen izgalmak közepette sikerült hoznia az első mérkőzést és ezzel bejutott a legjobb 16 közé.


 


A cseh Hronova várt versenyzőnkre a nyolcaddöntőben. Az első menetben ismét a szokásos taktika volt a jellemző, tapogatóztak a sportolók, igyekeztek kiismerni egymás gyengéit. A cseh lány kicsit határozottabb volt és egy testtalálattal a második perc elején megszerezte a vezetést (0-1). A második két percben Niki előbb egy feltartó testrúgással ledolgozta hátrányát (1-1), majd egy szép köríves fejtalálattal átvette a vezetést (4-1). Az utolsó menetben a cseh támadni kényszerült, de sportolónk jól tartotta a távolságot. Igaz, egy testtalálattal szépített Hronova (4-2), de nem sokkal utána egy újabb szép fejtalálat Nikitől, és máris tovább nőtt az előny (7:2). A cseh versenyző még próbálkozott, de hiába rohamozott, már nem tudott az eredményen változtatni és ezzel sportolónk a legjobb nyolc közé jutott.


A negyeddöntőben az ukrán Kuprilanova következett, aki az előző meccsen kipontozta jó képességű azeri ellenfelét. Természetesen ez nem befolyásolta semmilyen formában sem Tóth Balázs edző koncepcióját és hasonló utasításokkal küldte pástra versenyzőnket, mint az előző két esetben. Az első menet közepén egy viszonylag ritka együttes fejtalálattal 3-3-ra alakult az eredmény, de az ukrán kislány megszerezvén második intését, versenyzőnk egy pontos előnnyel zárta a menetet (4-3). A második menetben nem sikerült az ukránnak szépítenie, bár nagy elánnal rohamozott, sőt a mi lányunk jól irányzott feltartó rúgásával tovább növelte előnyét a két perc végére (5-3). A meccs utolsó két percében, más lehetőség nem lévén, Kuprilanova óriási lendülettel rohamozott. Ezt kihasználva versenyzőnk egy szép köríves fejtalálattal tovább növelte előnyét (8-3). Ez sem szegte kedvét az ukránnak, és egy sikeres forduló testrúgással 8-6-ra felzárkózott, ám a következő pillanatban Nikolett egy szép „skorpió” rúgással újabb három pontot szerzett és 11-6-ra elhúzott. Az izgalmaknak még ekkor sem volt vége, az ukrán versenyző nem adta fel egy pillanatra sem, támadott tovább, de versenyzőnk egy testtalálattal tovább növelte előnyét, majd egy ukrán intéssel kialakult a 13-6 arányú győzelem. Ezzel Nagy Nikolett az elődöntőbe verekedte magát!


Az elődöntőben az olasz Radaelli következhetett. A mérkőzés eleje álomszerűen alakult, Niki egy skorpióval három pontot szerzett, majd egy testtalálattal 4-0. Alig pár másodperc elteltével egy újabb skorpió fejes és már 7-0 ide. Igaz a menet vége előtt begyűjtött versenyzőnk két félpontos intést (kyongo), majd egy testtalálattal szépített az olasz, de a végén 7-2 volt a javunkra. A folytatás is jól alakult, bár előbb Radaelli találta el versenyzőnk fejvédőjét (7-5), de utána két szép feltartó- majd egy kőríves testrúgás, és az előny ismét tetemes volt (10-5). Sajnos Niki begyűjtött újabb két intést, ami pontot hozott ellenfelének (10-6), de rögtön utána egy újabb fejtalálattal növelni tudta előnyét (13-6), ami az utolsó két percre komoly előnynek tűnt. Az izgalmak az utolsó menetben tovább fokozódtak. A folyamatosan rohamozó olasz versenyző egy fejtalálattal ismét feljött, majd alig később egy forduló fejese is bent volt, és az előny eltűnt (13:13). Sajnos versenyzőnk többször kilépett és elesett, és ezt a bíró rendre büntette is. Ráadásul az olasz tovább rohamozott, versenyzőnk túl sokat hátrált és védekezése is „lukasabb” volt, mint az első két menetben. Így az olasz átvette a vezetést, 13-15, de aztán Niki ismét fordítani tudott, 17-15, majd 19-17, ám a vége előtt pár másodperccel begyűjtötte a 10. félpontos intését (-5 pont), ami leléptetést vont maga után. Csak pár másodperc volt hátra a döntőhöz! Nagyon kicsin múlott, de nem lehet egy zokszavunk sem. Versenyzőnk nagyszerűen élt a lehetőséggel és remek bronzéremmel örvendeztetett meg bennünket. A döntőben végül horvát siker született, Radaellié lett az ezüstérem, Niki és a spanyol versenyző nyakába akasztották a bronzérmeket.

Pénteken Patakfalvy Csenge (55), Füredi Rebeka (68) és Práth Balázs (63) lép pástra. Csenge erőnyerőként a moldáv Plop ellen lép pástra a nyolcaddöntőben, Rebeka szintén a 16 között kezd a német Ekaterina Derev ellen, míg Balázsnak már a 32 között is mérkőznie kell, a dán Mike Patrick Smith Andersen ellen léphet tovább.
 



Erdei Zsolt: Az élvezeti faktor pedig száz százalék volt Mezei futó budapesti döntő: kiváló rendezés, csepeliek az országos döntőben