misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Kontrecz Márk, a hónap ökölvívója: Az adrenalint jelenti a box!

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetséghez beérkezett szavazatok alapján július legjobb öklözője a magyar Kontrecz Márk lett.  A 17 éves versenyző azzal nyerte el a kitüntető címet, hogy a szabadkai Aranykesztyű tornát nem csak hogy megnyerte, de a 20 nemzetet felvonultató  mezőnyben őt találták a legtechnikásabb versenyzőnek a szakemberek.

Szívből gratulálunk, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség a szavazása eredményeként Téged választott július hónap ökölvívójának.
Nagyon szépen köszönöm! Csodálatos érzés, nagyon boldog vagyok, hogy magyar boxolók közül én kaptam meg először ezt az elismerést. Örömteli arra gondolni, hogy ennyi ember kíséri figyelemmel a karrieremet, azt gondolom, ez a díj a kemény munka, a kitartás, a sok edzés és sikeres mérkőzések közös gyümölcse.

Mikor kezdtél boxolni? Mi volt az indíttatás?
Egy kicsiny városban, Kiskunfélegyházán kezdtem, 2009-ben. A  nagybátyám vezetett be a sportág rejtelmeibe.  Mizsei Györgyről van szó, aki az 1992-es barcelonai olimpián bronzérmes volt.

Mik voltak az első gondolataid, benyomásaid a box kapcsán?
Először úgy véltem,hogy a boksz az biztosan nem nekem való sportág, rettentően rugalmatlan és ügyetlen voltam a ringben. Akkoriban az egyik edző meg is jegyezte, hogy semmi tehetségem nincs az öklözéshez. Ekkor jött el az a pont, amikor eldöntöttem, még többet, még keményebben edzek és bebizonyítom, hogy nincs igazuk, lehet belőlem is jó ökölvívó.

Milyen taktikát alkalmazol a mérkőzéseid során?
Ami abszolút mellettem szól, az a kitartásom és a komoly motiváltságom. A mérkőzések során először mindig az ellenfelem gyenge pontját kutatom, ez alapján igyekszem a leghatékonyabb taktikát megvalósítani. Szeretek közelről harcolni vagy váratlanul támadni.

Mit jelent számodra a box?
Boldogságot és adrenalint.

Eddigi karriered során ki volt a legnehezebb ellenfél, akivel összehozott a sors?
Két embert emelnék ki. A legerősebb rivális az ír John Joyce volt, míg a legjobb technikával az üzbég Ikboljon Holdarov rendelkezik. Tőle a  Danas Pozniakas Ifjúsági tornán sajnos ki is kaptam.

Hogyan vélekedsz a júliusi teljesítményedről? Milyen volt a Golden Gloves  ifjúsági torna?
Megnyertem a szerbiai versenyt, méghozzá úgy, hogy kiváló orosz ellenfeleket utasítottam magam mögé.  Úgy gondolom, sokat fejlődtem ebben az évben, fizikálisan és mentálisan egyaránt.

Milyen számodra egy átlagos nap?
Reggel 6-kor kelek, az első edzés 8-kor kezdődik, a Madárfészek Ökölvívó Akadémián. Ezután 4-5 órát az iskolapadban töltök, majd következik a délutáni kétórás edzés. Majd este lefekvés előtt olvasok és tanulok.

Ki a legjobb barátod a válogatottnál?
Kozák László, aki három hete bronzérmet szerzett Szerbiában.

Ki a példaképed?
Erdei Zsolt! Csodálom őt, 1997-ben világbajnok, 1998-ban Európa-bajnok lett, 2000-ben pedig bronzérmes volt Sydneyben az olimpián.

Mik a közeli-távoli céljaid?
Novemberben szeretnék a kontinens legjobbja lenni a lengyelországi korosztályos Európa-bajnokságon. Csak az aranyéremmel lennék elégedett! Jövőre kerül megrendezésre az ifjúsági világbajnokság, szeretnék a példaképemhez hasonlóan szerepelni. Magyar boksz arany olimpián 1996 óta nem született, ezt a sorozatot is én  kívánom megtörni, s egykoron a profi boxolói státuszért is küzdeni fogok.

 



Benedek Tibor: Szinte hibátlanul játszottunk Cseh László: Január óta új életem van