misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Sikeres lesz a magyar csapat az Európia Játékokon!

A pesszimista számítások szerint is 180-190 magyar versenyző vesz majd részt a száz nap múlva kezdődő bakui I. Európa Játékokon.

Simicskó István sportért felelős államtitkára magyar csapat tagjaival a Magyar Olimpiai Bizottság száz nappal a bakui Európa Játékok előtt tartott sajtótájékoztatóján (Fotó: mti/Kovács Tamás)

A Magyar Olimpiai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján Fábián László sportigazgató, a bakui magyar delegáció vezetője elmondta, akár 200 fős is lehet a sportolói létszám. Hozzátette, a magyarok a húsz sportágból 16-ban lesznek érdekeltek, s az első számú csapat szereplése várható többek között sportlövészetben, ökölvívásban, vívásban, kajak-kenuban és birkózásban is. A sportigazgató megemlítette, hogy nem elvárás, mégis a MOB szeretné a legjobbak sorában látni a magyarokat az eredményesség terén.
    

Cselgáncsban különlegesen fontos lesz a bakui megméretés, mivel az Európa Játékok keretében bonyolítják le az idei Európa-bajnokságot azután, hogy az eredeti házigazdától, Skóciától elvették a rendezés jogát. Csernoviczki Éva Eb-címvédő a szerdai eseményen kiemelte: ő személy szerint örül, hogy április helyett júniusban kerül sor az Európa-bajnokságra. Nehézséget csak az okoz, hogy a bakui viadal előtt másfél héttel rendezik Budapesten a Grand Prix-viadalt.

A cselgáncs Eb és a magyarországi GP megköveteli a versenyzőktől, hogy rövid időn belül kétszer legyenek csúcsformában, ám Csernoviczki szerint ez megoldható. A két esemény közül a GP 100 százalékos pontokkal számít a rangsorba, míg az Eb 50 százalékos, utóbbi ugyanis áprilisra volt kiírva, ami így a kvalifikáció első évéhez tartozik, a budapesti verseny viszont a másodikhoz. A két verseny időpontja között a versenynaptár szerint mindössze négy nap van, ám a nemzetközi szövetség a torlódás miatt minden bizonnyal engedélyezi, hogy a Grand Prix-ra június 20-21. helyett egy héttel korábban kerüljön sor.

A jövő évi riói olimpia szempontjából nem csupán a cselgáncs okán fontos a bakui multisport esemény, mivel további tíz sportágban számít bele közvetett vagy közvetlen módon a kvalifikációba az Európa Játékok. Asztaliteniszben és triatlonban a győztesek kvótához jutnak, míg sportlövészetben minden számban egy-egy hely jár a legjobb, addig nem kvótásnak.

Fábián László néhány hete tett látogatást Azerbajdzsán fővárosában, ahol pozitív tapasztalatokat gyűjtött, szerinte szinte olimpia körülményeket varázsoltak az azeri szervezők.

 



Hirdetésével támogatná a misportunk.com fejlődését. Így teheti meg! Történelmet írnának a fehérvári hokisok