misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Kotsis Edina bronzérmes a teakwondo klubcsapat Eb-n

Az Antalya-Belekben zajló teakwondo klubcsapat Eb nyitónapján a viadal egyetlen magyar résztvevője Kotsis Edina megszokott súlyától eggyel feljebb, 62 kg-ban szerzett bronzérmet és mellé fontos világranglista pontokat.


 

Törökországból a magyar szövetség vezetője, Patakfalvy Miklós adott helyzetjelentést a wtftaekwondo.hu - nak, azaz a magyarországi szakszövetség hivatalos weboldalának. Tájékoztatása szerint a harmadik klubcsapat Európa-bajnokság nyitónapján 242 klubból nem kevesebb, mint 500 versenyző küzd az érmekért, köztük klasszisunk Kotsis Edina is. A nagyszerűen előkészített csarnokban 10 páston folytak a mérkőzések. A kétnapos versenyen 70 bíró működik közre, és az elektronikus fej- és mellkasvédő sokak szerint optimálisan objektív eredményeket biztosít. Így a vezető bíró mellett mindössze két pontozó bíró működik közre.

Kotsis Edina a 62 kg-os kategóriában indult, ahol első ellenfele a nyolcaddöntőben a török Ayva volt. A 3x1,5 perces menetek rövidsége okán nem sok időt pazaroltak a versenyzők a tapogatózásra, mindketten erősen indítottak. Kemény összecsapások követték egymást, különösen a török lány volt agresszív. Egy kemény összecsapás és rúgásváltás után Ayva oldalán jelent meg a pont, és a menet ezzel véget is ért.

A második másfél perc az elsőhöz hasonlóan kemény összecsapásokat hozott. A menet elején versenyzőnk egy kemény szökkenő köríves testtalálattal egyenlített, de azonnal jött a válasz egy lökőrúgás formájában, és ismét a töröknél volt az előny. Ezután egy kisebb fejtalálatra nem jelzett a rendszer, ellenben a bírók arcrúgást vélelmeztek, melyet a vezetőbíró megadott. Igaz, az összecsapásnál Edina is talált egy testrúgással, de így is 4-3-ra az ellenfélhez került az előny. Természetesen Tóth Balázs edző azonnal óvott, és kérte a fejtalálat eltörlését. Elektronikus fejvédő használata esetén csak és kizárólag a rendszer által megadott pont lehet érvényes, kivéve, ha az arcot éri a találat, ugyanis itt nincs szenzor, ami jelezhetné a találatot. A bíróknak joguk van az arctalálatot megadni. Itt azonban szó sem volt erről, ám érdekes módon az óvást mégis elutasította a zsűri. Így a török versenyzőnél maradt a fór. Ehhez jött még egy feltartó rúgás és a menet vége 5-3 az ellenfél javára.

Az utolsó menetben Edina hihetetlenül koncentráltan küzdött, minden akciója határozott és kemény volt. Nem is kellett sokat várni az egalizálásra, egy kemény köríves rúgás testre, máris 5-4, majd egy még keményebb, rögtön 5-5. Ezzel ért véget a mérkőzés, és jöhetett a hirtelen halál.

Edina tartotta szemléletét, és úgy 15-20 másodperc elteltével egy remek kampó rúgással fejen találta Ayvát, és ezzel ő jutott a legjobb nyolcba.

A negyeddöntőben ismét hazai versenyző következhetett Erden személyében. Az első menet ugyan pont nélkül zárult, de végig Edina irányította a küzdelmet. Az első győzelem úgy tűnt, kellő magabiztosságot adott neki. A második felvonásban egy remek fejtalálatra az ellenfélnek csak két testtalálat válasza volt, így 3-2-re Edina vezetett. Az utolsó másfél percben azután Edina hengerelt. Még egy remek köríves fejtalálat, egy testrúgás, és máris 7-2 a javunkra. A bírók ezen a meccsen sem álltak a helyzet magaslatán, Edina többször is arcon találta az ellenfelét, ám a mérkőzést vezetők ezt valahogy nem „vették észre”. Más kérdés, hogy ez sem segített a hazaiakon, akiknek még egy szépítő találatra ugyan futotta, de a végeredmény 7-3 Edina javára.

Az elődöntőben sajnos az angol Both bizonyult jobbnak. Az első menet végén még 0-0 volt a végeredmény, de érezni lehetett Edinán, hogy nincs olyan átütőerő a támadásaiban, mint a korábbi kettő meccs esetében. A második menetben egy jól sikerült feltartó rúgás egy pontot hozott nekünk. Alig volt időnk örülni a vezetésnek, mert szinte rögtön utána becsúszott egy köríves fejtalálat az angol lánytól, aki ezzel átvette a vezetést (1-3). Edina ettől kicsit elbizonytalanodott, az ellenfél ezt jól kihasználta, egy intés, valamint két feltartó testtalálattal 1-6 a menet vége. A harmadik periódusban versenyzőnk mindent megpróbált, de Booth "első lábas", maszatoló rúgásokkal tartotta távol Edinát. Még egy feltartó rúgás és két intés: a vége 1-8. A pontkülönbség mindenképpen túlzott, messze nem volt ilyen különbség a két versenyző között.

– Azt nem szabad számításon kívül hagyni, hogy Edina most 62 kg-ban indult, egy kategóriával feljebb, mint a szokásos súlycsoportja (57 kg). A nehezebb ellenfelek támadásai az ő viszonylag könnyebb súlyát könnyebben billentették ki, és emiatt szokatlanul sok intést gyűjtött be. Ennél sokkal fontosabb, hogy ismét dobogóra állhatott és értékes, fontos világranglista pontokat gyűjtött – összegzett Patakfalvy Miklós közvetlenül a díjátadó után. – Most két nap pihenőt kap versenyzőnk, persze azért átmozgat majd, és pénteken ismét küzdőtérre lép a nyílt török bajnokságon. Ez a verseny is G1 besorolású, tehát itt is világranglista pontokért és persze szépen csillogó éremért küzdhet.Borkai Zsolt: Az emberek politikától mentesen kell kialakítani a véleményüket az olimpiával kapcsolatban Díjazták a legjobb utánpótláskorú sportolókat