misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Díjazták a legjobb utánpótláskorú sportolókat

Tóth Krisztián cselgáncsozó és Kárász Anna kajakozó érdemelte ki 2014. legjobb utánpótláskorú sportolójának járó elismerést, amelyet a csütörtök este megtartott XI. Héraklész Díjátadó Gálán adtak át.

A rendezvényen a tavalyi korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnokságain, valamint a nankingi ifjúsági olimpián legeredményesebben szereplő utánpótláskorú versenyzőket, valamint edzőiket díjazták.

A gálát harmadszor rendezték meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében, a helyszín ezúttal is a Budapesti Kongresszusi Központ volt. Borkai Zsolt, a MOB elnöke köszöntőjében azt mondta: "ma este tulajdonképpen a jövő bajnokait köszöntjük, akikre már eddig is büszkék lehettünk." A spotvezető hozzátette: a magyar utánpótlássport erejét jól mutatja a fiatalok által 2014-ben megnyert több mint 50-50 arany- és bronzérem, valamint a sok tíz ezüstérem. Emlékeztetett arra, hogy a MOB közgyűlése a múlt héten a szervezet életének legfontosabb döntését hozta meg, amikor a 2024-es olimpia megrendezését javasolta Budapestnek és Magyarországnak.

"Minden versenyző álma kijutni egy olimpiára, főleg olyanra, amelyet hazájában rendeznek. Ezek a fiatal olók 2024-ben is ott lehetnek" - hangsúlyozta az elnök.
    

Nébald György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője a Héraklész Programot a magyar sport egyik sikersorozatának nevezte, és megjegyezte: biztos abban, hogy ez a sorozat folytatódni fog.
  

A fiúknál Tóth Krisztián, a KSI cselgáncsozója junior világbajnoki címe mellett a felnőtt vb-n második, az Eb-n pedig harmadik lett. A lányoknál  Kárász Anna, az EDF Démász Szeged kajakosa - aki betegsége miatt nem vett részt a gálán - a felnőtt és az U23-as vb-n is két-két aranyérmet nyert, emellett a felnőtt Eb-n is begyűjtött egy-egy első és második helyezést. Az ifjúsági olimpiai bajnok cím egyik nemnél sem volt elegendő az elsőséghez.  


A fiúknál Tóth Krisztiánt díjazták (fotó: Illyés Tibor/mti)

A maximum négyfős, úgynevezett kiscsapatok versenyében a lányoknál a Stollár Fanny, Gálfi Dalma, Udvardy Panna összeállítású, U16-os fedettpályás és szabadtéri Európa-bajnok női teniszválogatott lett a legjobb. A fiúknál ugyanebben a kategóriában a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor és Hamar Balázs összetételű, junior világ- és Európa-bajnok párbajtőrcsapat érdemelte ki az első helyet.

A nagycsapatoknál csak egy díjat osztottak ki, itt a világbajnokságot nyert U18-as fiú vízilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak.

A 2001-től működő, Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek), húsz sportágban évente közel 1800 tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

 

A legjobbak:
    fiúk:
1. Tóth Krisztián (cselgáncsozó)
2. Hajdú Jonatán (kenus) és Esztergályos Patrik (párbajtőrvívó)
3. Grátz Benjámin (úszó)

    lányok:
1. Kárász Anna (kajakozó)
2. Gercsák Szabina (cselgáncsozó) és Márton Anna (kardvívó)
3. Földházi Zsófia (öttusázó)

 

(mti)

 



Kotsis Edina bronzérmes a teakwondo klubcsapat Eb-n Hoki Múzeum nyílt a Városligeti Műjégpályán