misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Össze tudunk veszni a téli olimpián



Támadják a Magyar Sí Szövetséget a Szocsi téli olimpiára kiosztott sífutó kvóták miatt, a vádak szerint a szövetség nem a teljesítményt vette figyelembe, amikor az olimpiai indulókról döntött.

Az ügyben Salgótarjánban tartottak sajtótájékoztatót szombat délelőtt. Fenyvesi Gábor, sportért felelős alpolgármester elmondta, a szövetség tavaly április ülésén úgy döntött, ha Szőcs Emőke biatlonban kvótát szerez, akkor a sífutóknál Simon Ágnes és Papp Ildikó közül az vesz részt az olimpián, aki a döntés pillanatában jobb FIS pontátlaggal rendelkezik.

Januárban egy edzőbizottsági ülésen a szakma megállapodott, hogy mivel Papp rendelkezik a jobb pontátlaggal, ezért valószínűleg ő indulhat majd Szocsiban. A szövetség január 22-én rendezett ülésén szavazásra bocsátotta az indulás kérdését, itt a szakma ismét úgy határozott, hogy Papp Ildikó utazhat majd a téli olimpiára. Másnap egy zárt ajtók mögött rendezett szövetségi ülésen mégis az a döntés született, hogy Szőcs Emőke kapja majd Papp helyét is, így biatlon mellett sífutásban is ő indul, Papp pedig tartalék lesz. Ezt másnap levélben közölték a versenyzőkkel, az indoklásban az állt, hogy mindez a Magyar Olimpiai Bizottság nyomására történt.

Ezt a MOB később levélben utasította vissza.

A salgótarjáni önkormányzat ezután megkereste a Magyar Olimpiai Bizottságot, ők azt mondták, számukra az elsődleges szempont, hogy minél több magyar sportoló ott legyen Szocsiban, tizennyolc-húsz kvótára számítottak. Jelenleg tizenöt kvótánál tart Magyarország.

Pénteken a síszövetségnél úgy határozták, mégis kihasználják a sífutó kvótát, de nem Papp Ildikót, hanem a rosszabb pontátlaggal rendelkező Simon Ágnest indítják az olimpián. Az erről született döntést a MOB is megírta honlapján. A salgótarjániak szerint a döntés eleve késve jött, állítólag a szövetség elnöksége online szavazott az induló személyéről.

Úgy tudjuk, a síszövetség indoklásában az is elhangzott, hogy Simon Ágnes személyében olyan példakép indulhat a téli olimpián, aki "korát és háromgyerekes anyai státuszát meghazudtolva ért el figyelemreméltó eredményeket". Az elmúlt húsz olyan versenyen, ahol mindkét síelő indult, tizennyolcszor Papp ért el jobb eredményt.

Papp Zoltán, Ildikó édesapja az MTI-nek azt mondta, magyar biatlonbajnokként 30 éve ugyanígy, egy vitatható elnökségi döntéssel maradt ki a szarajevói olimpiai csapatból, utána ismét magyar bajnok lett, majd tiltakozásként lemondott a válogatottságról. Reméli, lánya nem jut ugyanerre a sorsra.

A salgótarjániak készek ügyészségi vizsgálatot kérni a síszövetség elnöksége ellen, ha Papp Ildikó nem kap a támogatást.

Több szempont alapján döntött a szövetség

A síszövetség ügyvezető elnöke, Kaszó Klára megkeresésünkre délután elmondta, a legutóbbi edzőbizottsági ülésen valóban Papp Ildikó kapott nagyobb támogatást, de több szempontot is figyelembe kellett venniük. Az olimpiára kiválasztott Simon rövid és hosszútávon egyaránt gyűjtött pontokat.

A versenyzőnek az olimpiához közeledve egyre jobb eredményei voltak, továbbá csak ő rendelkezik kvalifikációt érő sprint eredményekkel. Az is szerepet játszik, hogy nagyobb távon látványosabban kijönnek a különbségek a magyar versenyzők és a nemzetközi mezőny között.

Simon az olimpián sprint számban indulna, és ahogy az elnökségi indoklásban is elhangzott, ott lehetne jobb, vagy kevésbé rossz eredményt elérni. Papp Ildikónak csak a 10 km-es számon lenne kvalifikációja, amikor ebben Simonnal együtt rajthoz állt, akkor valóban ő volt a jobb, de a különbség nem volt jelentősen nagy - indokoltak.

Az ügyvezető elnök hozzátette, Simon Ágnes saját költségből utazik ki, míg Papp Ildikónak volt önkormányzati támogatása, de őt is nagyszerű atlétának tartja, akiben benne lehet még két olimpia.

top antivirus software

Forrás: index.hu/Lovas Gergő

 



Mocsai Lajos: a világelitbe tartozunk Letették az olimpiai esküt a magyarok