misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Két magyar karatés is kijutott az Európa Játékokra

Két magyar karatés,  Tadissi Martial és Hárspataki Gábor is ott lehet az Európa Játékokon. Az ötkarikás játékokhoz hasonlóan négyévente sorra kerülő rendezvényt június 21. és július 1. között rendezik meg a fehérorosz fővárosban. 

A négy évvel ezelőtti, első alkalommal lebonyolított Európa Játékok – túlnyomórészt olimpiai sportágak vetélkedéseit tartalmazó – programjában is helyet kapott a karate, és az ezúttal is kvalifikált Tadissi Martial személyében volt is magyar karatés a tatamira lépők között. 

Az idei játékokon karatéban férfi és női formagyakorlatban (kata), valamint mindkét nem esetében öt-öt súlycsoportban küzdelemben (kumite) osztanak majd érmeket. Az egyformán nyolcfős mezőnyökbe a márciusi Európa-bajnokságról, illetve egy európai pontszerző ranglistáról lehetett kvótát szereznie hat-hat főnek. Versenyszámonként egy helyet fenntartottak a házigazdák versenyzőinek, míg az utolsó lehetőséghez szabadkártyával jutottak hozzá a kiválasztottak. 

A 67 kg-os férfiak küzdelmében a világbajnoki ezüstérmes, négyszeres Eb-bronzérmes Tadissi Martial, illetve a 75 kg-ban Eb-második és -harmadik hellyel is büszkélkedő Hárspataki Gábor egyaránt előkelő ranglistás helyének köszönheti a részvételt a kontinens miniolimpiájának számító rendezvényen.

- Mindkét sportolónk éremeséllyel vág majd neki a rangos megmérettetésnek – közölte Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

A szakvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy két formagyakorlat versenyzőnk is nagyon közel állt a kvalifikációhoz. Sőt, esetükben ez azt jelentheti, hogy egy résztvevő sérülése vagy visszalépése esetén a férfiaknál Nagy Botond indulóvá léphet elő, míg a nőknél két versenyző távolmaradása esetén van esély Sterck Laura szereplésére. 

A minszki Európa Játékokon június 29-én és 30-án bonyolítják le a karate versenyszámokat, amelyekben 38 ország 96 sportolója méri össze tudását.



Négy sportággal bővült a Nemzeti Versenysport Szövetség Táncsport - Zsámboki Marcell maradt az elnök