misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Hánynom kell ettől a Kiss László ügytől!

Finoman szólva is gusztustalannak tartom azt, ahogy előszedték Kiss László ügyét. A mai, egyes helyeken párthű, propaganda-gépezett szerint működő újságírást pontosan példázza, hogy Kiss László hatvan évvel ezelőtti nemi erőszak ügyét úgy vették elő, hogy azt már elfelejtették leírni, hogy az azóta edzőként és szövetségi kapitányként is maradandót alkotó Kisst néhány hónap múlva kiengedték a börtönből, sőt, rehabilitálták.

Fogalmam sincs, kinek áll érdekében ez az egész.
Kezdődött a Hosszú-sagával, majd kipattant egy a Kiss László ügy.

Két „nagyszerű” portál (gondolom, vannak, akik engem is hasonlóan jellemeznek), Privatkopo.hu és a Fullank.com. tegnap írta meg, hogy csoportosan elkövetett erőszakos nemi közösülés bűntette miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték Kiss Lászlót, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagját, az úszóválogatott szövetségi kapitányát, Százhalombatta alpolgármesterét.

1961-ben.
21 évesen.

Kisst akkor három évre ítélték, de a jól értesült oldalak azt már „elfelejtették” megírni, hogy Kiss egy évvel az ítélet után már az országos versenyen szerzett bronzérmet, tehát nyilvánvalóan hamarabb kiengedték, mint három év. Pedig akkoriban (sem) a nemi erőszakért elítélt embereket nem engedték csak úgy szabadon.

Az oldalak azt is elfelejtik megemlíteni, hogy a súlyos elmarasztalás ellenére sosem derült ki, hogy valóban volt-e erőszak, miként azt sem írták le, hogy egy idő után hivatalosan is rehabilitálták az állítólagos elkövetőket, így Kiss Lászlót is.

Azt viszont megjegyzéséként hozzáfűzik, hogy a hatvanas évek kemény kádári diktatúrájában „tiszta erkölcsi bizonyítvány” nélkül gyakorlatilag csupán segédmunkási állás betöltésére nyílt lehetősége az embereknek, tehát nem lehet teljességgel kizárni, hogy Kiss László valamilyen „együttműködést” vállalhatott az elnyomó rendszerrel.

A rehabilitációval állítólag minden iratot megsemmisítettek, de hát tudjuk, a kommunizmusban (sem) létezett teljes iratmegsemmisítés (és ugye van egy pletyka, hogy ilyen iratokkal mást is zsarolnak), mégis érdekes, hogyan került most elő az ítélet, és hogyan került a már említett weblapokhoz.

Azon viszont nem csodálkozom, és nagyon örülök neki, hogy a  Magyar Úszó Szövetség mai ülésén előbb a sportág vezetői, majd az edzőbizottság tagjai is kiálltak Kiss mellett. Azt viszont nem értem, hogy kinek áll érdekében Kiss újbóli megalázása néhány hónappal az olimpia előtt.

Azt vallom, hogyha el is követte a tettet, megbűnhődött érte, jelenleg pedig a világ legjobb edzője. Miért éri meg valakinek tönkretennie őt, a családját, és ezzel együtt egy kicsit az úszókat is?

Zárszóként csak annyit: bár én szeretem felgöngyölíteni az ügyeket, szeretem megírni azt, amit más nem tud, nem akar vagy nem mer, de egyrészről ettől a „sztoritól”, így tálalva nagyon hánynom kell, másrészt azt gondolom, botrányokért nem kell hatvan évet visszamenni a történelemben, mert azok vannak napjainkban is.

 

 



Kempo: A vb jegyében versengtek Felcsúton Öttusa: Csaknem 190 induló a kecskeméti világkupán