misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Siker a javából: Harcsa Zoltán és Bacskai Balázs a WSB-ben!

Szellő Imre, Bernáth István és Varga Miklós személyében az elmúlt években már három magyar bunyós is szerencsét próbált  az AIBA félprofi csapat-világbajnokságában, a WSB-ben (World Series of Boxing). Akkora tülekedés még sohasem volt a helyekért, mint most, jelezve ezzel is, hogy a WSB-ből talán könnyebb is kijutni a riói olimpiára, mint a százszázalékosan amatőrök részére rendezett versenyekről.


Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: misportunk@gmail.com


A Magyar Ökölvívó Szakszövetség – meghallva az idők szavát – öt ökölvívót jelölt a december elsején, kedden Lausanne-ban megtartott draftra, amelyen a tizenhat klub az ő szempontjukból külföldi, tehát légiós bokszolók közül választott. A szupernehézsúlyú Bernáth István időközben az APB-t, az egyéni félprofi sorozatot választotta, így maradt a 60 kilós Gálos Roland és Varga Miklós, a 69 kilós Bacskai Balázs és a 75 kilós Harcsa Zoltán.

A játékosbörzén a tizenhat klub (Istanbul Bosphorus, China Dragons, Cuba Domadores, Ukraine Otamans; British Lionhearts, Mexico Guerreros, Atlas Lions Morocco, USA Knockouts; Argentina Condors, Caciques de Venezuela, Rafako Hussars Poland, Russian Boxing Team; Astana Arlans, Baku Fire, Puerto Rico Hurricanes, Uzbekistan) a 2015-ös végeredmény fordított sorrendjében választott mind a nyolc körben, tehát elsőnek a két újonc, az üzbég és a török, utolsónak a bajnok kazah csapat, előttük pedig a döntőben vesztes kubaiak. (Más kérdés, hogy az említett négy klub nem választott a légiósok közül, mert valamennyien nemzeti csapatokat indítanak, ahogy az argentinok, a kínaiak, a marokkóiak, az azeriek, és az oroszok is.)

Összesen 34 külföldi légiós kelt el, s nagy örömünkre két magyar bokszoló is csapatot talált. Előbb Harcsa Zoltánt választották ki a londoniak, az Oroszlánszívűek  majd a következő körben Bacskai Balázs is célba ért, , Venezuelából válogatták.
 

A két klubvezető, Matt Holt és Fran López egyaránt elismerően szólt a két  magyar amatőr bunyósról, akiket csapatuk komoly erősítésének tartanak (a képen). Az most még nem borítékolható, hogy a január közepén esedékes első fordulóban számítanak-e Harcsára és Bacskaira (súlycsoportonként három bokszoló van egy csapatban), így az is lehet, hogy mindketten elutazhatnak a magyar válogatott január 8. és 22. között esedékes havannai edzőtáborozására.
Harcsáék szerződtetése új távlatokat nyit a riói olimpiai helyek megszerzése ügyében, ugyanis a májusi, bulgáriai olimpiai selejtezőn, amelyen a WSB és az APB bunyósai lépnek szorítóba, a 69 és a 75 kg-os súlycsoportban 3-3 olimpiai hely vár gazdára. Nem tűnik lehetetlen küldetésnek...
 
Ch. Gáll András jelentése (Lausanne)



Szenzáció: Káté Gyula visszatér és negyedik olimpiájára is kijutna! Olimpikonok díjaztak diákolimpikonokat