misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Több mint kétezren sikerrel támadták az ország csúcsát

2013 futó nevezett a 18. KPMG Kékes Csúcsfutásra, ahol a 671 méteres szintkülönbség mellett a kánikulával is meg kellett küzdeniük a résztvevőknek.


 
A 2013-as nevezői szám abszolút rekord az esemény történetében, egy év alatt is nagy a  fejlődés (tavaly 1700 regisztrálót jegyeztek). A mezőny 32 fokos melegben indult el. A mátrafüredi rajt 343 méteres tengerszint feletti magasságnál fekszik, a Kékes pedig 1014-en, így a 11.6 kilométeres táv igazi nehézsége a folyamatos emelkedésben állt, különös tekintettel a Mátraházát követő 14 %-os meredekre, majd a cél előtt a sípályán az igazán bokanyűvő végső kapaszkodóra.

A korelnökök a nyolcvanesztendős Sztarenszky Tiborné, Marika és Zsiga János voltak. A futáson  Kovács "Kokó" István olimpiai bajnok mellett szerepelt a Suhanj! Alapítvány színeiben egy látássérült, egy handbike-os, és öt kerekesszékes sportember is. A mezőnyt  tovább színesítette Iváncsics Zsolt, aki ezúttal két összekapcsolt futóbabakocsit tolt fel a csúcsra, bennük mozgássérült gyerekkel(140 kg).



A szokások szerint - mintegy fáradozása jutalmául - nyakában az éremmel mindenki  elkészíthette az elmaradhatatlan fotóját az ország csúcsát jelző piros-fehér-zöld színre festett kőnél. A kétezres mezőnyben 18 olyan sportember is akadt, akiknek idén már tizenyolcadszorra tehették ezt meg, azaz 1998 óta minden évben célba értek. A győztes a tavalyi címét megvédő, egyéni csúcsot elért Bogos Tamás, aki eddig mindkét indulásakor első  lett  illetve a 44 éves Staicu Simona, akit csak hat férfi volt képes megelőzni, abszolút 7. helye igen figyelemre méltó.

- Egy hete Dél-afrikában futottam a Comrades ultramaratont, 9. lettem, a korcsoportomban pedig 1., s úgy tudom, hogy ez az eddigi legnagyobb magyar siker ezen a versenyen. Itt szerencsémre nem volt igazán kihívóm, mert nagyon elfáradtam, főleg úgy, hogy benne volt még a lábamban a múlt heti verseny is. Bár a pályacsúcsomtól elmaradtam, az időmmel elégedett vagyok, főleg ebben a nagy hőségben. Ugyan egyszer már bejelentettem, hogy befejeztem a maratonfutást, de most mégis az a célom, hogy megfussam a szintet az olimpiára. Miért ne? - mondta a verseny után a női győztes, Staicu Simona.




Bogos Tamás szerint nagy túlélőshow volt számára ez a verseny.
- Sérülésmentesen zajlott a felkészülésem a télen és ennek eredményeként jobb a formám síkon is, hegyen is. Nagy túlélés volt ez a verseny, mert nem tanultam meg inni pohárból, inkább az orromba megy, mint a számba, úgy hogy nagyon nem tudok frissíteni. Szinte végig egyedül  futottam, a lelkes közönség volt a társam. 8 km után a holtpont engem is elkapott és végig nagyon szenvedtem. Ez a győzelem önbizalmat ad ahhoz, hogy kijussak a hegyi futó világbajnokságra, ahol a tavalyinál jobb eredményt várok magamtól.




Eredmények

Férfiak:
1. Bogos Tamás (47:14, ARAK)
2. Pelsőczy Attila (48:45, TFSE)
3. Varga Dániel (49:23, Sashegyi Gepárdok)

Nők:
1.Staicu Simona (55:27, Dunakeszi)
2.Szatmári Adrienn (1:00:47, FutaPécs SE)
3.Szentpéteri Diána (1:02:56, HRSE)



Az elnök szerint már a csoportból való továbbjutás is siker lenne kosár Eb-n Két hónap múlva újra Keszthelyen a bokszvilág tekintete