misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Gonda Ivett bronzérmes



A teakwondo bakui Európa-bajnokság második napján a Kanadában élő, és férjével ott készülő Gonda Ivett lépett pástra. A két évvel ezelőtti, egy ezüstéremmel végződő Eb után most is értek el a mieink dobogós helyezést. Ivett éppen csak lemaradt a fináléról, bronzérmeskén zárta a megmérettetést.








Huszonketten álltak rajthoz a 49 kg-osok mezőnyében. Gonda Ivett erőnyerő volt, ezért csak a legjobb tizenhat között kapcsolódott be a küzdelmekbe. Itt a spanyol Isabel Maria Sanchez Jimenez ellen 4-3-as győzelemmel mutatkozott be élete első Európa-bajnokságán. A találkozó első két percében tapogatóztak a versenyzők, igyekeztek kitapasztalni egymás gyengéit. Nagy taktikai csata folyt, különösebb technikai megoldások nélkül, ez az eredményen is látszott (0-0).

A második menet sem hozott túl sok látványos megoldást, de versenyzőnk egy szép feltartó testrúgással vezetést szerzett, majd a szabálytalankodó spanyol két intése után 2-0-ra alakult az eredmény. Egyet így is jól lehetett látni, Ivett irányított, az ő akarata érvényesült, noha a spanyol minden taktikai elemet, beleértve a szabálytalankodásokat is, igyekezett bevetni ellene.

Az utolsó menetben sportolónk egy újabb egypontos testtalálatot vitt be, és háromra növelte előnyét. Sanchez Jimenez mindent megpróbált, és egy összecsapást követően edzője videozsűrit kért. A visszajátszáson inkább tűnt úgy, hogy Ivett találta el a spanyol fejét egy köríves rúgással, mégis, teljesen érthetetlen módon, a spanyol lánynak adtak meg három egységet, így 3-3-ra alakult az eredmény. Hatalmas taktikai csata dúlt és, a hispán mindent bevetett, de versenyzőnk jól időzített testrúgással szerzett pontot és ismét vezetést. Az utolsó néhány másodpercben a rohamozó spanyolnak már nem sikerült egyenlítenie, így versenyzőnk jutott a legjobb nyolc közé.

Itt nem kisebb ellenfél várta őt, mint a törökök többszörös Európa-bajnoka, világbajnoki érmese, Yildrim Rukiye.

Ivettet nagyon felpaprikázta az első mérkőzés, és hatalmas önbizalommal és elszántsággal vetette magát a küzdelembe. Itt nyoma sem óvatoskodásnak, tapogatózásnak, itt határozott és hatékony támadássorozatok követték egymást. Ez láthatóan meglepte a török lányt, mert Ivett két fejtalálattal pillanatok alatt hat pontot szerzett. Sportolónk ezután sem vett vissza a lendületéből és ugyanúgy támadott, mint a legelején. Sajnos egy pillanatnyi „áramszünet” és a török versenyző fejtalálattal 6-3-ra jött fel. Ő is sokat szabálytalankodott, aminek eredményeként Ivett további két ponttal lett gazdagabb és 8-3 lett a menet végén az eredmény.

A következő két percben is változatos, látványos és fantasztikus iramot diktált versenyzőnk. Előbb egy testtalálat, valamint intések után 10-4-re változott az állás, majd Ivett egy szép köríves fejtalálattal tovább növelte előnyét (13-7) de nem sokkal utána a török egy testtalálattal szépített (13-8), majd rögtön utána eltalálta Ivett fejét egy köríves rúgással (13-11) amivel a menet véget is ért. Nagyszerű mérkőzésen, két kiemelkedő képességű versenyző látványos csatájában gyönyörködhetett a szépszámú közönség.

Az utolsó menetben minden ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt. Ivett újabb fejtalálata után már 16-11-re módosult az állás, de a török sok szabálytalansága okán sorra kapta az intéseket, illetve a mínuszpontokat, aminek az eredménye az lett, hogy 18-14-es állásnál leléptették. Nem túlzás, a nap leglátványosabb, legizgalmasabb csatájában nyert versenyzőnk, és jutott be az elődöntőbe.



A fináléba jutásért a francia Aziez Ysamina következhetett. Kiegyenlített első menetben nem sok történt, csak kóstolgatták egymást a felek. Két francia intés és egy testrúgást követően alakult ki az 1-1-es eredmény.

A második menetben előbb a franciának sikerült pontot szereznie egy újabb testrúgással, majd a szabálytalankodásai következtében kapott mínuszpontok okán alakult az eredmény 2-2-re.

A mérkőzés utolsó részében, Ivett kezdeményezett többet, és bár pontot nem sikerült szereznie, a negyedik mentre, vagyis a ”hirtelen halálra” maradt a döntés.
A hosszabbításban is Ivett irányított, ő kezdeményezett, de egy összecsapás után a francia oldalán jelzett a rendszer, így Azize ment a döntőbe.

– Ivett nagyon bosszankodott, hogy csak ennyire futotta az erejéből, ő döntőt akart vívni, és aranyérmet szeretett volna nyerni Magyarországnak – árulta el Patakfalvy Miklós.
A fináléban azután a horvátok klasszisa Zaninovic Lucija simán verte a rendkívül sokat szabálytalankodó francia lányt, és szerezte meg méltán az Európa-bajnoki címet.

Az elődöntő hatalmas taktikai csatát hozott a francia Yasmine Aziez ellen. A 2-2-es végeredmény után Patakfalvy Miklós helyszíni jelentése szerint egy szerencsés találatnak köszönhetően a gall hölgy szerezte az aranypontot. Elnökünk Ivettet látta végig aktívabbnak, a francia sokat szabálytalankodott, és a szerencse mellé szegődött. Ugyan Kotsis Edina 2012-es Eb-ezüstje óta ez az első érem világversenyről, amit magyar taekwondós nyakába akasztottak, Ivett a beszámoló szerint csalódott volt, hogy ilyen kevésen múlt a fináléba jutás.



A mieink további programja:

Május 3.: Kotsis Edina (norvég ellen a nyolcaddöntőbe jutásért), Szegedi Norbert (azeri ellen kezd a tizenhat közé kerülésért)
Május 4.: Kazinczy Viktor



Elindult a magyar csapat a teakwondo Eb-re Csúcstámadás - tizenhetedszer a Kékestetőn