misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Miklós Edit történelmet írt

Az olimpiai bajnok Maria Riescht is maga mögé utasította Miklós Edit, olimpiai hetedik helye sporttörténelmi, ilyen jól magyar alpesi síző még sohasem ment olimpián.

mti


A téli olimpia kombinációs alpesi számában a csíkszeredai Miklós Edit a magyar sísport legjobb helyezését érte el a 16. hellyel, és akkor azt mondta: ez csak a kezdet, lesiklásban a legjobb hat között lesz.

Úgy indokolt, hogy a pálya alsó és felső részét kell jól összeilleszteni az eddigi tapasztalatai alapján, és ha ez sikerül - egyszerre még nem jött össze neki -, meglehet a szinte csodaszámba menő pontszerzés.

A 25-ös rajtszámmal induló, 25 éves Miklós végül hetedik lett, bár amikor célba ért, még a hatodik helyen állt, de az utána érkező norvég egy hellyel lejjebb taszította.

- A pálya felső részén rontottam, nem találtam meg a legmegfelelőbb íveket, a laposon viszont nagyon jól csúsztam. Nagyon jól volt ugyanis előkészítve a lécem, köszönet érte. Az utolsó rész pedig különösen jól sikerült- értékelt a futam után.

Az utolsó szakaszon a két győztes Tina Mazétól valamint Dominique Gisintől mindössze egy tizedet kapott, ami abszolút figyelemre méltó. Volt olyan klasszis, aki egy másodperccel volt lassabb ezen a szakaszon.

Miklós úgy gondolja, ha hibázott is az elején, a fejét nem zavarhatta meg, mert a vérében van, hogy mindig koncentrálni kell, hiszen mindenki hibázik egy ilyen számban. Enélkül lehetetlen jól teljesíteni ilyen tempónál. (Százzal jött lefelé.)

- A vérünkben van, hogy figyelni kell, mert különben nem ússzuk meg esés nélkül. Az első pillanattól harcoltam. Nem adtam fel egy pillanatra sem. Összességében ez egy 110 százalékos csúszás volt - magyarázta.

A külvilágot igyekezett mindvégig kizárni, arra sem figyelt, hogy néhányan buktak előtte, csak az volt előtte, hogy bejusson a hat közé.

Pontosabban: „az aranyérem. Ha valaki eljön egy olimpiára, semmi más nem lehet előtte csak az első hely. Idén jobb vagyok, mint tavaly, de nem szabad egyáltalán elégedettnek lennem, mert a karrieremben ez még csak az első lépcsőfok. Remélem, odafigyelnek erre az eredményre, mert sok munka van benne és sok kitartás. Támogatás nélkül nem ment volna, így azoknak, akik bíztak bennem, nagyon köszönöm."

A hazai szövetség elnöke, Kálomista Gábor még kedden azt mondta, szerdán ki kell szurkolni Miklós hatodik helyét. A kérdésre, hogy akkor nagy szurkolás kell, csak annyit mondott: nem is olyan biztos.

Na de mit szólt ahhoz az MTK-s Miklós, hogy végül nem a hatodik, hanem a hetedik lett, mi futott végig az agyán?

- Így sem rossz. El kell fogadni, hogy így alakult. Én mindent kiadtam magamból. Bennem volt még a megcsináltam életérzés is, és megnyugvás is, öröm. Nem tudnám most elmondani, mennyiben különbözik ez a három egymástól. Egy biztos, nem mellébeszéltem, hanem megmutattam, mire vagyok képes. Azt hitték, álmodozom. Hát nem. Nincs előttem sem német, sem osztrák, ez egy fantasztikus eredmény. De higgyék el, most még csak az első lépcsőre léptem fel.

Az eddigi legjobb magyar Kozma Péter volt az olimpiákon, 1984-ben, Szarajevóban 18.-ként zárt műlesiklásban, a nőknél pedig Kovács Mónika a 21. lett kombinációban 1998-ban, Naganóban.

Miklós szombaton szuper-óriásműlesiklásban versenyez, az nem a fő száma, de jó helyezésben bízik ott is.

 



Nehéz időjárási viszonyok között is megrendezték a X. freeride snowboard és sí magyar bajnokságot Parataekwondo a paralimpián?