misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

60 éves az Universiade - Egy tucat sportágban indulnak magyarok

1959-ben Torinóban rendezték meg először együtt a nyugati és a keleti tömb országai a Nyári Universiadét. Akkor 43 ország 985 sportolója között a magyarok 7 arany-, 5 ezüst és 2 bronzéremmel az éremtábla 3. helyén végeztek. A multisportesemény-sorozat idén folytatódik.


2019-ben Nápoly ad otthont a világversenynek július 3. és 14. között. A magyarok 12 sportágban indulnak. Érdekesség, hogy az Universiadét megnyerő élsportoló hallgatók 49,48%-a később olimpiai és/vagy vb-érmet fog nyerni – ez sok évtizedes tapasztalat, így jó esély van arra, hogy akár a jövő olimpiai bajnokai is ott lesznek Nápolyban.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) információi szerint a nápolyi egyetemisták olimpiáján atlétikában, íjászatban, judóban, női kosárlabdában, ritmikus gimnasztikában, női röplabdában, taekwondóban, teniszben, tornában, úszásban, vívásban, továbbá női és férfi vízilabdában szurkolhatunk a magyaroknak.

 

Az Universiadét legutóbb két éve rendezték meg Tajpejben, ahol az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével zárt a magyar egyetemi csapat. Hallgató sportolóink 2017-ben tizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a tizennegyedik helyen végeztek az országok közötti ranglistán, és az 1-6. helyezettek együtt összességében a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös budapesti Universiade óta.



Magyar bázisú jégkorongbajnokság lesz az egyik legmenőbb női liga A karatés Tadissi Martial olimpiai kvalifikációs bronzérme