misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Nagy magyar siker a Téli Universiade-n

Véget ért a  2019-es Téli Universiade. A szibériai Krasznojarszkban megrendezett „egyetemisták olimpiája” magyar szempontból sporttörténelmi volt, hiszen 53 év óta először szerepelt a játékokon az egyetemi jégkorong-válogatott, amely győzelemmel mutatkozott be a multisport eseményen.

 

Jégtáncban Emily Monaghan (Fairfield University, USA) és Ilias Fourati (Purchase Collage State University of New York) képviselte a magyar színeket, a páros végül a 10. helyet szerezte meg. Ezen kívül biatlonban, sítájfutásban és rövidpályás gyorskorcsolyában indult magyar Krasznojarszkban. Utóbbi sportágban Tiborcz Dániel, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója 1500-on 33., 500-on 24., míg 1000 méteren szintén 24. lett.

Büki Ádám (Budapesti Corvinus Egyetem) biatlonban egy 29., egy 32. és egy 33. helyezést gyűjtött be a 12,5 kilométeres üldözéses, a 10 kilométeres, illetve a 20 kilométeres versenyben.

A téli Universiadék történetében először szerepelt a sítájfutás, ebben a sportágban Szász Botondért szurkolhattunk. A Soproni Egyetem hallgatója végül az üldözéses versenyben 41., míg 10 kilométeren 42. lett.

Vass Márton, a 2008-as sapporói győztes csapat tagja, most szövetségi kapitányként jégkorongozó hallgatóinkat a 9. helyre hozta fel.

A 29. Téli Universiadén hatvan ország 3000 sportolója vett részt, Magyarország pedig minden eddiginél nagyobb delegációval, 40 fővel képviseltette magát.

Az eseményen részt vett dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a MOB elnökségének tagja, aki a MEFS főtitkárával, dr. Székely Mózessel közösen átadta a magyar küldöttség ajándékát Pavel Kolobkovnak, aki az Universiade Szervező Bizottságának elnöke, Oroszország Sportminisztere, olimpiai bajnok párbajtőröző. 



Liebherr asztalitenisz-vb: A kapitányok kijelölték a vb-n induló keretet Pat Cortina lett a női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya