misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Tokió 2020 - Kvalifikációs ABC: triatlon

A triatlonosok olimpiai kvalifikációs rendszerét 2020-ra alapjaiban változtatta meg, hogy új versenyszámként már a vegyes váltók is megküzdenek egymással Tokióban. 

A kvalifikációs időszak 2018 májusában vette kezdetét, és két éven keresztül, 2020 májusáig tart. A legutóbbi, riói olimpián négy magyar versenyző indult, közülük Faldum Gábor, Tóth Tamás és Kovács Zsófia most is küzd a pontokért és a kvótaszerzésért. A férfiaknál Bicsák Bence személyében komoly segítőtársra, egyben riválisra akadtak, de Dévay Márkra is számítani lehet. A realitásokat figyelembe véve a nőknél Bragmayer Zsanett reménykedhet még tokiói indulásban.

A magyar szövetség a férfiaknál bízik, a nők esetében reménykedik a két-két kvóta megszerzésében, annál is inkább, mert ebben az esetben váltóban is lehet majd a magyaroknak szurkolni.

TRIATLON
Összlétszám: 55 férfi és 55 női versenyző (országonként maximum 3-3 fő)
Versenyszámok: 3 (férfi és női egyéni, vegyes váltó)

Kvalifikációs rend:
A vegyes váltók esetében a 2020. március 31-én záruló olimpiai kvalifikációs rangsor első hét helyezettje (14 férfi és 14 női versenyző), valamint a 2020. április 1. és május 11. között megrendezésre kerülő olimpiai selejtezőverseny első három helyezettje (6 férfi és 6 női versenyző) szerez indulási jogot.

A 2020. május 11-én záruló egyéni olimpiai kvalifikációs rangsorról 26-26 versenyző szerezhet kvótát, országonként maximum 3-3. Amennyiben a rangsor legjobb 30 versenyzője között egy országnak három képviselője van, úgy plusz egy helyet kap. Miután a vegyes váltóknál már elkelt helyeket beszámítják, ebben az esetben csak a rangsorban szereplő harmadik versenyző helyezése a mérvadó. További 5-5 triatlonos a világranglistáról kontinentális (Afrika, Amerika, Ázsia, Európa, Óceánia) alapon jut indulási joghoz, feltételezve, hogy az országnak még egyetlen kvótája sincs és a világranglistás helyét szakmailag elfogadhatónak értékeli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Ha nincs az országnak ilyen versenyzője, akkor a rangsorban elöl lévő kontinens kap plusz lehetőséget.

A rendezőknek 2-2 hely jár, míg a NOB az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján 2-2 szabadkártyát oszt ki.



Csisztu Zsuzsa: ünnep számomra minden táncverseny! Köszöntötték a visszavonult kick-box legendát