misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Tokió 2020 - Kvalifikációs ABC: ökölvívás

 Másfél évvel a tokiói olimpia rajtja előtt az ökölvívótornával kapcsolatban teljes a bizonytalanság, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis felfüggesztette kapcsolatát a nemzetközi sportági szövetséggel, amely nem rendezheti meg a versenyeket a japán fővárosban.


A NOB végrehajtó bizottsága röviddel azután döntött így, hogy az AIBA november elején a NOB kifejezett felszólítása ellenére Gafur Rahimov üzbég üzletembert választotta meg elnökének, akit az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítanak, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, ő "Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike".

A NOB - amely hosszú ideje kifogásolta a szövetség gazdálkodását - a döntés meghozatalakor jelezte, hogy a versenyzőket nem éri hátrány, megrendezik a sportág küzdelmeit Tokióban, ám további részleteket nem közölt. Mindez azt jelenti, hogy még nem készült el a kvalifikációs rendszer, azaz nem tudni, miképpen lehet majd indulási jogot szerezni az olimpiára.

A korábbi olimpiák előtt hagyományosan az azt megelőző év világbajnoksága volt az első kvótaszerző verseny, ám kérdés, hogy az AIBA által rendezett vb-t a NOB annak tekinti-e majd. Szintén kérdés, hogy az amatőrök mellett a profiknak is biztosít-e majd indulási lehetőséget az ötkarikás bizottság azután, hogy Rióban több profi bokszoló is ringbe lépett.

Brazíliában két magyar öklöző, Harcsa Zoltán és az azóta már a profik között szereplő Bacskai Balázs vett részt a játékokon.



Tokió 2020 - Kvalifikációs ABC: kerékpár, országúti Hanga Ádám: Azért nem játszhatok a válogatottban, mert...