misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Mindum Károly, a világ legjobb ultratriatlonistája: Folytatom, ha....

A világ legjobb ultratriatlonistája lett a pécsi Mindum Károly. Ez azt jelenti, hogy kategóriájában nincs még egy olyan sportoló a világon, aki olyan eredményeket ért volna el 2018-ban, mint a pécsi környezetmérnök. A teljesítmény és az elismerés is hihetetlen.


Mindum Károly nem ismeretlen a pécsiek számára. Augusztusban például olyan versenyt teljesített, ahol 11 nap alatt 38 kilométert úszott, 1800-at tekert, és a „végén” 420 kilométert futott. Összesen 2250 kilométert tett meg vízen és földön az augusztusi Swissultrán. És ami az egészben a legszebb, hogy csupán hobbiból kezdett sportolni, hiszen környezetmérnökként dolgozik.

A teljesítményei alapján az ultratriatlonisták világbajnokává lépett elő!

És hogy ez pontosan mit jelent? Mindum Károly kategóriájában, azaz a 60 év felettiek között a legjobb ultratriatlonista a világon. Még pontosabban: nincs még egy olyan sportoló, aki ennyi idősen ilyen eredményeket ért volna el 2018-ban. Az IUTA, vagyis az International Ultra Triathlon Association pontszámok alapján állítja össze a listát, és állapítja meg a világkupa eredményét. Az eredményről karácsony előtt értesítette a pécsi sportolót.


Vidéken nőttem fel, a családomban nem volt sportoló

Karcsi elmondta azt is, hogy a világkupa-helyezéssel nem foglalkozott. Célja a tízszeres Ironman szintidőn belüli teljesítése volt.
– Ahogy nézegettem az előző évek eredményeit, azt hiszem, én vagyok a legidősebb versenyző, aki valaha tízszeres, folyamatos Ironmant teljesített – mondta a Lokálnak Mindum Károly. - Amikor sportolni kezdtem, nem gondoltam arra, hogy valaha ultrasportoló leszek, de mindig kerestem célokat, amelyeket teljesíthetek. Évről évre emeltem a távolságokat, kerestem a határokat. Ma már ezen is túlléptem. Már nem keresem a határokat, mert rájöttem, hogy nincsenek. Azokat mi szabjuk magunknak. Sokkal fontosabb számomra az élmény, a tudatállapot, a flow-érzés, amit egy ilyen versenyen átél az ember – mondta.

Hatalmas szíve van

És ha ez még nem lenne elég, Mindum Károly azokat is segíti, akik csak most ismerkednek a sporttal. Évek óta rendszeresen vesz részt olyan eseményeken, ahol fogyatékkal élők élhetik át a sport összetartó erejét, vagy éppen egészséges gyermekek ismerkedhetnek meg a mozgással.

A pécsi sportoló mellett idén két magyarnak sikerült bekerülni a világ legjobbjai közé. Vőneki Antal a harmadik legjobb triatlonista lett a 60 év felettiek között, míg Szőnyi Ferenc második a 40–59 évesek kategóriájában.

 

 



Hihetetlen siker a gyorskorisoktól! Szkander – Túl az első Eb-kvalifikációs versenyen