misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Mohamed Aida a hetedik olimpiájára készül, de a budapesti vb-t nagyobb számnak tartja

Mohamed Aida 17 évesen már világbajnoki ezüstérmes volt, később sok-sok Eb-érmet – közte aranyat - is nyert, az olimpiákról viszont a negyedik hely az eddigi legjobbja. Pedig már hat alkalommal sikerült kijutnia, és  2020-ban, hetedszer is szeretne ott lenni. Előtte azonban lesz egy még nagyobb esemény: a budapesti vívó-világbajnokság.

 

 

- Már itt vagyunk az olimpia kapujában, már csak pár hónap választ el minket a kvalifikációs időszaktól, én úgy gondolom, hogy nem szeretném még abbahagyni. Néha, a fiatal csapattársaimra nézve eszembe jut, hogy bizony, amikor ők megszülettek, én már javában vívtam. Az olimpia mindig izgalommal tölt el, és megint érzem azt a bizsergést, amit előtte szoktam – árulta el a Sport24-nek a 42 éves Mohamed Aida.

Solti Antal, Aida edzője szerint ida számára egyetlen egy dolog hiányzik: az olimpiai érem.
- Nagyon nehéz lesz megszerezni, de én úgy gondolom, hogy ő igyekszik, és bizonyítani akar. De mindenképpen a csapatban kell gondolkodni, és nem az egyéniben, ugyanis a rendszert megváltoztatták. A legutóbbi játékokra két magyar jutott ki, most viszont csak egy tőrvívó kvalifikálhat, ha nem jut ki a csapat – nyilatkozta a kvalifikációs lehetőségekről Solti Antal.


Hogy a nemrég világkupa-negyedik helyet elért csapat húzóembere legyen a jövőben is Mohamed Aida, azért sokat tesznek az edzőjével. És a nyerő páros nem ma kezdte a közös munkát.
- Már 33 éve, hogy a mesterem Solti Antal, a miénk majdnem olyan, mint egy apa-lánya kapcsolat. Együtt öregszünk lassacskán, és nagyon jól kiegészítjük egymást a mai napig – mondta Mohamed Aida, amire az edzője úgygy reagált, hogy a versenyző nem öreg, fiatal, gyönyörű, értelmes, küzd és harcol. És remélem, hogy kiharcolja az olimpiai kvalifikációt – a csapattal együtt.


HIRDETÉS

Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Vásárlás előtt belehallgatnál a könyvbe? Itt a lehetőség! Most Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze olvassa el neked az első fejezet. Amennyiben megtetszett, megrendelheted a szerző által dedikált könyvet postai utánvétellel de szállítási díj nélkül a "akemenyfiukissirnakneha@gmail.com" e-mail címen.Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet!



- Persze, az edzőmnek is több mindent be kell kalkulálni, ha az én formaidőzítésemet veszi szemügyre, akkor bele kell számítani, hogy most már nem vagyok mindig friss és mindig gyors, sokkal jobban kell a formát időzíteni. De olyanokat mond, ami mindig új, és mindig vissza tud lendíteni a formámba. Néha azt hiszem, hogy épp az ellenkezőjét kellene csinálni, mégis, aztán vakon bízom az ő megérzéseiben, meglátásaiban – idáig ez mindig segített. Most már az idő nem nekem dolgozik, sokkal nehezebb dolgom van, sokkal jobban oda kell figyelnem bizonyos dolgokra; a mentális felkészülésemre, a fizikumomra. Sokkal nehezebben jön a formám, de ha jól időzítek, akkor úgy gondolom, tudok még alkotni – mosolyodott el az Újpest vívója.


Akár már most hétvégén, a vívó-ob-n is nagyot alkothat Mohamed Aida.
- Igen, készülök. Tudom, nagyon szeretnének a többiek megverni, de én is készülök, és szeretnék ott lenni a dobogó tetején.


Jövőre pedig Budapesten lesz a világbajnokság, és mint tudjuk, egy hazai világverseny felér egy olimpiával - vagy talán még többel?
- Egy ilyen közönség előtt pástra lépni sokkal nagyobb szó, mint olimpián részt venni
– fogalmazott a sportolónő, hozzáfűzve, hogy Imre Géza példája is motiválja. A párbajtőrvívó ugyanis 2015-ben egyéni világbajnok lett, a riói olimpián pedig – 42 évesen – egy emlékezetes döntő után egyéni ezüstérmet nyert, a csapattal pedig begyűjtött még egy bronzérmet is.  



Hosszú Katinka: Ez egészen más világbajnokság volt Végh Richárd az év szumósa