misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Szőnyi Ferenc ultratriatlon győztes: Ezt nem lehet fájdalom nélkül megúszni!

Óriási eredményt ért el Szõnyi Ferenc, miután megnyerte a New Orleansban rendezett Decamen ultratriatlon-versenyt. Az 54 éves sportoló 38 kilométert úszott, 1800 kilométert kerékpározott és a végén 422kilométert futott. Mindezt 222 óra 10 perc és 51 másodperc alatt teljesítve végzett az elsõ helyen. 

Az elsõ perctõl kezdve biztos voltam a gyõzelemben, csak az útját kellett kicsit finomítani verseny közben. De nagyon nagyfokú boldogság, amikor az ember megfoghatja a zászlót, az utolsó körre kimehet, és tényleg érzi, hogy már csak kevés van hátra, dobog a szív, rohan az ember, és örömmel célba ér. Hatalmas eufória és kimondhatatlanul nagy dolog tíz nap küzdelme után célba érni – nyilatkozta hazaérkezése után Szõnyi Ferenc a Sport24-nek.

A legnagyobb kihívás nem is annyira a táv volt, hanem a körülmények. 
Mindig valami más fáj, nem lehet fájdalom nélkül megúszni. Sajnos folyamatosan küzdöttünk, ez a New Orleans-i verseny talán annyiban különbözött a többitõl, hogy extrém volt az idõjárás. Sokat szenvedtünk az esõtõl, a hidegtõl, a széltõl - soha, egyetlen versenyem sem volt még ilyen borzalmas.

Szintén nehéz volt a fáradtság, sõt az álmosság ellen küzdeni. 
Volt, hogy elaludtam, de arra nagyon figyelek, hogy ez ne történjen meg. A határmezsgyéjén megyünk az alvásnak, ez fõleg a kerékpáron nagyon veszélyes. Futás közben egy-két nagyot lép az ember, és érzi, hogy na, meg kellene állni, hiszen az alvás nagyon legyengíti az embert, lelassítja a helyzetet. Ezt kontrollálni kell – mondta a komáromi Terminátornak becézett sportember.

A tízszeres ironmanen tizenhatan indultak, de hatan már a futás elõtt feladták a küzdelmeket a szakadó esõ, az 5 fok körüli hõmérséklet és az erõs szél miatt. Szõnyi Ferencnek ez sem szegte kedvét, sõt újabb komoly kihívásokra készül. 
Tíz évvel ezelõtt kezdtem az ultratriatlont, ugyanebben a hónapban, novemberben, Mexikóban harmadik lettem egy tízszeres távú versenyen. Jövõre egy húszszoros távon, tíz évvel késõbb - talán megpróbálható.

 



Öt magyar arany a kick-box Európa-bajnokságon Nagyszerű magyar dartsos szereplés Prágában