misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Tour To Paris, az új magyar csodaló! (Interjú)

Overdose utódaként emlegetik a most hároméves Tour to Paris-t. A kiváló versenyló az egy évvel ezelőtti kvalifikációja óta minden versenyt, amelyen indult, megnyert itthon. Tulajdonosa és trénere szeretné, ha tavasszal külföldön is bizonyítana.

Tour to Paris, ifjabb Hammersberg Elemér és az utánpótlás: Ármin (Fotók: Máté Krisztián/Lokál)

A lovas életet nem ismerő ember számára meglepő módon került dr. Hammersberg Elemér tulajdonába Tour to Paris, az eddig minden versenyét megnyerő versenyló. Eredetileg Ribárszki Sándor vásárolta meg, a kiváló szaktekintély, aki korábban Overdose első kiképzője is volt, és ő kínálta vételre az ismert versenyistálló-tulajdonosnak. De miért ad el valaki egy ilyen pompás lovat?

– Már korábban is szembetűnő volt, hogy Tour to Paris kiváló képességű ló, ám amikor kétévesen a kvalifikációján olyan jó időt futott, biztos voltam benne, hogy eredményes lesz – magyarázta Ribárszki Sándor. – Én magam is versenyeztetek lovakat, de sok esetben megveszem és továbbkínálom őket. Az eladáson nem keresek, nekem az az üzlet ebben, hogy kikötöm, a lovak nálam maradnak tréningen. Én nevelem ki őket, és a versenydíjaikból kapok részesedést. Eladnom pedig azért kell őket, mert ennyi ló saját fenntartása rendkívül költséges volna.

Tour to Paris-ról három dolgot mond el mindenki, aki ismeri: rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott, együttműködő ló, versenyzésre született, és rendkívüli módon szeret enni.
– Valóban, az étel fontos neki, de a szakmabeliek tudják, ez jó tulajdonság egy kiváló versenylónál – magyarázta trénere.

Ami a versenyszellemet illeti, arról Ribárszki Sándor így számolt be a lokal.hu-n:
– Több mint háromezer kilométert utazott a franciaországi Saint-Cloudig, és ahogy kiszállt az utánfutóból, már tudta, hogy verseny van. Nem nyugtalankodott, nem tűnt elgyötörtnek: látszott, hogy mutatja magát, futni akar. Született versenyló.

A Saint-Cloud-i futam lett volna Tour to Paris külföldi debütálása, ám egy adminisztrációs hiba miatt sajnos mégsem állhatott rajthoz. Jelenleg téli pihenőjét tölti az alagi telepen.

– Nagyon szereti a karámot – árulta el a tréner. – Sokáig áll kint, élvezi a napot és gyűjti a D-vitamint, vagy hempergőzik egyet. Tele van élettel.

A hozzáértők szerint egy versenyló négyéves koráig fejlődik. Tour to Paris a másfél és kétéves kora között, nagyrészt a téli pihenő alatt ment át ugrászszerű változáson, és kétévesen már az említett eredményeket hozta. A tulajdonos reméli, hogy a mostani tél is jót tesz majd neki.
– Szeretnénk, ha jövő tavasszal külföldön is tudna bizonyítani – mondta ifjabb Hammersberg Elemér. – Terveink szerint májusban állhat majd rajthoz. Hogy hol, azt még nem döntöttük el, de bárhol is, bízunk a képességeiben.



Közlemény, ami nem válasz semmire! Paraszkandereseink bronzérmet szereztek a világkupán.