misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Minden idők legnagyobb birkózó-vb-je lesz Budapesten

Az eddigi nevezések alapján minden idők legnagyobb birkózó-világbajnokságát rendezik október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában, ahol 101 ország 910 versenyzője biztosan indul.

A magyar csapat készen áll a vb-re (Fotó:mti)

Németh Szilárd, az Magyar Birkózó Szövetség elnöke elárulta, hogy a tavalyi párizsi világbajnokságon 75 ország 700 versenyzője szerepelt, ami jól mutatja a növekedést.
– Szakáganként már tíz súlycsoportban zajlanak majd a küzdelmek, ezért Nenad Lalovic, a nemzetközi szövetség első embere elvárja, hogy a mostani legyen minden idők legjobb világbajnoksága – mondta Németh Szilárd, hozzátéve, hogy a hat korábbi budapesti világbajnokság nagyszerűen sikerült. Bejelentette, hogy a kormány támogatása révén a Magyar Birkózó Szövetség jelentős pénzdíjban részesíti a hazai helyezetteket.
– A világbajnoki címért nettó nyolcmillió forint jár, a második helyezett négy-, a harmadik három-, az ötödik pedig egymillió forintot kap. Az edzők a felét, a nevelőedzők az ötödét kapják ennek az összegnek.

Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke beszámolt a szervezők vb-t népszerűsítő eddigi tevékenységéről, és jelezte, hogy október 1-jétől indul be az intenzív kampány – óriásplakátok kerülnek ki az utcákra, illetve a televízióban és a rádióban hirdetik a versenyt.
– Nem mellesleg tizenkét kísérő eseménye lesz a vb-nek. Ilyen a nagyszabású nyitógála is, melynek a Kongresszusi Központ lesz a helyszíne, illetve a Hall of Fame-gála, melyen 22 új tagot iktatnak be a Hírességek Csarnokába. Köztük két magyart: az olimpiai és Európa-bajnok Keresztes Lajost posztumusz, illetve az eddigi egyetlen magyar szabadfogású világbajnokot, Kovács Istvánt – mondta Bacsa Péter.
Kiderült, a vb nyolcadik napján, október 27-én Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a helyszínen tekinti meg a döntőket.


Íme a magyar vb-csapat:

Komáromi Tibor szakmai alelnök kihirdette a világbajnokságon induló magyar csapatot, melyben az ismert klasszisok mellett többek között a 2012-es londoni olimpián a szabadfogású 74 kilóban bronzérmes Hatos Gábor is szerepel, ezúttal a 92 kilósok között.

Kötöttfogás: Andrási József (55 kg), Torba Erik (60 kg), Váncza István (63 kg), Krasznai Máté (67 kg), Korpási Bálint (72 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Bácsi Péter (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Kiss Balázs (97 kg), Lám Bálint (130 kg).

Szabadfogás:
Farkas Rajmund (57 kg), Molnár József (61 kg), Asarin Roman (65 kg), Lukács Norbert (70 kg), Gulyás Zsombor (74 kg), Nagy Mihály (80 kg), Veréb István (86 kg), Hatos Gábor (92 kg), Olejnik Pavlo (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg).

Nők:
Köteles Alexandra (50 kg), Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (55 kg), Barka Emese (57 kg), Dollák Tamara v. Bognár Erika (59 kg), Sastin Marianna (62 kg), Sleisz Gabriella (65 kg), Wilson Vanessa (68 kg), Szmolka Nikoletta (72 kg), Németh Zsanett (76 kg)

 



Első az elsők közt Gosztonyi Balázs: megtiszteltetés és dicsőség a cselgáncs vb-n dolgozni!