misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Boros Péter, a világ legöregebb vívója még ma is rendszeresen pástra lép

Boros Péter, a világ legöregebb aktív vívója a minap ünnepelte 85. születésnapját. Természetesen a páston, illetve mellette, hiszen az OSC Semmelweis utcai vívótermében köszöntötték sporttársai, tanítványai és barátai az örökifjú pengeforgatót.

A legvisszafogottabb vélemények szerint is minimum tíz évet letagadhat, de a páston, sisakban és tőrrel vagy párbajtőrrel a kezében csak hatvannak néz ki. Igaz, a hozzá képest taknyosnak számító hatvanasak, hetvenesek azért keményen megizzasztják, de egyelőre remekül állja a sarat veterán mezőnyben.

A vívás kitűnően karbantartja az ember testét, lelkét, ráadásul a páston az állandó készenlét a szellemre is frissítő hatással van – mondta ki a szentenciát Boros Péter, a Magyar Vívószövetség Veterán Bizottságának elnöke a Lokálnak adott interjúban. – Igaz, szerencsésnek mondhatom magam, semmim nem fáj, nincs okom panaszra, de ez valószínűleg a szüleimtől örökölt géneknek köszönhető. kis híján hetven éve mentem le először az akkor még Budapesti Lokomotív néven futó BVSC vívótermébe, és a hetvenes évek közepétől egy röpke tíz éves periódust leszámítva – a gyereknevelés gondjai elszólítottak – szinte állandóan vívtam, 1985 óta jóformán hetente kétszer-háromszor pástra lépek. Azaz csak egyszer vívok, mert edzői képesítésem is lévén iskolát is adok a tanítványoknak.

S nem csupán az edzéseken jeleskedik a nyugdíjas mérnökember, rendszeres résztevője a különböző veterán versenyeknek. Elvégre a tisztség kötelez. Néhány hete Balatonbogláron lépett pástra, az újjáélesztett Balaton-bajnokságon. S talán még eredményeinél is büszkébb arra, hogy egyre népszerűbb a veterán vívás, tavaly, a maribori világbajnokságon mintegy harminc ország több, mint ezer versenyzője fogott fegyvert.

S hogy ne  legyen minden ilyen rózsaszínű, elpanaszolja, hogy az OSC Semmelweis utcai vívóterme komoly gondokkal küszködik, a korábban még bezárással is fenyegetett, 118 éves vívóterem bérleti díját nehéz előteremteni. Nem is olyan régen, még az a veszély is fenyegette a termet, hogy végleg lehúzza a rolót.  Nem éppen olcsó mulatság a vívás, a drága felszerelést, az utazást, mind, mind maguk fizetik.

De úgy látszik, az örökfjaknak minden pénzt megérnek a kiadós csörték.

 



Kulcsár Krisztián: Nem veszik le az olimpia műsoráról a birkózást és az ökölvívást Volentér Balázs - Sikeres szezonzárás Brno-ban