misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

"Megtiszteltetés a magyar válogatottat irányítani" - Eb-re juttatná röplabdázóinkat az új román kapitány

Bogdan Tanase a múlt hét óta nemcsak a román bajnoki éllovas Steaua Bukarest, hanem a magyar férfi röplabda-válogatott szakmai munkájáért is felel. Mint a DIGI Sport híradójának adott exkluzív interjújában elmondta: könnyen igent mondott a hívó szóra, mert számára nagy megtiszteltetés a magyar csapat irányítása. A szerződését automatikusan meghosszabbítják, ha a mieinket kijuttatja a 16 helyett már 24 résztvevős Eb-re.

"Nem volt nehéz igent mondani a kapitányságra. Másfél hónapja keresett meg a Magyar Röplabda Szövetség, hogy elvállalnám-e a feladatot. Természetesen érdekelt a lehetőség, és már az első megbeszélésen megtetszettek a tervek, amit el szeretnének érni a válogatottal, és amit ehhez biztosítanak" - nyilatkozta a Sport 24-nek Bogdan Tanase, a válogatott új szövetségi kapitánya.

Tanase két évre szerződött, és az első szezon után automatikusan meghosszabbodik a kontraktusa, ha a csapat kijut az Európa-bajnokságra. A román edzőnek nem ismeretlenek a magyar játékosok sem, hiszen például a Steauában Németh Szabolcs a keze alatt dolgozik.

"Néhány játékost személyesen ismerek a magyar válogatottak közül, és ismerem a magyar bajnokságot is. Egy fiatal csapattal kell majd dolgoznom, amelyben nagy fejlődési lehetőség van" - szögezte le Tanase.

Három éven belül a román szakember a harmadik kapitánya a férfi válogatottnak. "Nem tudok még arról beszélni, hogy min kell majd változtatni, hiszen nem tudok a csapat tavalyi évéről. De a legfontosabb, hogy a játékosok mentalitása legyen rendben, hiszen profi röplabdát csak profi mentalitással lehet játszani."

A kapitánynak sok ideje nem lesz az ismerkedésre, hiszen a csapatra májusban Európa Liga-meccsek várnak, majd augusztusban kezdődnek az Eb-selejtező csoportmeccsei; az ellenfelek Svájc, Ukrajna és Macedónia lesznek. Igaz, az új lebonyolítás miatt nagyobbak az esélyek is, hiszen a következő Eb-re már 16 helyett 24 válogatott juthat ki.

"Az Eb-re való felkészülést május elején tudjuk elkezdeni. Addigra befejeződik a román bajnokság, amelyet remélem, éremmel zárunk majd le a Steauával. És utána kezdődhet a kemény munka a magyar válogatottal. Nem akarok ígérni semmit. Nagyon-nagy megtiszteltetés, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek. És nagyon remélem, hogy nem okozok majd senkinek sem csalódást" - fogalmazott Tanase.

Az új kapitány május 20-án, a horvátok elleni Európa Liga-találkozón mutatkozik majd be hivatalos tétmérkőzésen a magyar válogatott kispadján.

 Madaras Norbert: Az olaszoknál mindig van egy kis hiszti, egy kis játékvezetői nyomás A buddhista naptár segítette vb-címhez Márton Anitát?