misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

A még csak 16 éves motorversenyzőnk, Kovács Bálint dobogóra állhatott Katarban (interjú)

Fantasztikusan zárta Kovács Bálint a katari nemzetközi bajnokság Superstock 600-as kategória harmadik versenyhétvégéjét. A H-Moto Team 16 éves tehetsége hatalmasat küzdve a harmadik helyen zárta az első futamot, majd a másodikon ötödikként intették le, így az első dobogós helyének köszönhetően jelentősen csökkentette hátrányát összetettben.

Nagy lehetőséget kapott Kovács Bálint csapatától azzal, hogy a téli felkészülési időszakban végig versenykörülmények között készülhet fel a 2018-as feladataira. A H-Moto Team fiatalja ugyanis egy egész szezont teljesíthet a katari nemzetközi bajnokság Superstock 600 kategóriájában. A 16 éves motoros egy Kawasaki nyergében az elmúlt versenyhétvégén már a harmadik fordulót teljesítette a Losail Ázsia Bajnokságban. Ezúttal igencsak kitett magáért Bálint, aki maximálisan végrehajtotta a csapat sportigazgatójának, Rizmayer Gábornak a taktikáját, és az első futamon parádés teljesítményt nyújtva a harmadik helyen ért célba. A fiatal tehetség olyan mezőnyben állhatott fel a dobogóra, ahol olyanok találhatóak, mint a korábbi WSBK versenyző, Saeed Al Sulaiti, valamint a Moto2-ben is bemutatkozó Mashel Al Naimi. A második futamon sem keltett csalódást Bálint, aki ezúttal az ötödik helyen végzett, és a hétvégi szereplésével ugyan maradt összetettben a hatodik, ám már csak kilenc pont a hátránya az ötödik helyen álló ellenfelével szemben.

 

 „Eddig még nem tapasztalt meleg fogadott bennünket Dohában, ami alaposan megváltoztatta a pálya tapadását. Ennek ellenére, hogy felszállt a por, a használt abroncsokon sikerült folyamatosan gyorsulni, és az előzetes elképzeléseimnek megfelelően sikerült ott folytatnom, ahol múltkor tartottam a bukásom előtt. Sikerült megközelítenem az eddigi legjobb köridőmet, és az időmérőn végül a hatodik pozíciót tudtam megszerezni, míg a warm up alatt teljesített négy kör alatt éreztem, hogy jó formában vagyok, hiszen ilyen gyors köridőt még egyszer sem tudtam elérni a használt gumikon. A verseny aztán a lehető legjobban sikerült a számomra, ugyanis a vetélytársaim sorra hibáztak, amit én sorra kihasználtam, és nagy küzdelemben végül odaértem a dobogóra. Fantasztikus érzés volt a pódiumon állni… Sajnos a második futamon nem tudtam az élmenőkkel menni, így egy eléggé unalmas verseny végén ötödikként zártam. Nagyon köszönöm a csapatomnak, hogy ilyen pillanatokat élhetek át egy ilyen csodás helyen, és ilyen profi körülmények között készülhetek a németországi versenyszezonra – fogalmazott Kovács Bálint.

A csapat sportigazgatója nagyon elégedett volt tanítványa teljesítményével, és kijelentette, most már abszolút látható a fejlődése Bálintnak.

„Az élmezőnyből csak mi nem voltunk ott a hét eleji teszten, ami komoly hátrány Bálint számára, hiszen egyedül ő használ a mezőnyben széria futóművet, és a többiekkel ellentétben ő nem tudott javítani a motor beállításain. Ennek ellenére nagyon jó teljesítményt nyújtott, egyre jobban kezeli a gumikat, legyen az használt vagy új. Az első futamon egyrészt megfutotta az eddigi legjobb köridejét, és ennek köszönhetően csatázhatott a dobogóért, amit érett versenyzéssel meg is szerzett. A második futamon is kiegyensúlyozott időket ment, ez pedig az ötödik helyre volt elég. Sokat javult a tempója, mérhető a fejlődése és még messze a vége” – mondta Rizmayer Gábor. 

 Családi fesztivál lesz a hoki-vb Babos Tímea edzője szerint GS-győzelem ide vagy oda, Timi elsősorban egyéni játékos (Interjú)