misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Chuck Norris és Van Damme elindította, Budapest történelmi vb-t rendez belőle

Mi köze Chuck Norrisnak és Jean-Claude Van Damme-nak a budapesti kick-box vb-hez? Ami biztos, olyan még soha nem történt, hogy az összes szakág világbajnokságát egy helyen rendezzék, szóval ne csodálkozzon az, aki tatamit és ringet is lát majd a BOK-csarnokban. Aztán van egy magyar versenyző, aki már nyolc vb-aranyat nyert, de épp a legfontosabb helyen, Szegeden bukott még 2005-ben – és most javítana.

HIRDETÉS


Tatami és ring. Különböző helyszínek, mégis egy sportág: kick-box. A szakágak között persze rengeteg eltérés, egy laikus viszont valószínűleg inkább a kötelek közötti harcra gondol, amikor azt hallja, hogy kick-box.
"Ott van az alapító atyának számító Chuck Norristól elkezdve jó néhány ember, akik a karatéból egy ilyen all-style sportkaratét csináltak, és utána, abból fejlődött ki a kick-box. A Van Damme-filmeknek is sokat köszönhetünk, hogy a kick-box egy ilyen jól csengő brand lett. Az emberek tényleg nagyon sokszor a ringes részt értik alatta" - mesélte a Sport 24-nek Juhász Gábor, a Magyar Kick-Box Szövetség alelnöke.

De a kick-box jóval szélesebb palettával rendelkezik, az úgynevezett point-fighting szakágban például a magyar a világ egyik legsikeresebb nemzete. "Egy elképesztően taktikai és stratégiai sportágról beszélünk, mellette egy jó nagy adag dinamikával. Gondoljunk bele, hogy a párbajtőr például miről szól – ugyanazt csináljuk mi is a point-fighting szakágban, csak mi nem tőrrel, hanem kézzel és lábbal" - magyarázta Király István, a Magyar Kick-Box Szövetség másik alelnöke.



Mórádi Zsolt nyolcszor nyert világbajnokságot ebben a szakágban, ennyi siker után könnyebb összegyűjteni azokat a vb-ket, amelyeken nem ő győzött. 
"Számolom, igen, eddig egynél vagyok, mégpedig a legelső volt az, amelyiket nyertem meg. 2005-ben, Szegeden rendezett utoljára Magyarország kick-box világbajnokságot, én akkor debütáltam a válogatottban, és nüánszokon múlott ugyan, de az elődöntőben vereséget szenvedtem ötpontos vezetésről. Ez a mai fejemmel alig lehetséges most már, ugyanakkor tanultam azokból a hibáimból, és gyakorlatilag azóta készülök arra, hogy ha hazai rendezésű világverseny lesz, akkor a 12 évvel ezelőtti hibáimat kiküszöböljem. Sőt, fontos számomra, hogy át tudjam adni azt a tudást a csapattársaimnak is, amit nekem akkor már tudnom kellett volna." 

A 2017-es világbajnokságnak Budapest ad otthont, és az esemény egyedülálló lesz a sportág történetében: korábban még soha nem rendezték az összes szakág vb-jét egy helyen és egy időben. 
"Erőt merítek belőle, hogy a nagymamának a tv előtt, édesanyámnak, a családnak, vagy akár a vadidegennek, aki magyar, örömet okozzak azzal, hogy igen, a magyarok jól szerepeltek, és látják, hogy ez a gyerek beadott apait-anyait, és győzött. Ez a cél" - mesélte Görbics Gábor, profi K-1 világbajnok.

A kick-box világbajnokság november 6-án kezdődik Budapesten, a BOK-csarnokban.



Fucsovics Márton: Alázat és szerénység a siker kulcsa Kenderesi Tamás: Nem tudom, hogy a matekérettségi vagy az olimpiai bronz megszerzése volt nehezebb