misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Egy arany és egy bronz a taekwondo Eb nyitónapján

A csütörtöktől vasárnapig a kadet korosztály (12-13) számára rendezendő budapesti taekwondo Európa-bajnokság nyitónapján két éremmel zárt a magyar csapat. Molnár Bendegúz legyőzhetetlen volt, Halász Dóra csak a későbbi elsőtől kapott ki.
 
HÍRDETÉS

 
Molnár Bendegúz (33 kg) az orosz Damir Akhmatov ellen kezdett a nyolcaddöntőben a kontinenstorna nyitónapján. A fiatal magyar reménység 4-1-es hátrányban volt az első menetet követően. Fordítani tudott, ám a végén 10-10-zel zárult az összecsapásuk. Az aranypontot Bendegúz vitte be, és jutott a negyeddöntőbe. Ott végig vezetve 14-1-re verte a francia Stevee Arbillot-t. A döntőbe jutásért az orosz Idar Bagov az első, 0-0-val végződő menet után 3-1-re vezetett az utolsó felvonás előtt a magyar fiú ellen. Bendegúz fordított (4-3), de a hajrához közeledve Bagov visszavette a fórt. Egy fantasztikus meccsvégi fordítással azonban 9-6-tal a magyar fiú masírozott a fináléba.


Molnár Bendegúz úton az Európa-bajnoki cím felé

A döntőben két menetet követően sem esett pont. Az ukrán Olexandr Oganov ellen aztán a záró másfél percben hamar 3-0-s vezetésre tett szert, amit intésekkel kiegyenlített (volna) a rivális. A harmadik intésnél, ami már a 3-3-at eredményezte volna, Galambos Bence edző kikérte a videozsűrit, úgy látta - mint kiderült később, helyesen - hogy Oganov ellökte Bendét, ezért esett a földre (amiért az intést kapta). A bírák visszavonták az intést és a lökésért az ukrán fiatalnak adták, azaz 4-2-es magyar vezetésről jöhetett a végjáték, ahol ugyan Bendegúzt még egyszer megintették, de egyenlítésre már nem volt idő, Molnár Bendegúznak hívják a súlycsoport új Európa-bajnokát.

Halász Dóra (29 kg) remekül menetelt a nap során szintén. Kezdésként 14-12-re verte az orosz Iana Kogotkovát a nyolcaddöntőben. Az első menet után még egypontos hátrányban volt, azonban a második szünetre már megnyugtató előnnyel mehetett pihenni. A vége izgalmas volt, de Dóri bejutott a negyeddöntőbe.

Halász Dóra bronzéremmel zárta a napot

Ha azt írjuk, a sírból hozta vissza a negyeddöntőt az olasz Rachele Amato ellen, akkor az talán nem is fedi le a valóságot. Öt másodperccel a vége előtt még 21-19-re a talján lány vezetett. Dóri másfél másodperccel a vége előtt bevitt hárompontosa ellen azonban már nem volt orvosság, a csarnok felrobbanása mellett ünnepelhette a már biztos érmet. Hogy nem lett fényesebb a bronznál, arról a későbbi győztes német Nur Arayan tehetett, aki ellen hamar hátrányba került, és nem is tudta ledolgozni a folytatásban. A mérkőzés utolsó másodperceiben pontkülönbséggel ért véget az összecsapás.

A harmadik magyar érdekelt a napon Vince Máté (37 kg) a francia Souleyman Alaphilippe-pel találkozott a nyolcaddöntőben. Az első menetben még vezetett is Máté, de a francia átvette az irányítást és végül pontkülönbséggel, idő előtt befejezte a mérkőzést.

 



Alex Giorgetti - a pólós, aki bármit megtenne a magyar válogatottságért Bíró Attila: A női vízilabda válogatottnak jól kell szerepelnie a következő olimpián!