misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Ralikrossz: Szabó Krisztián Európa-bajnok szerint a hátránya akár egy versenyen ledolgozható

Loheacba, a Super 1600-as Európa-bajnokság negyedik fordulójára 13 pont lemaradásban érkezik Szabó Krisztián: a különbség nagynak tűnhet, a ralikrosszban azonban könnyen elűtnethető. Például egy olyan hétvégével, amilyet Szabó épp tavaly teljesített ezen a pályán. 

Szabó Krisztián tavaly nagyot ment ezen a pályán!

A „ralikrossz templomaként” emlegetett franciaországi Loheac valóban kultikus helyszín: a bretagne-i falucskát rajongók tömegei árasztják el, mikor ide érkezik a ralikrossz-világbajnokság és kísérősorozatai – köztük megszokottan a Super 1600 –, az összesített hétvégi nézőszám 70-80 ezer főt tesz ki.  Ez nem is csoda, hiszen az elsőkerék-hajtású Európa-bajnokság második fele veszi kezdetét Franciaországban: két hónapnyi nyári szünetet követően jön az utolsó három futam, melyek öt héten belül lezajlanak, így október 1-jén Németországban már Európa-bajnokot koronáz a széria. - Felemás érzéseim vannak erről a pályáról. Tavalyelőtt nem jutottam be a döntőbe, tavaly viszont 30 pontos hétvégét zártam itt, tehát mindent megnyertem – mondta a Skoda Fabiával versenyző Szabó Krisztián. - Első ránézésre a pálya gyors vonalvezetésével egyszerűnek tűnhet, de nem az, könnyű hibába futni. Emellett nehezíti a dolgunk, hogy nagy lesz a létszám sok helyi versenyzővel, akik jól szoktak menni Franciaországban.” Egy évvel ezelőtt Szabó Krisztián, a kategória 2016-os Európa-bajnoka mindössze egy pont lemaradással kezdte meg a szezon második félidejét. Most – három futamról elhozott két második hellyel – 13 pont a lemaradása, és az összetett negyedik pozíciójában áll. A versenyző azonban optimista, hiszen a ralikrosszban megszokottak a nagy fordítások.

- Tavaly 6 pont hátrányban érkeztem az utolsó versenyre, és 2 ponttal nyertem meg a bajnoki címet! Nagyon könnyen megfordulhat az állás ekkora pontkülönbség mellett is. Tényleg kicsit szerencsétlenül alakult az utolsó két futam, és az is igaz, hogy a csapattársam, Artis Baumanis nagyon jól megy. Vissza van még azonban a hazai futama: valakikre ez jó hatással van, másokat nyomaszt, ki tudja, ő hogyan fogja ezt kezelni. A tavalyelőtti versenyen az akkori Európa-bajnok, Janis Baumanis – Artis testvére – nem jutott be a döntőbe itt Franciaországban, Linnemann viszont mindent megnyert, így Baumanis több mint 20 pontos előnyét párpontosra faragta le. Nagyon sok pont szerezhető meg egy hétvégén, és a ralikrosszban tényleg bármi megtörténhet. Elég, ha Baumanis egyszer nem jut be a döntőbe, én pedig ott vagyok, és rögtön elolvad ez a 13 pontos hátrány. Én minden esélyt megadok magamnak!

Összesen 80 ezer néző láthatja majd a látványos futamokat

Két hónap nyári szünet nem telt tétlenül a versenyző számára: a Volland Racing mindhárom autójával Rigába látogatott, ahol az év utolsó előtti fordulóját tartják. A helyszín új a versenynaptárban, így rendkívül értékes teszttel gazdagodtak.  - Hasznos volt, hiszen korábban sem mi, se a csapat nem járt még a pályán, mindenképpen el kellett oda mennünk. Én hamar ráéreztem a pályára, ahogyan egyre többet mentünk rajta, úgy jöttek elő a fontos apróságok. A pályaismeret mindenképp jól fog jönni a lettországi versenyen” – összegezte a 25 éves ralikrosszos.  



Vízilabda: A Komjádiban lesznek az európai Szuperkupa-mérkőzések Pszichikai hadviselés