misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Nem szeret sétálni, inkább autózik a magyar 50 km-es gyalogló

Életében másodszor versenyzett az 50 km-es távon Helebrandt Máté, rögtön hatodik lett a londoni atlétikai vb-n, de egyelőre gondolni sem mer arra, hogy Tokióban is az élbolyban végezhet. A DIGI Sport híradója a hazaérkező atléták főtitkárától, Gyulai Mártontól azt is megtudta, hogy Baji Balázs bronzérménél az összes magyar bőgött örömében.

Bár általában az érmesek kapják a legnagyobb ünneplést, Helebrandt Máténak is kijár az elismerés. A 24 éves gyalogló élete második 50 kilométeres versenyén rögtön hatodik lett, megdöntve a 2001-es magyar országos csúcsot.
"Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen szép helyezést fogok elérni, illetve, hogy ilyen jó időeredménnyel fogok célba érni" - nyilatkozta a Sport 24-nek a gyalogló, aki a riói olimpián, 20 km-en 28. lett, most viszont az új távján alig három perccel az ezüstérmes mögött ért célba 3:43:56 órás idővel.

Lehet, hogy ő lesz a tokiói játékok egyik titkos esélyese?
"Ilyenekbe bele sem merek belegondolni, még ahhoz is kell pár nap, míg ezt a helyezést feldolgozom. Bízom benne, hogy ez az eredmény már csak javulni fog - mind időben, mind helyezésben" - tette hozzá a nyíregyházi sportoló.

Joggal gondolhatjuk, hogy Helebrandt Máté mindenhová gyalog jár.
"Apukám hétköznap tényleg gyorsan megy, de egyébként nem szoktunk sétálni. Ha lehet, akkor én inkább autóba pattanok" - mosolyodott el.

A súlylökésben ezüstérmes Márton Anita érte el a 16 fős magyar csapat legjobb eredményét a londoni vb-n. Vajon többet jelent-e számára a mostani a Rióban elértnél?
"Még mindig úgy gondolom, hogy egy olimpiai bronzérem előrébb van, de nagyon remélem, hogy ezen Tokióban még tudok javítani. De talán ez a második legkedvesebb érmem."

Persze ahhoz, hogy Tokióban aranyesélyes legyen, szinte biztos, hogy 20 méter felett kell dobnia.
"Úgy éreztem, jó formában érkeztem Londonba, és hogy meg tudom csinálni ezt a 20 méteres lökést, de sajnos nagyon szakadt az eső" - tette hozzá Márton Anita, akinek ezúttal 51 centi hiányzott az álomhatárhoz.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára a csapat budapesti landolása után elárulta, belőle melyik eredmény hozta ki a legtöbb érzelmet.
"Nem szeretek választani, de ha kell, volt egy olyan eredmény, amelynél nem elérzékenyültünk, hanem kollektívan mindannyian bőgtünk örömünkben a lelátón. Ez Baji Balázs bronzérménél történt meg."

 



Itt a mentorprogram gyerekeknek! Verrasztó Dávid: Úszópályafutásom után akár új sportkarrier építésébe kezdhetek!