misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Marosi Ádám: a sport szorgalomra és kitartásra nevel

Marosi Ádám öttusázó olimpikon a soroksári Grassalkovich Általános Iskola negyedik osztályos tanulóit kereste fel. A látogatásra a Fazekas-Zur Krisztina által alapított Bajnokok Útja Alapítvány iskolalátogatási program keretében került sor.

A többszörös világbajnok öttusázó a tanórán elmesélte, hogyan lett belőle sportoló, emellett felhívta a gyerekek figyelmét a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságára. Az olimpikon a 2012-es londoni olimpián szerzett érmét is megmutatta. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett sportoló továbbá azt is elárulta, hogy pályafutása elején először úszni kezdett, amit mindenki jó alapnak tart a sportolás megkezdéséhez. Mivel nem volt elég sikerélménye, ezért eleinte a futással kombinálva kéttusázott, majd végül az öttusa irányába ment tovább, melyet már 18 éve profi szinten űz.

- Az élsport elsősorban egészséget adott nekem, de azt is megtanította, miként osszam be a napomat, hogyan rendszerezzem az életem – jegyezte meg a 32 éves sportoló. Hozzátette: ő ugyanúgy szokott izgulni a versenyek előtt, mint a gyermekek dolgozatírás idején. Azt is megjegyezte, hogy bár életét egyértelműen a mozgás és az egészséges életmód határozza meg, nemrég elkezdett táncolni. Marosi Ádám egy kislány kérésére megmutatott néhány salsa-lépést is az osztály előtt.

Az olimpikon beszélt továbbá arról, mennyire fontos az elhivatottság a sportban.
- Annak köszönhetem, hogy világbajnok és olimpiai bronzérmes lettem, hogy végig kitartó és szorgalmas voltam. Elsősorban magamnak, de a környezetemnek is mindig be akartam bizonyítani, hogy képes vagyok elérni a kitűzött céljaimat – jegyezte meg Marosi Ádám. Hozzátette: amikor ő hasonló korú volt, akkor az osztályában sokan csúfolták és nem voltak barátai, mert mindig edzésekre járt.

Az olimpikon azt is megjegyezte, hogy a sportnak köszönhetően beutazhatta az egész világot, simogathatott kengurut Ausztráliában és láthatott panda macit Kínában. Gondolatait azzal zárta, hogy bár az elsődleges célja a minden évben megrendezendő öttusa Eb-n és vb-n való jó szereplés, de szeretne ott lenni a 2020-as tokiói olimpián is.


Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány korábban összesen 12.000 eurót szavazott meg a Bajnokok Útja Alapítvány programjának támogatására. A támogatást az Alapítvány bizottsága két évre elosztva ítélte oda, eszerint idén 8.000 eurót utal át a Bajnokok Útja Alapítvány számára, a fennmaradó 4.000 eurót pedig az alapítvány 2017. évi munkájának támogatásához biztosítja.

A szervezetet a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina hozta létre 2013 februárjában. A Bajnokok Útja Alapítvány – ahogy a neve is jelzi – kiemelt küldetése, hogy segítse a jövő bajnokait céljaik kitűzésében és álmaik megvalósításában, illetve, hogy előmozdítsa az egészségtudatos életmód elterjedését a mindennapi életben. Az alapítvány munkájában többek között olyan neves sportolók vállalnak aktív szerepet, mint a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán, a többszörös magyar válogatott kézilabdázó és olimpiai negyedik helyezett Fazekas Nándor, a londoni olimpikon Benkó Barbara, valamint az olimpiai ezüstérmes birkózó Lőrincz Tamás.Öt és fél milliós támogatás a Suhanj! sportolóinak! PLER kézilabda: A cél továbbra is a feljutás!