misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Ki mondta, hogy hóban nem lehet futni?

Volt minden a  2. Zúzmara Félmaraton és Futófesztiválon: fagy, hó, olvadás, latyak, szélfúvás, havas eső. Ennek megfelelően a legváltozatosabb módon öltöztek a futók, akik között még egy igen optimista félmeztelen induló is felbukkant. És így is óriási siker volt a verseny.


Ki mondta, hogy hóban nem lehet futni? (Fotó: Zákány Gergely)

Nem mondható, hogy ne lettek volna egészen változatosak a talajviszonyok, hol síkos füvön, hol kavicson, hol betonon, hol sárban szedték a lábukat a mindenre elszántak. A legvérmesebbeket semmi sem tar totta vissza az indulástól, sőt ötvenen úgy gondolták, hogy alkalmasabb körülményeket keresve sem találhatnának életük első félmaratonijához. Erre a távra jelentkezett a verseny legnevesebb személyiségeként a brit Mike Gratton is, aki 1983-ban a londoni maraton győztese volt. Nagyon elégedetten érkezett a célba a 62 éves futó (az abszolút rangsorban 17. lett!), aki először jár Budapesten.
- Értek meglepetések a mai napon, így a sok hó, a lóversenypálya, de a futás jól esett, nem bántam meg, hogy eljöttem, sőt tervbe vettem, hogy kellemesebb időben visszatérek egy újabb félmaratonra - mondta a brit sportember.
- Úgy tűnik nagyon fekszik nekem ez a verseny, jövőre triplázni szeretnék - mondta a győztes Balázs Levente. - "A héten átélt mínusz 12 fokhoz képest nagyon jó időnk volt, bár helyenként a latyakos kiszámíthatatlanul csúszós volt. Közös albérletben lakunk Deli Gergővel, aki a második helyen ért c élba. Jó barátok vagyunk, de viccből felmerült bennem, ha megelőz, akkor este kizárom a lakásból.

A hölgyek között a sikeres vizsgája másnapján igazi örömfutással lett újra első Staicu Simona.
- Élveztem a futást, levezettem a tegnapi vizsgám okozta feszültséget. Az hittem, hogy még csak a 17. km-nél tartok, amikor már a 19-es tábla tűnt fel előttem. Szóval nem volt nehéz, nem kellett meghalnom! A tavalyinál gyengébb idő magyarázható azzal is, hogy míg tavaly inkább fagyos volt a talaj, addig idén inkább csúszós, különösen a vége felé egyenes arányban az olvadással.


És hogy milyen idényre számít Simona?
- Idén inkább a hegyi futásokra készülök, ahol nem az idő a lényeg. A sebesség gyilkolja a szervezetet, a táv kevéssé. Azért egy 2.40-42-es maraton ra képesnek tartom magam 2017-ben. Szóval ebben az évben karban tartom magam, míg sikerül egy újabb komolyabb célt kialakítanom "- nyilatkozta a 46 éves bajnoknő.

Eredmények:

Zúzmara Félmaraton (21 km):
Férfiak:
1. Balázs Levente (Budaörsi DSE) 1:16:53
2. Deli Gergely (Sashegyi Gepárdok) 1:16:59
3. Beda Szabolcs (ELTE SE) 1:19:56

Nők:
1. Staicu Simona (DSES) 1:27:54
2. Tiricz Irén 1:29:23
3. Csáki Enikő   (FTC) 1:34:30Sofron István: Újra elérhető az A csoport Öt és fél milliós támogatás a Suhanj! sportolóinak!