misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Talmácsi: Kellene egy magyar MotoGP-futam!

Súlyos sérülése óta nem sokat hallottunk Talmácsi Gábor motorversenyzőről, aki 2007-ben MotoGP-világbajnok lett a 125 köbcentis kategóriában. Most a Lokálnak adott interjút, arról kérdezték, hogy mit is csinál mostanában a „civil” Talma.

– Motorozik még?
– Aktívan motorozom, tesztelek, de nem versenyzem. Három éve volt egy nagyon csúnya balesetem, nem estem el, hanem felrobbant a motor alattam, és egy kirepülő alkatrész szilánkosra törte a lábszáram. Annyira súlyos komplikációk voltak, hogy még az amputáció lehetősége is felmerült. A rehabilitáció nagyon sokáig tartott, egy izomrész el is veszett a lábszáram első részéből, de ma már jól vagyok, tudok futni és edzeni is. Nem tartom reálisnak, hogy újra világszinten versenyezzek, 35 éves vagyok és elértem a kitűzött céljaim versenyzőként. Most a saját menedzsmentcsapatomat irányítom, továbbá egy kenőanyagot gyártó cég, valamint egy német autómárka nagykövete vagyok.

– Nemrég elindult a Talmácsi Group honlapja, mit kell tudni róla?
– A honlap a saját életemet, munkásságomat mutatja be. Itt mindent megtudhatnak rólam az érdeklődők.Olvashatnak csapatomról, a Talmácsi Racingről is, amely 2014-ben alakult privát befektetők támogatásával. A Talmácsi Racing feladata a tehetséges fiatal versenyzők felkutatása, képzése és versenyeztetése. Nagyon büszke vagyok rá, hogy Johann Zarco, az aktuális Moto2-világbajnok útját is mi egyengettük. Azóta már a legjobbak között versenyzik és nagyon jó barátok lettünk a közös munkának köszönhetően. Továbbá olyan ügyfelek is megtalálják itt, amit keresnek, akik pályamotorosok, akár amatőr, akár profi szinten, s akiknek szükségük van tanácsokra. Erre egyre nagyobb igény van, hiszen a pályamotorozás egy jó kikapcsolódás és nagyon szexi dolog.

– Mi a helyzet a Talmácsi Racinggel?
– Megalakulásakor az volt a cél, hogy alapítsunk egy olyan csapatot, amely a magyar versenyzőkről és versenymérnökökről szól. Sok tehetségünk van, akik a hazai bajnokságon kívül a Superbike-sorozat európai helyszínein is elindultak. Mivel technikai sportról van szó, a finanszírozási háttér megteremtése az alap. Akár a MotoGP-ben is szerepelhetnénk, de ahhoz nagyon sok mindenre lenne szükség – egy Magyar Nagydíj sokat lendíthetne a jelenlegi helyzeten, akkor sokkal közelebb kerülnénk újra a sportághoz.

– Önnek nem adatott meg, hogy hazai pályán versenyezzen. Sajnálja?
– Minden vágyam ez volt, de akkoriban nem valósult meg. A Cseh Nagydíjra 40 ezer magyar szurkoló látogatott ki aktív éveimben. Jó lett volna, ha ez összejön, de örülnék, ha a jövőben lenne Magyarországon egy világbajnoki futam, még ha én már nem is leszek rajta a rajtkockán. Egy esetleges MotoGP-futam akár 80 ezer külföldi szurkolót is vonzana, aminek pozitív gazdasági hatása lenne.

– Ha ennyi mindennel foglalkozik, van egyáltalán szabadideje?
– Ez még mindig az építkezés időszaka számomra, de ez motivál, szeretem, amit csinálok. Most fogok végezni a Testnevelési Egyetemen sportszervező, sportmenedzser szakon. Pihenni most nem is nagyon akarok. Nem hiányzik.

– A hazai motorsport helyzetét hogyan ítéli meg?
– Nehéz helyzetben van, hiszen a technikai sportok nagy költségekkel járnak. A motoros-utánpótlásban kevés az érdeklődő és még nem alakult ki Magyarországon tömegsport. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg tehetséges versenyző van, akik a körülmények hiánya miatt nem tudják kamatoztatni ezt. Ezen is szeretnénk változtatni, van egy mobil pályánk, amivel járunk különböző rendezvényekre, így a gyerekek kipróbálhatják a motorozást és láthatják az alapokat. Felnőtt élsportolóink világszintű szerepléséhez gyakran maguknak a versenyzőknek kell megteremteniük az induláshoz szükséges anyagiakat. Tehát amennyiben egy magyar versenyző világszinten szeretné képviselni a hazai színeket, be kell vásárolnia magát egy csapatba. Ez az én karrieremnél is így kezdődött. Szükség van új finanszírozási forrásokra, hogy kialakuljon egy új, modern motorozási kultúra itthon.

– Stefano Favaróval most milyen a kapcsolata? Egykori menedzserével ugyanis néhány éve összerúgták kicsit a port…
– Stefanóval már ismét jóban vagyunk, tartjuk a kapcsolatot. Nagyon sokat köszönhetünk egymásnak, hiszen tíz évet dolgoztunk együtt a MotoGP-ben.



Megvan a férfi tornászok új kapitánya Szerezze vissza alakját ezzel a kihívással!