misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Borkai Zsolt: Összefogásra lesz szükség!

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szeretné, hogy 2017 végén rengeteg okunk legyen az örömre; a magyar sport és Magyarország soha nem látott magasságokban szárnyaljon. 


Borkai Zsolt az újév első napján elmondta, mozgalmas évet zárt a magyar sport. Egy olyan évet, amely sokszor megdobogtatta a magyar sportbarátok szívét, könnyeket csalt a szemükbe és mosolyt az arcukra.
- Büszkék lehetünk a magyar sportra, sportolóinkra és mindenkire, aki egy kicsit is tett azért, hogy ilyen szép eredmények születtek - mondta! 

És hogy milyen is volt 2016?
Nos, az év elején a lillehammeri téli ifjúsági olimpián egy biztató jövő előtt álló, ütőképes magyar csapat vett részt, amely négy éremmel tért haza. A versenyzők közül néhányan már a 2018-as pjongcsangi téli ötkarikás játékokra beérhetnek. A magyar labdarúgás is bizonyított: a 24 csapatot felvonultató Európa-bajnokságon csoportelsőként jutott tovább, majd a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. A riói olimpián 15 érmet, köztük 8 aranyat nyertünk, hozzájárulva a 176 magyar ötkarikás elsőséghez, 501 medálhoz. Rióban a több mint 200 nemzet éremtáblázatán a 12. helyen végeztünk. Paralimpikonjaink 18 érmet, egy bajnoki címet szereztek. A felnőtt világ- és Európa-bajnokságokon, az olimpiai számokban 46 érem jutott versenyzőinknek, ezt a számot a Tokióban műsorra kerülő karate vb-ezüstje csak tovább emeli.
- Az eredmények a magyar sport erejét, sportolóink emberfeletti munkáját mutatják. Ezek a sportemberek példaképet jelentenek a fiatalok előtt, legyünk rájuk büszkék. Ahol pedig elmaradtak az elvárt eredmények, ott értékelésre és közös korrekcióra van szükség!

Az elnök hozzátette, a Magyar Kormány soha nem látott mértékben támogatja a sportot, elkötelezettségével új perspektívákat teremtett, amelyek mindenki számára esélyt és lehetőséget biztosítanak.
- Szeretném köszönetemet kifejezni Magyarország Kormányának azért, hogy felismerte a sportban rejlő lehetőségeket és kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a területet. A sport egy egész nemzetet képes összekovácsolni határon innen és túl, büszke magyarságtudatot ébreszt az emberekben, példaképeket állít a fiatalok elé, és olyan meghatározó élményekkel gazdagít minket, amelyekre hosszú évek, évtizedek után is pontosan emlékezünk. Ráadásul nemcsak az élsport élvezi a bizalmat és a támogatást, Magyarországon ma minden generáció megtalálhatja a lehetőségét annak, hogy mozogjon, sportoljon, jó közösségben kikapcsolódjon, hiszen a feltételek adottá váltak. Szeretném köszönetemet kifejezni a sportági szakszövetségeknek, az egyesületeknek, a műhelyeknek, minden edzőnek, orvosnak, szakembernek, sportdiplomatának, sportújságírónak, aki a magyar sportért dolgozik! Jó látni, hogy sokan vagyunk, akiket a tenniakarás, és a jó ügy hajt. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként hiszem, hogy a jövőben is egy családot alkotnak azok, akik azonos motivációval bírnak, függetlenül attól, hogy melyik szervezetnél, köztestületnél, intézménynél végzik a munkájukat. Hiszen a cél továbbra is közös, ez pedig nem más, mint a magyar sport múltjának ápolása, jelenének védelmezése és jövőjének építése! Ahogy a cél, úgy a feladat is közös, és a siker is az, amely érmekben, szurkolói élményben, büszkeségben, és egészségesen felnövekvő generációkban mérhető.

És ugye itt van nekünk Budapest 2024-es olimpiai pályázata, egy hazai rendezésű olimpia lehetősége, egy olyan álom, amely talán soha nem állt még ilyen közel ahhoz, hogy elérhetővé váljon. Magyarország, ez a világviszonylatban kicsi ország már pusztán a pályázatával megmutatta magát, felhívta a világ figyelmét arra, hogy számolni kell vele.
- Pontosan úgy, ahogy minden olimpián is megmutatjuk mi, magyarok, hogy a méretében sokkal nagyobb országok mellett Magyarországnak is mindig osztani kell lapot!

Borkia Zsolt szerint 2017 egy olyan év lesz, amikor a leginkább kell az összefogás. - Számos hazai rendezésű nemzetközi sportesemény, kvalifikációs verseny és a 2024-es pályázat újabb mérföldkövei állnak előttünk. A magyar sport attól tud erős lenni, hogy képes összezárni, képes a fair play szellemében példát mutatni, közös célokat kitűzni, azokért tenni és áldozni! Ez az év erről fog szólni! Ha összezárunk és összefogunk, mindent elérhetünk!



Boronkay Péter paralimpikon tartott előadást általános iskolás gyermekeknek Polgár Judit 2030-ig kapott megbízatást