misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Boronkay Péter paralimpikon tartott előadást általános iskolás gyermekeknek

Boronkay Péter magyar triatlonista látogatásával folytatódott a Bajnokok Útja Alapítvány iskolalátogatási programja.  Az Európa- és világbajnok sportoló az ünnepek előtta kecskeméti Kadafalvi Általános Iskolába látogatott el. Boronkay Péter előadást tartott a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságáról, emellett speciális, könnyű vázszerkezetű biciklijét is magával vitte az iskolába.

A 35 éves versenyző elmondta, hogy sokkal nehezebb volt kijutni a 2016-os rióiparalimpiára, mint ott jól szerepelni. Előadásában felidézte, hogy neki egy 150 fős mezőnyből kellett bejutni a legjobb tizenegybe ahhoz, hogy teljesüljön élete egyik nagy álma és rajthoz állhasson Rio de Janeiroban.
"Ez az indulási lehetőség azért is volt nagyszerű érzés számomra, mert a sportág most szerepelt első alkalommal a parasportolók legnagyobb viadalán" –jegyezte meg Boronkay Péter. A kecskeméti sportoló végül a 9. helyet szerezte meg Rióban, ahol 750 métert úszott, 20 kilométert kerékpározott és 5 kilométert futott.

Az ötkarikás játékokkal kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte a hazai parasportolók számára óriási lehetőség lenne egy hazai rendezésű olimpia, hiszen számos olyan sportág népszerűsítésére lenne lehetőség, melyek ma még nincsenek köztudatban.

Egy kérdésre felelve az élsportoló kifejtette, hogy eredetileg bal alsó kar nélkül született, de ezt sohasem élte meg fogyatékosságként, mindig is az „épek” között szeretett volna helyt állni. Boronkay Péter felidézte édesanyja szavait, aki szerint ő már születése előtt is nyughatatlan volt. Az olimpikon 6-7 évesen kezdett úszni, majd a vízilabdát is kipróbálta.
"Tizennyolc éves koromban kerültem végül megfelelő edzői kezekbe és sportkarrierem is ekkor kezdett el felfelé ívelni” – jegyezte meg Boronkay Péter, aki az elmúlt években az összes triatlon távot, a középtávú és cross triatlont is beleértve hatszor nyert Európa-bajnokságot, ötször pedig világbajnokságot, emellett többször állhatott dobogón a Világkupákon.

Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány korábban összesen 12.000 eurót szavazott meg a Bajnokok Útja Alapítvány programjának támogatására. A támogatást az Alapítvány bizottsága két évre elosztva ítélte oda, eszerint idén 8.000 eurót utal át a Bajnokok Útja Alapítvány számára, a fennmaradó 4.000 eurót pedig az alapítvány 2017. évi munkájának támogatásához biztosítja.

A szervezetet a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina hozta létre 2013 februárjában. A Bajnokok Útja Alapítvány – ahogy a neve is jelzi – kiemelt küldetése, hogy segítse a jövő bajnokait céljaik kitűzésében és álmaik megvalósításában, illetve, hogy előmozdítsa az egészségtudatos életmód elterjedését a mindennapi életben. Az alapítvány munkájában többek között olyan neves sportolók vállalnak aktív szerepet, mint a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán, a többszörös magyar válogatott kézilabdázó és olimpiai negyedik helyezett Fazekas Nándor, a londoni olimpikon Benkó Barbara, valamint az olimpiai ezüstérmes birkózó Lőrincz Tamás.



Hosszú Katinka: Az itthoni világbajnokságon már egy győzelem is tízszer többet jelent majd... Borkai Zsolt: Összefogásra lesz szükség!