misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Korcsolyasport: Kósa Lajos, a szövetség elnöke szerint hatalmas kihívások előtt állunk

Néhány nappal a debreceni junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokság után, de a budapesti szinkronkorcsolya világbajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség. Az eseményen sok újdonsággal szolgált a szövetség vezetése.

Kósa Lajos, a szövetség elnöke nem rejtette véka alá azt, hogy az idei fantasztikus eredmények után számít arra, hogy a jeges sportok a sportágak közötti eredményességi rangsorban elérik a dobogót.  Jelezte, hogy ezzel a szezonnal végleg  megdőlt az a korábbi  állítás, miszerint a téli olimpiai sportágak távol esnek a sikeres szakágaktól.  Sőt bejelentette azt is, hogy a hosszú távú célkitűzésük az, hogy az út, az építkezés végére megcélozzák az első magyar téli olimpiai aranyérmet! Terv az is, hogy közép távon  a korcsolyaoktatás is kerüljön be a felsőoktatási programba. Végül Kósa Lajos bejelentette azt is, hogy Sallak György a MOKSZ jelenlegi nemzetközi igazgatója pályázik az ISU, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség elnöki posztjára.

- Felbecsülhetetlen érték, hogy komoly erő áll mögöttem, s ezen keresztül  fontosnak tartom, hogy a nemzeti értékeink a sportban is érvényesüljenek a lehető legmagasabb szinten is – mondta Sallak György, a  MOKSZ nemzetközi igazgatója, aki hozzátette, a sajtótájékoztató színhelyén, a városligeti Műjégpályán már több mind 100 éve áll az az építmény, melyet elődeinknek köszönhetünk. -  Ha e falak annyi minden átéltek már, akkor nekünk is bírnunk kell erővel és lendülettel és feleletet kell adnunk a sportág XXI. századi kérdéseire. Az egyik ilyen kérdés az, hogy a sportágban a tradicionális országok mellett az újak, a kisebbek is fejlődhessenek. Hiszek a fejlesztési programokban, 20 éve dolgozom az ISU-ban, eddig is, ezután is mindent megteszek, hogy a feltörekvő nemzetek is mind kapjanak lehetőséget. Sallak György közölte, hogy az ISU elnöki posztjára június 10-én rendezik a választást, Dubrovnikban.

Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az ország a továbbiakban már nem nélkülözheti  a téli olimpiai sportközpont felépítését. A korcsolyázók már  eleget tettek azért, hogy ebben részük legyen, mert a jelenlegi körülmények méltatlanok az  óriási léptékű eredményjavuláshoz. Az 580 millió forintos éves támogatás mellett remélhetőleg a további fejlődés újabb záloga, a szóban forgó központot is rövidesen napirendre tűzik a döntéshozók.  Fontos szemléletváltásra van szükség ott is, hogy a sportvezetés végre a helyükön kezelje a téli olimpiai sportágakat.

A különleges horderejű bejelentések után a szakemberek értékelték a debreceni junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokságot. Becsky András , a debreceni  Sportcentrum ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Debrecen még inkább beleszeretett a korcsolyázásba, amit fényesen igazolt az is, hogy a délelőttökön 5000 gyerek jelent meg a Főnix Arénában és szurkoltak a mezőnynek. A gála pedig annyira  sikeres és népszerű volt, hogy amikor majd újra Debrecen lesz egy ilyen nagyságrendű esemény gazdája, megpróbálják elérni, hogy egy nap kétszer is bemutathassák programjaikat a legjobbak, akkora az érdeklődés a gála iránt. A Főnix csarnok ismét kitűnőre vizsgázott, bebizonyozott, hogy mindféle jég előírásos  gyártására képesek a magyar szakemberek, akár műkorcsolya, akár short track, akár hoki eseményről legyen szó.

Tóth Ivett, miközben a saját gyakorlatát újra megnézte, kommentálta is a kűrben történteket. Ivett, aki remekül érezte magát Debrecenben és a szervezésben minden mozzanatra ötöst adott a szervezőknek, a tavalyi junior Vb 28. helyéről lépett előre húsz helyet, és idén már a  8. lett.

Engi Klári a MOKSZ pontozásos ágazati igazgatója a többi magyar sportolóval is elégedett volt, annak ellenére, hogy nekik nem sikerült eljutniuk a döntőbe. Böröcz Máténak sokat kell tanulnia, elsősorban az előadásmód javításán kell fáradoznia. Jó fogadtatásban részesültek a jégtáncosaink, akiknél a rutinhiány okozta némi megilletődöttség volt tetten érhető. Semmi baj - mondta Engi, hisz még négy év áll előttük a juniorok közt.

A Syma csarnokban április 7 és 9 között rendezik meg a szinkronkorcsolya vb-t, 2008 után immár másodszor. A vb-re 21 ország 26 csapata nevezett.

Gulyás Erika, a magyar Team Passion vezetőedzője elmondta, hogy húsz fős kerettel készülnek az eseményre. A csapat fejlődése szemmel látható a tavalyi vb-hez képest. Ebben nagy szerepe van a Stockholmban élő Dohány Andreának, aki a hatszoros világbajnok svéd csapat edzése mellett elvállalta a mieink felkészítését is.  Ebben a munkában részt vett még Berecz Ilona és Sárközi Bettina. A Team Passion az év nemzetközi eseményein folyamatosan javította meg eddigi legjobbjait, olyan csapatokat megelőzve, akik a tavalyi vb-n még mind előttük végeztek.

Orendi Mihály végül elmondta, hogy 2004-ben a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnoksággal nyitott a Papp László Aréna, most pedig a szinkronkorcsolya vb-vel zárja kapuit a SYMA csarnok. Az ügyvezető igazgató kérdésre válaszolva elismerte, hogy a  MOKSZ nehezen birkózott volna meg a többszörös terheléssel  (a junior vb ideje alatt short  track Európa Kupát is rendeztek Budapesten) , ha a kitűnő debreceniek nem vállalták volna a junior vb terheit. Ezért komoly köszönet  jár nekik!

 



Ökölvívás: Kozák László sokat ígérő sikere Autósport: Győzelemmel melegített az EB-re Szabó Krisztián