misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Félkezű sportlövő a példaképe a magyar műkorcsolya reménységének

Bár hat éves kora óta korcsolyázik Tóth Ivett és tiszteli és szereti edzőjét, Sebestyén Júliát, 2004 Európa-bajnokát, mégis egy sportlövő a példaképe. A magyar műkorcsolyasport 17 éves reménysége, céltudatos, határozott, és felnőtt Európa-bajnoki 11. helyezése után teljes erőbedobással készül a debreceni junior világbajnokságra.

- Édesapám fiatalon szeretett bele ebbe a sportágba, s úgy döntött, levisz a jégpályára – mesélt a kezdetekről a jégtündér. A Sebestyén Korcsolya SE versenyzőjét az első sikerei sodorták bele a versenysportba és tartották később a jégen, szépen, fokozatosan tudatosult benne: neki ezzel kell foglalkoznia.

Fejlődése egyik legfontosabb lépcsőfokának azt tartotta, amikor megtanulta a dupla axelt.
- Az egy mérföldkő a komoly ugrások, a triplák felé – ezzel az ugrással lehet felnőni: átlépni kiskorból a felnőtt korba. A dupla axelnak nagyjából egyszerre kell jönnie a két könnyebb triplával, a toe-looppal és a Salchowval – fejtette ki Tóth Ivett, akinek a technikában edzője, Sebestyén Júlia különösen sokat tud segíteni, hiszen nemzetközi végzettséggel rendelkező technikai specialista.

- Ezért is tudja nagyon jól elmagyarázni, hogy mit, miért, és hogyan kell csinálni. Nagyon jól kijövünk egymással, a közös munka mindig meghozza gyümölcsét – tette hozzá.

Igazi versenyhangulat és a nagyobb mezőny reményében Magyarország a 2013-20014-es szezonban negyedik nemzetként először csatlakozott a csehek, szlovákok és lengyelek közös országos bajnokságához, amelyen a magyar tehetség összetettben negyedik helyen zárt, országos szinten pedig nemzeti bajnokká koronázták a felnőttek között. Pedig 15 évesen el sem indulhatott volna, hiszen a nemzetközi versenyek felnőtt korhatára 16 év, ám a magyar szövetség kérésére ezt a pozsonyi megmérettetésen figyelmen kívül hagyták – s mivel nem a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség égisze alá tartozott a verseny, megtehették.

-Nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen minél hamarabb léphet valaki jégre a felnőttek között, annál több tapasztalatot szerez – említette a még mindig bőven junior korú sportoló.

Tóth Ivett még két szezonban versenyez az  utánpótlás korcsoportban, de már azzal is foglalkozik, hogyan lehetne még érettebb korcsolyázó.
- Ugrásokban, úgy érzem, nagyon erős vagyok, folyamatosan fejlődök, ehhez képest előadásmódban még kicsit le vagyok maradva. Idén igyekeztünk egy szintre hozni a kettőt, de még van min dolgozni – mondta. Idén már a zeneválasztása is bátrabb, érettebb tánc: kűrjében a kedvenc része az, amikor megszólal a Zorró című film zenéje, egy tangó, és elindul a lépéssor.

A magyarok  Csingilingje lélekben nem olyan törékeny, amennyire annak tűnik: bár edzőjére, Sebestyén Júliára felnéz, példaképe mégis egy sportlövő, Takács Károly, aki 1938-ban egy hadgyakorlat során elvesztette lövő kezét, ennek ellenére 1948-ban majd 1952-ben is diadalmaskodott az ötkarikás játékokon.
- Felrobbant a kezében egy kézigránát, de utána megtanult bal kézzel lőni, úgy lett olimpiai bajnok. Ez a legnagyobb hatású példa számomra – mesélt arról, hogy honnan merít motivációt az ifjú tehetség.

Már a felnőttek között is versenyez, a 2015-ös Európa-bajnokságon ugyan még csak 33. volt, idén viszont már a 11. helyen végzett, és felnőtt világbajnoki szintje is van erre a szezonra. A riválisaival nem foglalkozik, csak magára koncentrál. Ha rá esik a szakemberek választása a hazai közönség méltán remélheti, hogy a junior világbajnokságon is remekül szerepel majd, és előrébb lép a tavalyi 28. helyezéséről.

 Jégkorong: Galló Vilmos tündérmesében érzi magát Ökölvívás: Az Európa-bajnok Bacskai Balázs nagy kalandra készül!