misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Egy álom véget ért

Szép álom volt, de véget ért.Az Európa-bajnokságon 1987, azaz 28 év után szereplő Magyarország három szettben vereséget szenvedett Németországtól a holland-belga közös rendezésű röplabda Európa-bajnokságon, ezzel befejezte szereplését a kontinenstornán.

„Hihetetlen, hogy bejutottunk Európa legjobb tizenkét válogatottja közé! Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a magyar csapat huszonnyolc év után vesz részt újra az Európa-bajnokságon. Nagyon jól játszottunk az Azerbajdzsán elleni, sorsdöntő mérkőzésen, mindenki hozzátett valamit a győzelemhez, az is, aki a cseresarokból buzdította az éppen pályán lévőket” – mondta a meccs előtt Jan De Brandt, a válogatott szövetségi kapitánya.

És hogy mi történt a németek ellen?
Nos, a legutóbbi két Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző Németország ellen a mieink sajnos nem tudtak mit kezdeni az ellenfél magassági fölényével és háromszettes vereséget szenvedtek. Az eddig nyújtott teljesítményért azonban mindenképpen dicséret illeti a csapatot.

Jól kezdte a meccset a csapat, 3:2-re és 4:3-ra is a mieink vezettek, és a technikai szünetben is csak kettővel vezetett az ellenfél. A hátrányt a némileg bizonytalan nyitásfogadás miatt jött össze, de sajnos a szünet után néggyel lépett meg az ellenfél, amikor Jan De Brandt kikérte első idejét. Ezek után sikerült is feljönni egy pontra, és egy darabig tartottuk is a különbséget, ám aztán megint a németek percei következtek: a magassági fölénybennlévő ellenfél remekül kamatoztatta blokkját. Jókor jött az újabb időkérés, mert a mieink megint kettőre zárkóztak. A játszma végén azonban sorozatban öt pontot szerzett az ellenfél (18:25).

A rossz széria a második szett elején sem szakadt meg, ezért 0:3-nál újabb időkérés következett. Sajnos a mieink nem tudták tartani Kozuchot, Silgét és Brinkert, akik szebbnél szebb centertámadásokat értékesítettek. Az első szünetben öt pont volt a különbség, a pihenő viszont jól jött, ugyanis Sándor Reni elkezdte gyártani a pontokat, s villámgyorsan sikerült is feljönni kettőre. De csak időlegesen, a második szünetben már nyolc volt a különbség. Beállt Kötél Zsanett és Horváth Dóra nyitásai után valamelyest sikerült feljebb zárkózni, de ez is csak az eredmény kozmetikázásához volt elég (17:25).

Persze azzal a mérkőzés előtt is tisztában kellett lenni mindenkinek, hogy az Európa-bajnoki ezüstérmes németek ellen minden pont sikernek számít. Ennek tükrében a harmadik szett megint jól kezdődött, csak egy-egy ponttal vezetett az ellenfél, még az első szünetben is. Először 9:9 után tudtak nagyobb különbséggel meglépni a németek, akkor viszont egyhuzamban hét pontot termeltek. A mienknek sajnos ekkor összeomlott a nyitásfogadása, ráadásul több technikai hibát is vétettek. Pallag Ági visszaállásával ugyan egy időre sikerült megállítani a hullámvölgyet, a meccs végét azonban felejtsük el (14:25), s inkább emlékezzünk arra, hogy 28 év szünet után a válogatott a 9–12. helyen zárta a kontinensviadalt, ami mindenképpen elismerésreméltó teljesítmény.


NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, NYOLCADDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 0:3 (–18, –17, –14)
Antwerpen, 700 néző. Vezette: Sokol (lengyel), Cesare (olasz).
Magyarország: Tálas 2, Horváth D. 6, Dobi 2, Széles 2, Sándor 11, Pallag 6. Cserék: Lévai, Kötél D. (liberók), Vacsi 1, Szakmáry, Liliom 4, Kötél Zs. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
Németország: Brinker 18, Beier 8, Kozuch 10, Brandt 6, Silge 9, Apitz 1. Cserék: Thomsen (liberó), Weiss 1, Weihenmaier 2, Pettke 1. Szövetségi kapitány: Luciano Pedulla.
Az eredmény alakulása: I. játszma: 6:7, 6:10, 13:14, 15:19, 18:20, 18:24. II. játszma: 0:5, 3:8, 6:8, 8:16, 13:18, 16:24. III. játszma: 7:8, 9:9, 9:16, 12:18, 13:24.



Jön a 30. SPAR Budapest Maraton Fesztivál Szirányi Bence: Így is bent maradunk az A csoportban!