misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Magyar Zoltán lett a Nemzet Sportolója

Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornászt választották a Nemzet Sportolói társaságuk új, 12. tagjának.

 
A Nemzet Sportolóit tömörítő exkluzív társaságban Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat legendás hátvédjének január 11-i halálával üresedett meg egy hely.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy tagja lehetek ennek az illusztris társaságnak - mondta a mob.hu-nak Magyar Zoltán. - Legendás bajnokok fogadnak maguk közé, ráadásul legfiatalabbként, ezzel elismerve a múltamat és a jelenemet. Köszönöm nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem."

"Többkörös szavazás végén esett a választás Magyar Zoltánra - árulta el a MOB honlapjának Szabó Bence főtitkár, aki jelen volt a Magyar Sport Házában tartott voksoláson. - A döntésnek, melyről én értesíthettem elsőként Zolit, nemcsak azért örülök, mert óriási tornász volt, hanem mert a MOB alelnökeként is hihetetlenül értékes munkát végez. Úgy versenyzőként, mint sportvezetőként példakép, méltó lesz a címre!"

A mob.hu cikkében kiemelte, hogy Magyar Zoltán a hetvenes évek leghíresebb, egyben legnépszerűbb magyar sportolója, a lólengés újító világklasszisa volt. A Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő vándor elemeket ő mutatta be először a világon. Ötkarikás címeit 1976-ban Montrealban és 1980-ban Moszkvában nyerte, hivatalos világversenyen lólengésben nem talált legyőzőre. Világ- és Európa-bajnokságokon három-három aranyat gyűjtött, s harmincöt magyar bajnokságot nyert.

A 61 éves sportember, aki a Ferencváros örökös bajnoka, az Olimpiai Védnöki Testület tagjaként elkötelezett híve a budapesti olimpia ügyének.

A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív  sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Földi Imre, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Welter Györgyné Ivánkay Mária. Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő.



Óriási siker: Márton Anita aranyérmet nyert a fedettpályás atlétikai Eb-n Módos Pétert műteni kell, lemarad az olimpiai kvalifikációs vb-ről