misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Olimpiai pályázat: döntés pénteken!

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése pénteken várhatóan dönt a Magyarország olimpiai pályázatával kapcsolatos kérdésekről, miután decemberben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a gazdaságosabb olimpiák érdekében fogadott el reformcsomagot.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke december 12-én jelentette be: a magyar sport- és gazdasági élet fontos szereplőit kérte fel arra, hogy tanácsaikkal és javaslataikkal önkéntes alapon segítsék a MOB munkáját a pályázatról szóló döntés előkészítésében.

A NOB az Agenda 2020 elnevezésű programcsomagban foglaltak szerint a fenntarthatóbb, olcsóbb és megtérülő játékokat támogatja, mindemellett ösztönzi a meglévő, valamint az ideiglenes és elbontható helyszínek legteljesebb felhasználását, s lehetőséget biztosít a több városban történő, kivételes esetben országhatárokon túlnyúló rendezésre.
A NOB célja a forradalmi változtatással elsősorban az, hogy a XXI. században ne csak a metropoliszok, hanem a közepes méretű, 2-4 milliós lakossággal rendelkező városok is rendezhessenek nyári olimpiát. Ennek nyomán várható, hogy az afrikai kontinensen, valamint Közép-Európában is lesznek ötkarikás játékok.

A szakemberek szerint Budapest számára a NOB reformcsomagja lehetőséget jelent; Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke november végén azt mondta az MTI-nek, hogy a gazdaságos, megtérülő, olcsóbb és kisebb ötkarikás játékok támogatása szemléletmódbeli változás, Budapest és a magyar sport története pedig "helyzetbe tudja hozni Magyarországot".

Így nézne ki a Budapesti Olimpiai Központ

"Az, hogy különböző városok adjanak otthont az olimpiának, megvalósítható és jó ötlet, kihasználhat meglévő infrastruktúrát, ugyanakkor óriási fejlesztéseket kíván, biztonságtechnikai és közlekedési szempontból is" - mondta a sportvezető, s jelezte, a közép-kelet-európai régióból Magyarország kiemelkedik, mert többször akart már rendezni olimpiát.
    
Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter december elején a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában "megfontolható realitásnak" nevezte a budapesti olimpia gondolatát, s kiemelte, hogy a Budapesten és Magyarország különböző pontjain zajló jelenlegi fejlesztési folyamatok akár 2024-re elérhetnek odáig, hogy az országnak már alig lesz szüksége plusz infrastrukturális beruházásra.

A Borkai Zsolt által felkért, úgynevezett Olimpiai Védnöki Testület tagjai Baráth Etele és Oszkó Péter mellett Bienerth Gusztáv, Gyárfás Tamás, Kemény Dénes, Dénes Ferenc, Magyar Zoltán, Polgár Judit, Gömöri Zsolt, Rácz Marianne, Regőczy Krisztina, Sors Tamás, Kovács "Koko" István és Gyurta Dániel.

A 2024-es olimpiára a jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról pedig 2017 nyarán, Limában dönt a NOB. Eddig Boston, valamint Róma és Párizs jelezte, hogy versenybe száll, illetve Németország és a Dél-afrikai Köztársaság valamelyik nagyvárosa szintén beadja pályázatát.

 



Hosszú Katinka, harmadszor Életmód: A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód