misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Mindig különleges hazajönni a válogatotthoz

Sajtónyilvános edzés után sajtótájékoztatót is tartott a Magyar Jégkorong Szövetség a férfi felnőtt válogatott hétvégi Négy Nemzet Tornája apropóján. A Jégpalotában összegyűlt sajtónak Kangyal Balázs sportigazgat, Rich Chernomaz szövetségi kapitány és Sofron István, a válogatott csatára beszélt. 


 

A 2014–15-ös idény első felnőtt férfiválogatott-eseményének, a Négy Nemzet Tornának a Jégpalota-Budapest ad otthont, ahol megfiatalított nemzeti csaptunk várja Dél-Korea, Lengyelország és Olaszország válogatottját.

Az áprilisban, Gojangban megrendezett Divízió 1/A világbajnokság után először lép fel hazai pályán a magyar válogatott – új játékosokkal, új stábtagokkal, új reményekkel.

Tovább fiatalodik a válogatott

A hároméves szerződéssel megbízott Rich Chernomaz szövetségi kapitány második teljes szezonját kezdi a válogatott kispadján, és folytatja a munkát generációváltáson áteső csapattal. A szövetségi kapitány mellett továbbra is Majoross Gergely, Sille Tamás és Diego Scandella dolgozik segédedzőként, ám a háttérstáb kibővült. Ennek legfőbb oka a szövetségi kapitány folyamatos törekvése a fejlődésre, az eddigi stábtagok munkájának könnyítése, illetve a felkészülés a jövőre, a válogatott mellett dolgozók utánpótlásának a nevelése.

Az áprilisi Divízió 1/A világbajnokságon gyűjtött tapasztalatok kiértékelését követően a stáb továbbra is keresi a pozíciókra a legmegfelelőbb játékosokat, ezért is állhatott össze minden idők legnagyobb, 60 főt számláló kerete a Négy Nemzet Torna előtti edzőtábor elején. A háromnapos esemény a szezon egészére és a 2015 tavaszán Krakkóban megrendezendő vb-re nézve is kulcsfontosságú információkkal szolgálhat.

NNT a tévében és az interneten

A Négy Nemzet Torna magyar érdekeltségű mérkőzéseit a a tavasszal esedékes Divízió 1/A világbajnokság közvetítési jogait is birtokló Sport Televízió adja majd élőben, ám a meccsek nemcsak a helyszínen és a tévében, hanem az interneten is követhetőek lesznek. A MOL Liga-bajnokikon már levizsgázott és kiválóan működő MOL Liga TV, illetve a Sport TV és a Magyar Jégkorong Szövetség megállapodása értelmében ugyanis a molliga.eu honlapon, streamen is nézhetőek lesznek a meccsek.

Szép és értékes díjak

A Négy Nemzet Torna nemcsak a felkészülésről és a presztízsről szól, hanem a szép és értékes díjakról is, a Kalocsai Porcelán Manufaktúra felajánlásából gyönyörű porcelán-trófeákat kapnak a mérkőzések legjobbjai, és a három résztvevő válogatott is, természetesen a legnagyobbat a győztes.

Megérkezett az új mez

A sajtótájékoztató végén a férfif felnőtt válogatott csatára, Sofron István fel is öltötte a magyar válogatottak új, 2014-től 2016-ig érvényes garnitúrájának első megérkezett darabját, a fehér mezt.

NYILATKOZATOK

Kangyal Balázs, a Magyar Jégkorong Szövetség sportigazgatója:

„Ennek a hétnek nemcsak az a lényege, hogy a férfi felnőtt válogatott itthon játszik a Négy Nemzet Tornán, hanem az is, hogy annyi jégkorongozó ritkán fordul meg egy helyen, mint amennyi a Jégpalotában ezen a héten megfordult, hiszen az U20-as, U18-as és U16-os fiú csapatunk mellett az U18-as lányok is edzőtáboroznak. Nagyon jó látni, hogy a fiataljaink lépdelnek előre, és ha az U20-as fiú csapatunknak nem lenne párhuzamosan eseménye, akkor még többen itt lehetnének a felnőttekkel.

Azért is jó ez a hét, mert megnézhetjük, hol is tart a magyar hoki. A felnőttek készülnek a tavaszi világbajnokságra, itthon pedig junior és ifi vb-t is rendezünk.

Szeretném megköszönni a támogatóinknak, elsősorban a Skodának, hogy mellettünk áll.”

Rich Chernomaz szövetségi kapitány:

„Három csapatnyi játékost figyeltünk a hét elején, és sokkal könnyebb ezt nem szimpla edzésen, hanem játékhelyzetben megtenni. Azért is hívtunk be olyan sok játékost, mert a MOL Liga termeli a tehetségeket, a 22-23-24 évesekre is kíváncsiak voltunk, és lehetőséget kívántunk adni nekik, hogy megmutassák, mit tudnak, illetve saját magunknak is, hogy találjunk új, értékes játékosokat.

Karol Csányi például még nem játszhatott a mostani szezonban, de nagyon izgalmas játékos, a klubtársa az Újpestből, Turbucz Martin nagydarab és gyors is, Rafaj Attila pedig vérbeli góllövő, a házon belüli edzőmeccseken nagyon jó tett ránk benyomást. Mindhárman megérdemlik a lehetőséget a hétvégén, annál is inkább, mert az előző vb kerettagjainak nincsen garantált helye a csapatban, mindenkinek meg kell küzdenie a helyéért.

Tavaly nagyon közel voltunk a feljutáshoz, tavasszal viszont kicsit gyengébben teljesítettünk. Szeretnénk fokozni a csapat sebességét, amire a fiatal kiválóan alkalmasak.

A játékstílusunkon módosítottunk kicsit. Mivel a semleges harmad összeszűkült, hozzánk hasonlóan az ellenfelek is máshogyan játszanak, mi pedig igyekszünk kihasználni a teljes sorunkat, és arra kényszeríteni az ellenfelet, hogy be kelljen emelnie a korongot a támadó harmadba.” 

Sofron István, a válogatott játékosa:

„Mindig különleges dolog hazajönni a válogatotthoz: mindig is vártam, hogy a nemzeti csapatban szerepelhessek.  Jó érzés találkozni a társakkal, magunkra ölteni a címeres mezt, ami hatalmas megtiszteltetés. Remélem, a szurkolóink és mi magunk is elégedettek lehetünk majd a Négy Nemzet Torna végeztével.”



Ők küzdenek majd a hazai rendezésű kézi Eb-n Reklámfilm a kézilabda Eb-re