misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Sztárparádé várható a budapesti műkorcsolyázó –és jégtánc Európa-bajnokságon

2014. január 13 és 19 között Budapest már hetedik alkalommal rendezi meg a műkorcsolyázó –és jégtánc Európa-bajnokságot. Háromszor is ünnepelhettek a nézők magyar győzelmet: 1895 Földváry Tibor, 1955 Nagy testvérek, páros, 2004 Sebestyén Júlia.




IM6_0475_resize


A szervezők többek között azzal harangozzák be a versenyt, hogy a februári szocsi téli olimpia európai éremesélyesei közül szinte mind jégre lépnek Budapesten, hangzott el a december 5-én a budapesti Lions Garden Hotelben megtartott sajtótájékoztatón.

A II. világháború utáni Eb–történetet vizsgálva a budapesti közönség rendszerint jól járt. A 15 budapesti bajnok közül 6 olimpiai bajnok is lett a következő olimpián:

Nők: Sjoukje Dijkstra (NED) 1964, Katerina Witt (GDR)1984
Párosok: Elena Valova és Oleg Vasziljev (URS) 1984, Tatjana Totmiania és Maxim Marinin (RUS) 2006
Jégtánc: Jayne Torvill és Christopher Dean (GBR) 1984, Tatjana Navka és Roman Kosztomarov (RUS) 2006

Feltűnő, hogy a férfiak számára nem jelent jó jelet a budapesti győzelem, hiszem eddig soha egyetlen nálunk Európa-bajnoki aranyat megnyert férfi nem lett olimpiai bajnok a következő olimpián.

2006 szeptemberében a Syma csarnok megnyitóján a sztárvendég Plushenko ünnepi gáláját élvezve aligha gondolhatta bárki is, hogy ez az egyébként nem éppen erre a sportágra megálmodott csarnok hét és fél évvel később Európa-legjobbjait fogadja majd.

- Tény, hogy a szervezőknek kihívást jelent a helyszín, ahol már rengeteg világszínvonalú sporteseményre került sor, de a korcsolyázás ezen a szinten most fog itt bemutatkozni. 7000 főt befogadó lelátórendszer várja a 36 országból nevezett 180 sportolót (név szerinti nevezés december 23-án zárul) – jelentette be Sallak György a MOKSZ ügyvezető igazgatója. - Kellő kreativitással szeretnénk emlékezetes versenyt varázsolni a csarnokba a várhatóan 1200 akkreditált vendégnek, a közönségnek, nem is beszélve a televízió nézőkről, akik az egész világban HD minőségű közvetítéseken keresztül élvezhetik majd az eseményeket. Eddig már több mint tíz európai tv társaság jelentkezett be, a médiaakkreditálásnál is közeledik a 150 fős határ és még hol a vége. Az esemény host broadcaster-i teendőit az MTVA vállalta, 25 órás sugárzást terveznek. Az ő feladatuk sem egyszerű, mivel a 15 kamerás közvetítés számára egységes világítási rendszert kell teremteni a csarnokban és az 1600 lux biztosítása is elengedhetetlen a jégfelületen’ – folytatta Sallak György.

Mobil pálya is várja majd a versenyzőket, a szervezők az ISU világában jól ismert osztrák AST céggel szerződtek a jég készítésére. Közösen a városligeti Műjégpálya szakembereivel január harmadikán kezdik építeni a pályát.

A szervezők közölték, hogy folyik a Ticketpron a jegyértékesítés és a belépők egyharmadát külföldi vevőknek már el is adták (www.ticketpro.hu). A hazai kampány a karácsonyi bevásárlási időszakra összpontosít majd.

Havasi Balázs Vihar c. zenedarabjának felhasználásával már tervezik a megnyitó ünnepséget is, mely a korcsolyatörténetre épül, tele friss, modern látvány és showelemekkel és persze Sebestyén Júliával, aki 10 éve a legutóbbi budapesti EB aranyérmese volt. 2014-ben hasonló eredményre nem számíthat a magyar publikum.

writer essay

Bálint Csaba a MOKSZ pontozásos sportágak ágazatigazgatója bemutatta a magyar indulókat:
Jégtánc – a junior vb 12. helyezett Turóczi Dóra / Major Balázs, edzőjük Berecz Ilona,
Műkorcsolya - férfiak: Forgó Kristóf (megszerezte az induláshoz szükséges minimum technikai pontszámot (TES), edzői Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán.

- Már kiskoromban is Ili néni mellett tanultam a sportág alapjait, ám az első partnerem túlnőtt engem, így nem mutattunk jól a jégen, útjaink ezért szétváltak. Én akkor vívni kezdtem, de nem igazán tetszett, 2006-ban visszatértem a jégre, akkor találkoztam Dórival – mesélte a kezdetekről Major Balázs.

- Ez a negyedik senior szezonunk, de korábban nem volt lehetőségünk ekkora felnőtt viadalon részt venni. Most azonban már a világbajnokságra is megvan az induláshoz szükséges pontszámunk – egészítette ki Turóczi Dóra, aki épp a sajtótájékoztató előtt vizsgázott számvitelből a Corvinus egyetemen.

Berecz Ilona emlékeztetett arra, hogy a. „jégtáncban nemrég megszűnt a kötelező tánc, ez most a rövid táncban szerepel beépítve, mi pedig a demó videót nézve úgy gondoltuk, hogy a legjobb lesz attól megtanulni, aki a videóra feltáncolta. Ezért mentünk Franciaországba, Olivier Schoenfelderhez, ami amellett, hogy pontos technikai tudást jelent, egy olyan nagy név támogatását is magában hordozza, ami a szubjektív részét is emeli a pontszámnak.” – mutatott rá az edzőnő.

A 19 éves Forgó Kristóf eddig juniorként bizonyíthatott, a 2013-2014-es szezonban mutatkozhatott be először felnőttként. A rövid programban az induláshoz szükséges pontszámot már egy évvel korábban megszerezte, az idei szezon kezdete előtt pedig kűrben is sikerült teljesítenie.
- Négy évesen kezdtem korcsolyázni, Kazincbarcikán. Két éve készülök Zsófiékkal, és ez az első szezonom a felnőttek között – kezdte a bemutatkozást Forgó. - Az Európa-bajnokságon nagyon szeretnék 24-be kerülni, vagyis kvalifikálni a kűrre – tette hozzá.

Kulcsár Zsófia szerint erre meg is van az esély.
- A legfontosabb feladat eddig az volt, hogy juniorról sikerüljön átállni a senior versenyzésre, ami nagy ugrás, nehéz feladat. Mióta hazajöttünk Grazból, ahol eldőlt, hogy Kristóf indulhat az Európa-bajnokságon, arra fókuszálunk, hogy sikerüljön továbbjutni a rövidprogramból, jó úton járunk. Két hétig edzőtáborozott Oroszországban Alexei Mishin csapatával, a koreográfiáját pedig a szintén orosz Alexei Vasilevski készítette.

A sajtótájékoztatón szponzori szerződés aláírására is sor került, a Kalocsai Porcelánfestő Kft. képviseletében Szentesi Zoltán írta alá az együttműködési dokumentumot.

Sallak György elmondta, hogy az esemény mellé állt a SEAT (transzfer), az NSK (Nemzeti Sportközpontok, Syma csarnok és a gyakorló csarnok), a Telekom (kommunikáció), a Hargita Gyöngye (ásványvíz), a Budatours (utazási iroda, szállásfoglalások), a Danubius Hotels (hivatalos szállodák) és nem utolsó sorban a sajtótájékoztató helyszíne, a Lions’ Garden Hotel.

D.D.

 

 



Pénteken kezdődik a női kézi vb - elsőszámú cél a legjobb nyolcba kerülés A csehekkel kezdünk az kézilabda világbajnokságon