misportunk

hírek, érdekességek, pletykák a magyar sport világából

Pénteken kezdődik a női kézi vb - elsőszámú cél a legjobb nyolcba kerülés

A szerbiai női világbajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség. A Városliget Caféban rendezett eseményen Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke elmondta: a tornán a csapat legfőbb célja, hogy megőrizze helyét a legjobbak között, és a 2012-ben kivívott Európa-bajnoki bronzérmet követően ismét jelezze: a csapat tartósan az elithez tartozik. A hivatalos célkitűzés a válogatott számára az 1-8. helyezés elérése. Hajdu János szövetségi kapitány Zácsik Szandra betegsége miatt 18 játékossal kel útra Szerbiába.

write my essays



Görbicz Anita csapatkapitány és Tomori Zsuzsanna egyaránt hangsúlyozta: a csapat a tavalyi Eb-bronzérem után szeretné stabilizálni helyért a nemzetközi élmezőnyben.

- Már-már megszokott, hogy a soros világversenyre Szerbiában kerül sor, hiszen tavaly a férfiak és a nők Európa-bajnokságára is Újvidék felé vettük az irányt, és most ismét a Vajdaság az úti célunk. A magyar női válogatott célja pedig természetesen nem lehet más, mint hogy megőrizze renoméját, amelyet tavaly vívott ki Európa-bajnoki bronzérmével – mondta el a sajtótájékoztatón Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. - Az MKSZ Elnöksége, figyelembe véve a tavalyi Eb-bronzérmet, a magyar bajnokság erejét és a keret összetételét, hivatalosan az 1-8. hely megszerzését tűzte ki célul a csapat számára. Amennyiben a válogatott megnyeri a világbajnokságot, 15 millió forint prémiumban részesül, az ezüstérem 13, a bronzérem 12, a 4. hely 10, az 5. hely 8, a 6. hely 7, a 7. hely 6, a 8. hely pedig 5 millió forintot ér. Hajdu János csapata reményeink szerint idén is igazi magyaros hangulatban, sok száz, netán több ezer magyar szurkoló előtt léphet pályára Újvidéken. A szervezők tájékoztatása szerint eddig a magyarok vették meg a legtöbb jegyet a D-csoport találkozóira, így a vajdasági magyarokkal kiegészülve a lelátón magyar fölényre számíthatunk. Már csak azért is hasznos lenne megszerezni a D-csoport első két helyének valamelyikét, mert ez esetben a nyolcaddöntőben, a nyolc közé kerülve pedig a negyeddöntőben is Újvidéken léphetnénk pályára. Természetesen csak gondolatban szaladhatunk ennyire előre, jól tudom, hogy a csapat egyelőre a szombati, csehek elleni nyitányra fókuszál. Sajnos a keret kijelölése a sérülések miatt nem megy zökkenőmentesen, Zácsik Szandra betegsége miatt pár nap múlva lesz végleges a vb-csapat. Kérek mindenkit, akinek lehetősége van rá, hogy tegye közzé a jegyvásárlási lehetőségeket a világbajnokságra, mindannyiunk érdeke, hogy minél hangosabban zúgjon a hajrá, magyarok!

- Rövid, ám annál tartalmasabb vb-felkészülésünk utolsó napjaiban vagyunk, és több, nem várt nehézség nehezíti a munkánkat, gondolok itt a többi között Görbicz Anita bokasérülésére vagy éppen Zácsik Szandra betegségére – hangsúlyozta Hajdu János szövetségi kapitány. - A Provident Kupa október végén jó alkalom volt arra, hogy meccskörülmények között is gyakoroljunk, az elmúlt héten Balmazújvárosban felmértük a kerettagok állapotát, illetve a taktikai és a stratégiai munkára koncentráltunk. Az utazó keret kijelölésénél sajnos a játékosok egészségi állapota is döntő tényező. Hétfőtől készülünk tovább Algyőn, miközben természetesen folyamatosan egyeztetünk az egészségügyi stábbal és Zácsik Szandrával, hogy a keret kijelölésekor a legjobb döntés szülessen, de minden bizonnyal 18 játékossal utazunk ki a világbajnokságra. Ami a csoportmérkőzéseket illeti, mindenkitől azt hallom, hogy a románok és a németek elleni utolsó két találkozóra kell igazán formába lendülnünk, de egyelőre mi a csehek elleni szombati nyitányt tartjuk a legfontosabbnak, hiszen egy világversenyen az első mérkőzés mindig nehéz, ellenfelünk pedig kulturált, iskolázott kézilabdát játszik. Így egyelőre Csehország ellen szeretnénk nyerni, aztán szépen sorban jöhet a többi találkozó.

- Nagyon örülök, hogy ismét szerepelhetek világbajnokságon, hiszen a 2009-es vb-t sérülés miatt ki kellett hagynom, két éve pedig nem jutottunk ki Brazíliába. A tavalyi Eb-bronz után duplán is szeretnénk bizonyítani, és igazolni, hogy valóban a legjobbak közé tartozunk. A bokasérülésem szerencsére rendbejött, nagyon várom a szombati nyitómeccset! – mondta el Görbicz Anita, a magyar válogatott csapatkapitánya.

- Sajnos az őszi szezon nem úgy sikerült a Fradival, ahogy azt szerettük volna, így természetesen Szerbiában azon leszek, hogy a válogatottal sikeresek legyünk. Tavaly megéreztük, milyen érzés a dobogóra állni, szinte az egész válogatott először élhette át ezt a nem mindennapi élményt, idén újra ott akarunk lenni a belgrádi végjátékban – fejtette ki Tomori Zsuzsanna.

A világbajnokságnak a magyar csapat mellett magyar játékvezetői kettős is résztvevője lesz, hiszen a Horváth Péter-Marton Balázs kettőst a Nemzetközi Kézilabda Szövetség jelölte a tornára.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy új, havi kiadású kézilabda-magazin jelent meg Wax címmel, amelynek első lapszáma középpontjában természetesen a szerbiai női világbajnokság áll.

A magyar női válogatott kerete:
Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Fehérvár KC), Triffa Ágnes (Ipress Center Vác)
Jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Soós Viktória (Győri Audi ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Cifra Anita (FTC Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Szekeres Klára (Érd), Triscsuk Krisztina (Érd), Zácsik Szandra (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Vérten Orsolya (FTC Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (Dunaújvárosi Kohász KA)

Szövetségi kapitány: Hajdu János
Edző: Siti Bea



Budapesten a Tenisz sztárjai Sztárparádé várható a budapesti műkorcsolyázó –és jégtánc Európa-bajnokságon